ODEZWA do kiteforumowiczów i kiteforumowiczek!

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Dr Eutanator

Post17 mar 2004, 08:54

Ponieważ ten post zawiera sporo naszym zdaniem ważnych informacji, niestety jest trochę długawy – mamy jednak nadzieję, że warto go przeczytać.

Drodzy kiteforumowicze i nieliczne acz cieszące oko kiteforumowiczki

Ci z was, którzy załapali się już na swój pierwszy rajd na kajtowej desce, wiedzą, że sport ten przeradza się w pasję na całe życie, pochłaniającą myśli i energię jak czarna dziura.
Piszę do was te truizmy ponieważ kajt jest właśnie dla mnie czymś zupełnie wyjątkowym, czymś transcendentalnym i pełnym nieskończonego piękna.

Poznałem ten sport kilka lat temu, i fala która się wtedy we mnie zrodziła wzbiera niczym tsunami napełniając mnie po brzegi niesłychaną energią. Okazało się jednak, że ta fala zalewa nie tylko mnie, ale was wszystkich, dlatego postanowiłem z grupą moich przyjaciół wykorzystać tą pozytywną energię w bardziej kreatywny sposób. Efektem naszych przemyśleń i rozważań jest projekt o nazwie:

Obrazek

Misją naszej ekipy jest zrzeszenie osób zainteresowanych czynnym rozwojem Kitesurfingu w Polsce poprzez prowadzenie działań o charterze artystyczno-kulturalno-oświatowo-komercyjnym. Plany mamy ciekawe, ale żeby nie przynudzać, będziemy o nich informować w miarę ich realizacji.

Naszym celem jest m.in.:
1. dbałość o bezpieczny rozwój kitesurfingu w Polsce,
2. utrzymywanie kontaktów i rozwój przyjaznych relacji wśród kitesurferów,
3. współpraca z klubami windsurfingowymi mająca na celu rozwój kultury i świadomości w obu tak bliskich sobie grupach,
4. organizowanie wspólnych imprez, zawodów, zlotów, spotkań i wyjazdów,
5. poszukiwanie i pomoc w organizowaniu nowych spotów kitesurfingowych w Polsce...... itp. itd.

Jeszcze innych pomysłów mamy sporo, ale jesteśmy przekonani, że historia kajta dopiero się zaczyna i przed nami tyle fajnych przeżyć i fajnych inicjatyw do zrealizowania ile zostało życia.

Nie będziemy też owijać w bawełnę i was ściemniać co do jednej kwestii. Jak wyżej napisałem, nasza działalność będzie miała charakter artystyczno-kulturalno-oświatowo-KOMERCYJNY – dajemy wam jednak tu dzisiaj słowo, że to właśnie te pierwsze trzy elementy są dla nas najważniejsze – z resztą przekonać będziecie musieli się sami.

Dlaczego o tym wam dzisiaj piszę? Ponieważ wiem, że jest tutaj spora grupa ludzi, która myśli podobnie jak my lecz brakuje im odpowiedniego zapalnika, który pozwoliłby na wyzwolenie leżącej w nich energii. Wszystkich tych ludzi chcielibyśmy tym samym nakłonić aby nam pomagali w realizowaniu naszych pomysłów i celów. Chcemy być waszym katalizatorem, lupą w której skupi się wiązka pozytywnych wibracji pełzająca po wodzie i ponad nią.

Naszym pierwszym projektem będzie stworzenie vortalu kitesurfingowego. W tej chwili w naszej sieci jest już parę miejsc, które piszą o kitesurfingu, lecz czy któreś z nich w pełni was zadowala? Bo nas żadne.
Dlatego planujemy stworzyć sajt, w którym każdy znajdzie coś dla siebie – i ten co dopiero chce zacząć, i ten co już rżnie wodę jak piła tarczowa a słońcu podczas skoków pluje w twarz! Jest pośród kiteforumowiczów wiele osób, które w jakiś sposób już działają – jest Kamil z Apaczem, którzy wynajdują jakieś odjechane miejscówki i robią do tego filmiki, jest Maslav, który ma fajną stronę z newsami, Zak niezmordowany konstruktor, Pepe obieżyświat i wielu innych, także tych „niewidocznych” którzy mają wiele do zaoferowania, ale nie wykorzystują drzemiących w nich mocy.
Chcielibyśmy skupić te wszystkie ogniwa w jeden łańcuch – wiemy że nie będzie to łatwe, ale myślimy, że można spróbować ...

