PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
adii
Deska: ACE
Latawiec: SB,Vector
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post22 kwie 2015, 20:30

Fordon pisze:Zalezy, zalezy, zalezy. Na przyklad.

Catalyst czy Kahoona czy Rally to raczej modele podstawowe, a Edge czy TS czy RPM to raczej juz polka wyzej (przenosnia :wink: ) - dla sredniozaawansowanych, dla troche bardziej wymagajacych - wiec tu ta polka wyzej (znowu przenosnia) w sensie modelu wyzej.

W sensie typu i tez umiejetnosci: C-Shape polka wyzej jak hybryda czy delta.

W sensie jakosci i nierzadko ceny: Cabrinha czy Slingshot polka wyzej jak te Decathlon`owskie czy Takoon...

W sensie przeznaczenia: latawiec Race polka wyzej jak Freeride.

W sensie ceny: jak doskonale wiemy cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakosci, drozsze nie znaczy lepsze, zalezy tez jaki sklep ma jaka oferte, ale niekiedy tez nie bez powodu jedne latawce kosztuja tyle a inne tyle.

Jak rozpoznac? czytac, pytac, sprawdzac :thumbsup:

Ta wypowiedz wygląda jak byś był w takim dużym magazynie i ktoś by ci już pozwolił właśnie poukładać dostawę :wink:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post23 kwie 2015, 07:48

Fordon pisze:Zalezy, zalezy, zalezy. Na przyklad.

Catalyst czy Kahoona czy Rally to raczej modele podstawowe, a Edge czy TS czy RPM to raczej juz polka wyzej (przenosnia :wink: ) - dla sredniozaawansowanych, dla troche bardziej wymagajacych - wiec tu ta polka wyzej (znowu przenosnia) w sensie modelu wyzej.

W sensie typu i tez umiejetnosci: C-Shape polka wyzej jak hybryda czy delta.

W sensie jakosci i nierzadko ceny: Cabrinha czy Slingshot polka wyzej jak te Decathlon`owskie czy Takoon...

W sensie przeznaczenia: latawiec Race polka wyzej jak Freeride.

W sensie ceny: jak doskonale wiemy cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakosci, drozsze nie znaczy lepsze, zalezy tez jaki sklep ma jaka oferte, ale niekiedy tez nie bez powodu jedne latawce kosztuja tyle a inne tyle.

Jak rozpoznac? czytac, pytac, sprawdzac :thumbsup:

Acha rozumie twoja klasyfikacje chociaz upraszczajac ja twoim kryterium jednak pozostaje cena. Jednym slowem przeczysz sobie proponujac poczatkujacym uzywany sprzet z "gornej poly" nad nowy podstawowy model" stokowy" dajmy na to kahoone jak to napisales z dolnej polki :wink: .
Popyt ustala cene a nie kit o technologiach i materialach z kosmosu.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2015, 10:03

rolnik pisze:Popyt ustala cene a nie kit o technologiach i materialach z kosmosu.

to prawda :thumb: - "na koniec dnia" - to popyt na pewno dyktuje cenę
bo jeśli model jest uznany to i poszukiwany - zatem ceniony
(posłużę się przykładem BESTa - ich ofertę i historię modeli znam najlepiej)
jeśli Kahoona czy TS jest udana i ceniona przez użytkowników - trzyma cenę nieźle na rynku wtórnym i po latach
MIMO ŻE :idea: w cenniku BESTa - są to w sumie nieco tańsze modele

dlaczego?
bo są "najstarszymi"
NOWOŚCI są drogo pozycjonowane :hand:

na konkretnych przykładach:

11 BEST KITEBOARDIG (ceny w EUR) :

Kahoona - 1249
TS (Allround) - 1299 (ale za 12m - bo nie ma 11 - wiec w sumie za metr podobnie jak Kahoona :idea: )
Cabo (Wave) - 1299
GP & GP Youri Zoon (Freestyle) - 1349 - sygnowane pro bez wpływu na cenę - co dziwne, biorąc pod uwagę całą resztę rynku , cćby Trapezy Mystic Youriego itd..
Extract (Ruben Lenten) - 1449 :doh:

..a już po roku, ciężko sprzedać w sensownej cenie 3 ostatnie modele, mimo "kosmicznych technologii" (jak to nazwałRolnik Extracta)
bo po prostu nie są tak cenione i skierowane do bardzo wąskiego grona riderów
np Cabo którego NIKOMU "normalnie" wszechstronnie pływającemu nie polecę, wśród stricte wave'owców jest nawet dość ceniony i poszukiwany

więc na początku - to firma , swoimi kryteriami (min NOWOŚCI) kreuje cennik
a na końcu, jak Rolnik słusznie to popyt o tym decyduje..

