krzywy bar OZONE

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
pozdrower
Deska: SU-2
Latawiec: Ozone, Airush

Post28 wrz 2014, 13:21

Witam, mam problem z barem ozone 50cm 2013, mianowicie żeby zaparkować i utrzymać latawiec w zenicie muszę przekrzywić bar (prawo w dół), sprawdziłem dlugość linek sterowych i jedna z nich (niebieska) jest dłuzsza od czerwonej o 4cm. Kiedy zmienię długość linki przy barze jest w miarę ok ale nadal nie idealnie. Jednak w chwili gdy podciągam depower sytuacja wraca do punktu wyjścia - bar jest krzywo. Co mogę z tym zrobić ??

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post01 paź 2014, 10:42

Nie bar, a długość linek jest zła :thumbsup:
Są trzy metody naprawy:
- na bogato - kupujemy nowe linki (koszt 500/600zł)
- na spryciarza - bierzemy maszynę do szycia i na nowo przeszywamy linki (około 0zł)
- normalna - odeślij np. do serwisu Board&Kite tam ci chłopacy zrobią że nawet nie będziesz wiedział gdzie robili, a bar będzie jak nowy :thumbsup: (koszt chyba miedzy 50/100 ale nie jestem pewien trzeba by się dowiedzieć) :thumbsup:

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post01 paź 2014, 11:41

Krzysiek - miałem ten bar wczoraj w rękach - ktoś przy zmianie linek mocy - założył złą kulkę ( zbyt duża średnica zewnętrzna ) przez co jedna z linek mocy zamiast zatrzymać się na łączniku od taśmy depowera - przeciska się na węźle przez kulkę i linka przeciągana jest aż od chickena razem z leashem ( elastyczna szara ). to tyle w temacie :) Nie ma co szukać innych problemów.

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post01 paź 2014, 12:04

Aaaa, no to polecam kupić nową kulkę :P

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post02 paź 2014, 06:53

Wszystko zalezy od "supelka" który powstaje przy łączeniu linki nośnej z rozciągliwa linką bezpieczeństwa. Należy linkę bezpieczeństwa przełożyć przez petelke linki nośnej. Jeśli zrobi sie odwrotnie to "supel" bedzie mniejszy i przeslizgnie się przez kulkę. :idea:

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post02 paź 2014, 09:58

to prawda, że można pokombinować z węzłami, ale mimo wszystko otwór ma chyba z 6mm średnicy i nawet większy węzeł się prześlizgnie pod naciskiem - druga sprawa, że kulka jest nieodpowiednia. Kulki działające przy dużych siłach ( ozone ) są wypełnione do połowy plastikiem i mają minimalny otwór mieszczący jedynie jedną szara linkę - w tym przypadku kulka jest pusta w środku ( jak bombka ) i jedynie w cienkiej ściance wywiercony jest i tak zbyt duży otwór.
Jedyna opcja to zmienić kulkę / ewentualnie użyć czegoś wytrzymalszego niż plastik co zaprze się na łączniku stalowym i zablokuje dalsze uciekanie linki mocy.

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post03 paź 2014, 08:08

Wszystko sie zgadza. Miałem na myśli że nawet przy ozonowskiej oryginalnej kulce supelek sie przeslizgnie gdy niewłaściwie złączymy linki. :thumbsup:

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post03 paź 2014, 13:05

andrzejwodejszo pisze:Krzysiek - miałem ten bar wczoraj w rękach - ktoś przy zmianie linek mocy - założył złą kulkę ( zbyt duża średnica zewnętrzna ) przez co jedna z linek mocy zamiast zatrzymać się na łączniku od taśmy depowera - przeciska się na węźle przez kulkę i linka przeciągana jest aż od chickena razem z leashem ( elastyczna szara ). to tyle w temacie :) Nie ma co szukać innych problemów.

Dedykowana kulka Ozone wysłana Pocztą...w prezencie :hand:

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”