Szablon i ceny w ogłoszeniach - propozycja szablonu

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post08 gru 2014, 22:28

Hej,

Skoro zaczęły się porządki na forum, proponowałbym by też zabrać się za denerwujące ogłoszenia które nic nie wnoszą, poza spamowaniem.

Proponuje opracowanie konkretnego szablonu i wprowadzenie obowiązku podawania ceny

np.

Latawiec X - stan Y - rok - cena (lub coś w ten deseń)

oraz opis/ zdjecia

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post08 gru 2014, 22:34

hmm to jest bardziej skomplikowany problem i tutaj nie obędzie się bez napisania oprogramowania, bo pilnowanie przestrzegania szablonu byłoby bardzo pracochłonne, więc daj mi trochę czasu żeby to ogarnąć :)

sam szablon nie pozwoli na przeszukiwanie i filtrowanie według kryteriów a chciałbym coś takiego wprowadzić.

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post08 gru 2014, 22:38

no jest wyzwanie ;) ale dasz rade.

Wprowadzi to tutaj sporo porzadku. Może forumowicze beda mieli jakies sugestie?

Awatar użytkownika
zaaaak
Deska: SU2
Latawiec: FX
Postawił piwka: 60 razy
Dostał piwko: 90 razy

Post09 gru 2014, 07:28

Może wystarczy moderator który akceptuje do publikacji(nawet po kilku dniach) tylko te ogłoszenia w których jest podana cena, zdjęcie, od kogo kupiony[jeśli sprzęt jest z drugiej ręki) i kiedy...które potem są kasowane automatycznie po dwóch tygodniach - tych ogłoszeń nie ma tak dużo - 90% z tego co tu jest to podbitki. Byłbym też za giełdą widoczną tylko dla zarejestrowanych użytkowników oraz wyraźnym zaakcentowaniem ogłoszeń które nie są od osób fizycznych. Moim zdaniem absolutnie niedopuszczalne jest podbijanie wątku przez osoby trzecie, oraz powielanie tego samego ogłoszenia. Wątek po daniu ogłoszenia mógłby być zamykany, a cała transakcja odbywała by się na pm - wymagałoby to udostępnienia osobnych podforów 'kupię', 'zamienię, oddam'. Jeśli dane podane przez sprzedającego były by nieprawdziwe, byłbym za tym żeby użytkownika autować z kf. Można by udostępnić podforum z szablonem w którym wpisywalibyśmy od kogo kupiliśmy/komu sprzedaliśmy i co, w którym byłaby możliwość wyszukania danego użytkownika/firmy i przeczytania opinii innych użytkowników o nim zanim zdecydujemy się na zakup lub sprzedaż ... taka lista polecanych użytkowników, rodzaj komentarza...oraz podforum z 'gorzkimi żalami na fujarce' w którym oszukany użytkownik mógłby opisać jeśli został zrobiony w balona...zanim druga strona zostanie zabanowana :wink:

Ale cóż, rozmarzyłem się....

pozdrawiam forumowiczów
Adolf H. :wink:

Pablo
Kontaktowanie:

Post09 gru 2014, 09:39

Dzięki za pomysły, ale zanim będziemy proponowali rozwiązania chciałbym usłyszeć jakie macie problemy z giełda. Dopiero jak je zdjagnozujemy pomyślimy nad rozwiązaniem.

Czy uczciwość sprzedawców jest problemem? Tzn. kupiliście kiedyś "kota w worku" na kiteforum?

Jaki problem powoduje fakt że ogłoszenia biznesowe są razem z prywatnymi?

Jaki jest problem z tym że niezarejestrowani widzą posty na giełdzie?

Dlaczego wątek nie powinien być komentowany?

Dodajcie proszę swoje problemy z giełda (tylko staraj cie się nie duplikować)

Awatar użytkownika
zaaaak
Deska: SU2
Latawiec: FX
Postawił piwka: 60 razy
Dostał piwko: 90 razy

Post09 gru 2014, 17:22

subiektywnie:
Ja się do tej pory nie naciąłem chociaż kupiłem połowę sprzętu właśnie na kf, ale z tego co czytamy wszyscy zdarzają się takie przypadki, moim zdaniem jeśli można coś zrobić aby poprawić transparentność to trzeba to zrobić. Ogłoszenie biznesowe powinny być razem z prywatnymi - byłbym jednak za informowaniem o tym fakcie a dlaczego- bo moim zdaniem tak trzeba. Jeśli chodzi o widoczność postów...zabawki do kitesurfingu nie są tanie, różni ludzie sprzedają, różni kupują, jeśli tylko zarejestrowane osoby będą mogły wysyłać PM w celu np. zasięgnięcia informacji będzie to pewnego rodzaju odstraszaczem dla tych mniej uczciwych - jeśli ktoś zakłada konto i ma ich kilka/naście tyko po to aby kogoś oszukać to nic na to nie poradzimy, aczkolwiek ukrycie giełdy byłby małym kroczkiem ...
Komentarze do wątków - to chyba nie chodzi o to że mam jakiś problem, chyba każdy jak będzie chciał to znajdzie to czego szuka, ja znalazłem wszystkie informacje i kupiłem nawet jakieś gadżety - chyba nie musiałem się nawet rejestrować. To raczej kwestia estetyki ...
pozdrawiam

Pablo
Kontaktowanie:

Post09 gru 2014, 20:56

Ok, to czekamy na więcej opinii.

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post09 gru 2014, 21:21

Na pewno ceny muszą być. Bez sensu jest podbijanie ogłoszeń żeby ktoś podesłał cenę, może też warto by zrobić coś takiego że automatycznie każde ogłoszenie po 2/3 tygodniach jest kasowane ze względu że na ogół tak cieszymy się ze sprzedaży czegoś że zapominamy o tym że to jeszcze jest na kf :thumbsup:

Wróć do „Forum Główne”