peace

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post23 kwie 2015, 16:40

Widze Rolnik, ze sie nie rozumiemy. Nie uwazam, ze sama cena wyznacza poziom, ale jest jakis powod dla ktorego North kosztuje wiecej od Takoon`a. Mozna plywac na Reflex`ie, nie rozleci sie od pierwszego uderzenia o wode, ale nie jest tak dobrym latawcem i wytrzymalym jak Rebel (na przyklad). Cabrinha ma swietne latawce, a mimo to nie sa drogie albo nie sa drozsze w porownaniu do innych. A ja np. bardziej wole Cabrinhe niz North`a, mimo, ze jest tansza. Uwazam oba brandy za tak samo dobre. A co do Kahoona`y - polecam, bo to po prostu dobry latawiec - w tym m.in na poczatek. Polecilbym tez TS czy RPM i nie bylby to zly wybor, ale uwazam ze Rally czy Kahoona na poczatek, na ten poziom umiejetnosci jest lepsza i bardziej adekwatna, bardziej odpowiednia. Nie uwazam Kahoona`y za model z nizszej polki, ale uwazam, ze jest polke nizej jak TS . Podobnie jak Catalyst (na ktorym sam plywam) jest dobrym modelem, ale o polke nizej niz Edge.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2015, 21:01

Fordon pisze:. Nie uwazam Kahoona`y za model z nizszej polki, ale uwazam, ze jest polke nizej jak TS ..

..półkę niżej - czyli jakby z niższej półki ? :wink:

a powiem Ci, że wykonanie, materiał - WSZYSTKO jest takie samo, tylko kształt inny
no i cenowo jak przedstawiłem też są IDENTYCZNE :idea:

więc nie do końca kumam też o co chodzi z tymi półkami :hand: :wink:

peace

Awatar użytkownika
JarekJ
Deska: T5
Latawiec: Bularoo 9,Charger 12,speed3 19
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2015, 21:06

Cześć,ile według was można dać za Cabrinche switchblade 12m 2012r. z barem w bardzo dobrym stanie użyta z 15 razy? Czy jest to udany rocznik?Pozdro.Jarek

Milosz
Deska: RRD
Latawiec: RRD

Post23 kwie 2015, 23:14

Tyle ile jesteś w stanie zapłacić ;-) a tak poważnie to wracając do wcześniejszej wypowiedzi kolegów ja kupiłem nowy sprzęt po kursie i nie uważam to za zły wybór dla siebie i mojej. Wszystko chyba zależy czy będzie to dla was chwilowa zabawa czy spontan życia

Fordon

Post23 kwie 2015, 23:33

Ziomek: Kahoona - model podstawowy, jak np. podstawowym modelem jest Catalyst z Ozone czy Ride z Naish`a. TS - model ktory moze wiecej, na ktorym wiecej mozna, dla sredniozaawansowanych jak np. "modelem ktory moze wiecej, na ktorym wiecej mozna, dla sredniozaawansowanych" jest Edge z Ozone czy Park z Naish`a... Fiat jest autem z nizszej polki, Audi jest polke nizej jak Mercedes, ale nie napisze ze Audi jest "autem z nizszej polki" w takim sensie jak Fiat, bo wtedy ktos pomysli, ze pisze o Audi tak samo jak o Fiacie... Po prostu Audi jest polke nizej = z nizszej polki w porownaniu do Mercedesa, ale ogolnie nie jest autem z nizszej polki... no nie wiem jak jeszcze to wyjasnic... :wink: Dobra, niewazne :wink:

Jarek: z 2000-2200zl jezeli stan to cud miod i maliny? Raczej nie wiecej.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2015, 08:13

Fordon pisze:Ziomek: Kahoona - model podstawowy, jak np. podstawowym modelem jest Catalyst z Ozone czy Ride z Naish`a. TS - model ktory moze wiecej, na ktorym wiecej mozna, dla sredniozaawansowanych jak np. "modelem ktory moze wiecej, na ktorym wiecej mozna, dla sredniozaawansowanych" jest Edge z Ozone czy Park z Naish`a... Fiat jest autem z nizszej polki, Audi jest polke nizej jak Mercedes, ale nie napisze ze Audi jest "autem z nizszej polki" w takim sensie jak Fiat, bo wtedy ktos pomysli, ze pisze o Audi tak samo jak o Fiacie... Po prostu Audi jest polke nizej = z nizszej polki w porownaniu do Mercedesa, ale ogolnie nie jest autem z nizszej polki... no nie wiem jak jeszcze to wyjasnic... :wink: Dobra, niewazne :wink:

Jarek: z 2000-2200zl jezeli stan to cud miod i maliny? Raczej nie wiecej.

