inserty

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
IgorS
Deska: North/Nobile/Cab
Latawiec: Cabrinha, AirRush
Dostał piwko: 1 raz

Post09 mar 2004, 11:36

Insert ma na celu rozprowadzenie sił skrętnych na większą powierzchnię deski dlatego sama rurka, czy też nakretka mogą być zbyt słabym ogniwem, gdyż mogą zostać wyrwane w sposób punktowy z laminatu.
Przy połączeniu takiej śruby z kawałkiem drewna otrzymuję "insert" i fakt - ciągle łączenie żywicy w tym miejscu jest krytyczne.
Ważne aby używać żywic o najwyższych własnościach wytrzymałościowych.
Osobiście zalaminowywałem nierdzewne tulejki nagwintowane wewnątrz, które jakoś się trzymają do tej pory.
Ale teraz chwila prawdy: coraz bardziej oddalam się od profesjonalizmu i już stosuję tylko samą sklejkę i wkręcam w nią śruby jak do drewna, dzięki czemu wszystko mocuję dużo szybciej i jednorazowo bo i tak po jednym sezonie na takiej desce to już się nie chce pływać, bo czekają nowe modele do wystrugania.
Gdy chcę wymienić finy to naprawiam stare dziury żywicą i ponownie wkręcam w to miejsce nowe śruby.
Dzięki temu mam trochę czasu na pływanie, zamiast ciągłego siedzenia w warsztacie :wink:

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post09 mar 2004, 13:55

Insert ma na celu rozprowadzenie sił skrętnych na większą powierzchnię deski dlatego sama rurka, czy też nakretka

Wiedzę, że nazwa insert się zlewa bo nie jest jednoznaczna :!:
Ja mówiąc insert mam na myśli tylko i wyłącznie wkładki(mocowania)pod footstrapy :!: Nie używam tej nazwy gdy chodzi mi o miejsca mocowania finów.
Insert ma na celu rozprowadzenie sił skrętnych na większą powierzchnię deski

No masz chyba na myśli mocowania strapów bo przy finach to nie ma aż takiego znaczenia.

Dla tych co chcą robić deskę ze sklejki :!:

Kiedyś skleiłem deskę ze sklejki 150x40. Były to 3 warstwy (3 płyty po 3mm każda) z czego ta środkowa płyta była tylko szkieletem(krawędzie, środek i miejsca pod nogami a reszta pusta. Dodam, że nie stosowałem tkaniny pomiędzy warstwami tylko mocnego kleju stolarskiego(tzw.mocznik z utwardzaczem). Oczywiście jak ktoś chciałby robić to kleić tylko żywicą(ten mój zlepek miał mi tylko posłużyć jako doświadczenie).
I jakie wnioski:
- deska bardzo ciężka (sama deska ok 4.5kg)
- bardzo giętka(z tkanina pomiędzy nie było by chyba tego problemu ale zato waga by wzrosła)
- tam gdzie była pusta w środku pokład i dno wciągneło do środka i pojawiły się wklęśnięcia.
Plusy
- można zastosować sklejkę machoniową i poliszyć 500$ za szt. :lol: dla chętnych :wink:
Jak ktoś jest chetny to mogę mu zrobić machoniową powiedzmy za 300$ :lol: Nie będę zdzierał z forumowiczów :wink:

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post28 lis 2014, 21:51

Polecacie jakąś konkretną żywicę do zalania insertów?

pedros_85
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post30 lis 2014, 00:48

zalezy w czym zalewasz, jezeli reszta deski epoxyd to epoxyd, jak poliester to poliester:) generalnie poleca sie epoxyd,

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”