b]Ilość wiatru - 10[/b]
Grubo – innymi słowy: non-stop lub jak kto woli: dzień i noc. Nie było chwili, żeby nie dało się pływać. Nadal nie wiem czy mieliśmy po prostu farta.
ad ilość wiatru - 8Jakbym pływał na foilu dałbym pewnie nawet 10 (zbyt mało wiedzy, ale faktycznie mniej niż 8kts to wiatr nie schodził), dla twintipa ocena gdzieś 6 góra 7 (po prostu mieliście farta;-))
Jakość wiatru – 10
Byliśmy tylko 11 dni. Jeden dzień był poświęcony na nurkowanie i zwiedzanie stolicy. Pozostałe 10 dni na wodzie.
Od świtu wiało 10-15kts. Od 0900 dodawało ze 2 węzły a od 1000 następne 2-3kts. Wówczas wiało już z maksymalną siłą do nocy.
Pływałem 6 dni na foilu na 7m i 4 dni na 10m. Gdy WG prognozowało średni wiatr 15kts choćby przez chwilę w ciągu dnia to był to dzień na siódemkę.
Karaś pływał na twintipie 138cm i miał ze sobą jedynie 16 metrowego latawca. Pływał przeżeglowany.
Jak ja pływałem na 7m to on brał moją 10-tkę. Obiektywnie oceniliśmy, że 90kg rajder przez cały nasz wyjazd używałby tylko dwóch rozmiarów: 12 i 9m
ad jakość wiatru -9 Ja byłem 7 dni na miejscu bez żadnych dodatkowych wypadów poza wyspę, z wyjątkiem wędkowania bez wędek

pociągając samą żyłkę grubości wkładu do długopisu za ponad 50$ na łeb przez 3h od 5-tej do 8-ej rano

:
I dzień do IV dzień - wiatr od 13 do 20kts, przy 18kts w porywach ponad 20kts nie znając spotu nie chciałem ryzykować zacząłem od 9m2, ale okazał się zbyt mały no i musiałem wrócić do pokoju i zabrać 13m2 to że od plaży do drzwi pokoju miałem aż 80m zmiana latawca zajęła mi nieco ponad 3 minuty

, do tego latawca deska SU-2 ProRider 142cm no i moje skromne 100kg (przy VII dniu pobytu mogło być nawet ze 105

)
V dzień do VII dzień - snorkeling, drinking, smażing, plażing i masaż wykonany przez miłe panie pochodzące z Bali

- masazystki.jpg (208.18 KiB) Przejrzano 9474 razy
Spoty - 10
Nie jestem tak dobry w pisaniu, aby odważyć opisać się raj. Specjalnie odczekałem parę tygodni, aby nabrać dystansu do tego co tam spotkaliśmy.
ad Spot - 10Faktycznie szok pourazowy mam do dzisiaj, ciężko się otrząsnąć dlatego pojęcie RAJ jest najkrótszym a zarazem najlepszym przymiotnikiem opisującym ten kawałek świata.
Miejsce dla Freestyle – 9
Miejsce dla Wave – 5
Miejsce dla Freeride – 9
Miejsce dla Racing/Foil - 8
Miejsce dla Big Air – 8
ad powyżejZbyta małe doświadczenie i nie chęć do kompromitacji na forum

oceniam identycznie

tj POTWIERDZAM
Miejsce dla początkujących – 7
ad Miejsce dla początkujących – 4Mega krótkie plaże, brak płytkich akwenów, dookoła rafa, szybko głęboko
czytaj: przepaść, silne prądy, brak rescue to z pewnością nie jest miejsce dla zaczynających przygodę z latawcem i dechą.
Miejsce dla średniozaawansowanych – 8
Miejsce dla zaawansowanych – 9
Miejsce dla ekspertów / zawodników – 9
ad powyżejTutaj podobnie oceniam lub milczę (dot. ekspertów/zawodników) chociaż dałbym nawet wszędzie 9 gdyż na Rannalhi nawet podczas odpływu odległość raf od lustra wody wynosił około 0,5m.
Miejsce na wyjazd rodzinny – 8[/b
[b]ad Miejsce na wyjazd rodzinny – 9
Jeżeli ktoś musi lub chce zabrać swoje pociechy na Malediwy to znając dzieciaków zawsze znajdą sobie coś do roboty, a myślę że pogoń za licznymi krabami byłaby niezapomniana. Zaś nurkowanie ze swoimi bohaterami z bajek typu Dori, Idol, Kolo Luzak i z innymi przyjaciółmi Nemo mogłyby skończyć się gorączką lub bezsennością

- idol.jpeg (97.13 KiB) Przejrzano 9474 razy
Miejsce na wyjazd w grupie – 8
ad Miejsce na wyjazd w grupie – 7Malediwy to raj dla zakochanych spędzających tam miesiąc miodowy i świętujący inne uroczystości (jak np ja z żoną;-)). Jadąc tam kitesurfing miał być jedynie na ewentualne zabicie nudy...taaa i tak było...przez pierwsze 4 dni żona startowała lądowała mi latawiec, a nawet wykonywała niezbędny serwis

- serwis.jpeg (82.75 KiB) Przejrzano 9474 razy
Miejsce na wyjazd solo – 7
ad Miejsce na wyjazd solo – 7Jak ktoś lubi to nawet 10, ale jak wyżej wspomniałem to nie ten kierunek. Zostawiam 7.
Atrakcje turystyczne – 7
ad Atrakcje turystyczne - 10A tutaj daję dychę bo każdy jadący na Malediwy wie w co się pakuje i czego się spodziewać. Wspomniany raj nie może mieć mniej niż 10.
Ceny – 3
ad Ceny - 4NA MALEDIWACH NIE JEST TANIO !!! Myśmy mieli all inclusive i to uratowało nam portfel. Jak wspomniałem gdzieś wcześniej w kurortach kroją równo!!!
Bezpieczeństwo – 9
Porozumiewanie się / lokalesi – 8
ad powyżejTu się zgadzam z oceną, chociaż transport na wyspę motorówką miał charakter ile fabryka dała z dwóch zaburtowych Yamaha każdej po 200 koni nie ukrywając żona nie czuła komfortu Weneckiej gondoli.
Internet – 7
ad internet - 8Tu to nawet żonę zaskoczyłem...wyczytałem gdzieś na niemiecki forum, że na lotnisku jest punkt typu nasze sieci GSM ten nazywał się Dhiraagu, w którym zakupiłem starter z pakietem internetu 2GB za 32$ na miesiąc (nie wykorzystałem nawet połowy, są tańsze opcje). Daję wysoką ocenę 8 bo porównanie cen za 100kb z naszymi operatorami mija się z jakimkolwiek celem.
Komunikacja – 10.
ad komunikacjanie korzystałem...z wyjątkiem transportu na wyspę, który należał do resortu więc nie oceniam...
Pogoda / klimat – 9
ad Pogoda/klimat - 10Dla mnie jak i żony skromnie pisząc - odpowiedni.