Fordon, ale np. komuś kto chce pływać głównie wave i czasem poskakać poleciłbyś TS czy Kahoonę? Latawce ciężko tak klasami podzielić, bo one są kierowane pod konkretny cel. Porównując do samochodów to raczej bym użył porównania do typu samochodu np. sportowy (powiedzmy freestyle) vs dostawczy (powiedzmy race) vs osobowy (powiedzmy allround).

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2015, 10:20

Fordon pisze:Ziomek: Kahoona - model podstawowy, jak np. podstawowym modelem jest Catalyst z Ozone czy Ride z Naish`a. TS - model ktory moze wiecej, na ktorym wiecej mozna, dla sredniozaawansowanych jak np. "modelem ktory moze wiecej, na ktorym wiecej mozna, dla sredniozaawansowanych" ..

ee, nie zgadzam się :wink:

z tego porównania, można wywnioskować, że GP lub Extract są z "najwyższej półki" -są najdroższe
i "mogą , jak piszesz więcej"
a wg mnie one akurat mogą najmniej :hand:

z autami to się już w ogóle pogubiłeś :wink:
Jedi bliżej porównał :thumb:

spadam na wodę , porównać jak pływa aktualny Mistrz Świata i aktualny Mistrz Polski z aktualnym Mistrzem Polski Mastersów :lol:

peace

Fordon

Post24 kwie 2015, 10:31

Dobra, ja juz nic wiecej nie pisze :D I daje sobie bana na porownania :wink: Ziomek zazdroszcze, bo ja akurat spadam do pracy :? Milego dnia Panowie :thumbsup:

heja banana
Deska: Nobile T5
Latawiec: Best Kahoona
Dostał piwko: 4 razy

Post01 maja 2015, 22:52

Który z poniższych latawców byłby najlepszy dla początkującego po kursie? przypomnę że waga 90 kg i deska 137X42

Cabrinha Xbow 12m 2006 r. ok. 1000 zł z barem
North Evo 12m 2012 r. ok. 1300 bez baru
North Dyno 13m 2013 r. ok 1400 bez baru
RRD Vision MKIII 12m 2014 r. 1800 bez baru
Best Waroo 13m 2009 r. ok. 1500 z barem
Cabrinha Switchblade 12m 2010 r. ok. 1500 z barem

ceny podaję orientacyjnie, mniej zależy mi na informacji, który się opłaca, a bardziej który byłby dla mnie lepszy:) potrzebuję go na 1-2 sezony, później kupię coś lepszego:)
Oczywiście wszystkie te latawce technicznie są ok (przynajmniej tka twierdzą właściciele:))

wiechu
Deska: Blade Deuce
Latawiec: LF Nirvana
Dostał piwko: 2 razy

Post01 maja 2015, 23:07

Na pewno nie bierz xbow 2006, to byl moj pierwszy latawiec i bardzo zaluje ze nie kupilem innego

heja banana
Deska: Nobile T5
Latawiec: Best Kahoona
Dostał piwko: 4 razy

Post01 maja 2015, 23:09

W taki razie zostało 5:)

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post02 maja 2015, 08:43

heja banana pisze:W taki razie zostało 5:)

Praktycznie wszystkie z wymienionych są ok :) Wiadomo - im nowsze, tym teoretycznie trwalsze i łatwiej je będzie potem sprzedać. Ja ze swojej strony mogę jak najbardziej polecić Switchblade'a. Kumpel ma takiego z 2 czy 3 lata w rozmiarach 12 i 9 m i bardzo chwali. Co prawda waży nieco mniej, bo 85 kg ale myślę że na 90 kg też będzie spoko, nadrobisz to też dechą, bo on ma dla porównania 135x41. Mi się przyjemnie na tym modelu pływa, całkiem fajne noszenie, dobrze ostrzy. Typowy allround. Cena którą podałeś (około 1500 zł) adekwatna do rocznika jeśli latawiec jest w dobrym stanie.
Pozdr

Wróć do „Pierwsze Kroki”