boldek pisze:Używam Psycho 5mm 5-palczastych jakoś od 2 lat. Na początku nie mogłem się przyzwyczaić ze względu na dziwne uczucie "ściskania" palców - tak jakby rękawice były w zbyt małym rozmiarze, ale teraz w ogóle tego nie czuję, a wątpię by się tyle rozciągnęły
..mam tak samo, wg mnie to kwestia przyzwyczajenia
po kilkunastu latach "zabawy bez ogumienia"

skapitulowałem

na rzecz jednak długości sesji kosztem jakości
i po jednej z listopadowych? czy grudniowych sesji zakupiłem zestaw 5 mm, zresztą szczerze mówiąc bardziej pod morsowanie niż pod kite
ale jednak brak czucia , zwłaszcza dłoni po jakichś15 minutach pływania nie sprzyjał "przyjemności"
na pierwszej sesji z 5mm na stopach i dłoniach pomyślałem "jak można"
że to bez sensu, ZERO czucia deski i baru, zero możliwości kombinowania z barem
ale.. i po 3, 4 godzinach w ) stopni C - PEŁEN komfort cieplny
dziś? buty nie przeszkadzają mi (jak mi się wydaje) ani w wybiciu ani w lądowaniu, przyzwyczaiłem się , widocznie do gorszego też można

..
bardziej rękawice przy hp - jest zupełnie inna technika przechwytywania - nie ma "że se przerzucisz"
dopiero jak druga ręka PEWNIE chwyci - pierwsza może puścić, inaczej na bank nie przechwyci..
oczywiście obsługa wszystkiego jest utrudniona, np wiązanie butów wake (zresztą zimą ze względów bezpieczeństwa nie polecam), składanie zrywki, obsluga trymeru depowera etc..
ale "plusy dodatnie" przysłaniają jednak minusy, głównie czas trwania sesji kryje czucie sprzętu..
boldek pisze:Ogólnie ja sobie chwalę, często (wczoraj również) szybciej robi mi się zimno w stopy, więc wychodzi na to, że rękawice lepiej od moich butów (Mystic 5 mm) trzymają ciepło.
..wydaje mi się, że to kwestia ruchu, pracy dłoni vs stóp
dłońmi coś tam pracujesz, stopami mniej jednak, jak świadomie poruszasz palcami stóp na halsach, pobudzając krążenie, i w nich duużo dłużej poczujesz ciepło
podczas ostatniej przymusowej akcji/samoasekuracji pierwsze co poczułem - tzn "nie czułem" to były właśnie palce stóp - świadome nimi ruszanie pomogło znacznie

rozgrzewanie poprzez ruch - POLECAM
DZIAŁA

to nie tylko PODSTAWOWA zasada morsów (lepiej działa 2-3 minuty biegu po mroźnej kąpieli niż np 20 minut gorącej wanny

)
polecam np pobiegać przed sesją kite - nawet 2-3 minuty - oraz przed zwijaniem sprzętu kite po sesji - również kilka minut
sprawdźcie sami

czasem niektórzy schodzą też na "przerwę" na rozgrzanie na brzeg - i stoją klepiąc gaduszkę z innymi
to Ci dopiero "rozgrzewka"
pobiegajcie w tym czasie, pobudźcie krążenie, można "gadać" podczas truchtu - to będzie FAKTYCZNE rozgrzanie ciała

ps: mi w tym roku jeszcze zimno nie było, i po 3 i po 4 rech godzinach pływania
kończę z powodów
- koniec wiatru
- zmrok
- zmęczenie
- brak czasu
.. w takiej kolejności

peace