... no to jak, co o tym sądzicie? SPRÓBUJEMY ?!?!

Łukasz Pietrzykowski
Eutanator. Com Kiteboarding Crew
Polish riders from Hel

Obrazek

sorki za jakość zdjęć – nie chcieliśmy obciążać postu

Awatar użytkownika
hase
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 09:19

Pomysl jest spoko ... tylko czy w polskich realiach do zrealizowania .... portal o kitesurfingu .... jak najbardziej .... ale czy tworzac taki "obiekt" nie doprowadzimy przypadkiem do pewnego rodzaju rywalizacji ... zrobienie takiego portalu jest bardzo proste.... a prawda jest taka ze po wszelkie nowiny siegam do stron niemieckich, hiszpanskich ... i z tego co wiem jest juz pewna grupa ludzi ktora chce wprowadzic polska wersje jezykowa na jednym z (moim zdaniem) najlepszych takich portali i wszysko wskazuje na to ze im to sie uda .... ja ze swojej strony popieram wasza inicjatywe ...... i w miare mozliwosci moge pomagac ....

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 11:45

Doktorze,

Wszystko fajnie tylko nie wiem czemu mam przeczucie, że to wszysko kręci się jednak za bardzo wokół KOMERCJI. Nie obraź się ale mam wrażenie, że chcesz w swój projekt zaangażować wielu ludzi, którzy tak jak teraz działają na forum za free, będą działać dla ciebie za free - a ty w tym czasie opchniesz kilka kajtów i zrobisz kilka szkoleń. Nie mówię, że to jest złe... po prostu jesteś za dobry marketingowo żebym ci mógł do końca zaufać w działaniach non-profitowych.

Jak będę chciał kiedyś z kajta robić kaskę to napewno się do ciebie zwrócę. Zresztą... mam już pewien pomysł :D

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 13:05

Dr_hydrozoID pisze:także tych „niewidocznych” którzy mają wiele do zaoferowania, ale nie wykorzystują drzemiących w nich mocy.

Herr Doctore, jest też Pablo dzięki któremu istnieje to forum :D
A

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post17 mar 2004, 13:31

Hm.Zaskakujacy post :roll: .Wiekszosc kiteforumowiczow pewnie trafila juz na trone eutanator.com promowana delikatnie od jakiegos czasu 8) .Rowniez pomyslalem o Pablu dzielnie stojacym na strazy tegoz forum :o .Ja tylko obawiam sie ze kite przestanie byc super zabawa ,zaczna sie ograniczenia pozwolenia,itd :twisted: ...nigdy nie lubialem oficjalnych organizacji.
Wogole program, zalozenia; kojaza mi sie z zalozeniami parti politycznych :mrgreen: -piekne ale nic z tego nie wychodzi kazdy zgarnia w efekcie pod siebie.Ale jestem za !!! :beer:

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 13:35

rolnik pisze:Wogole program, zalozenia; kojaza mi sie z zalozeniami parti politycznych

Swoją drogą to jest dobry pomysł :D

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 15:12

Coz, widze Dr Eutanatorze ze wysoko stawiasz sobie poprzeczke, a cele ktore opisujesz, jesli zostana zrealizowane, beda z pewnoscia godne pochwaly. Sa to w koncu po czesci rowniez obowiazki kazdego importera sprzetu kitesurfingowego, takie same jak znajomosc sprzetu ktory sie sprzedaje.

Niemniej zycze powodzenia i mam nadzieje ze w dazeniu do celu nie obca Ci bedzie zasada fair play, a bezinteresowne zaangazowanie kiteforumowiczow nie zostanie wykorzystane do celow czysto komercyjnych. Z drugiej strony, boje sie ze moze byc to dosc trudne, zwlaszcza w sytuacji gdy adres Twojej strony, ktory trzy razy pojawia sie w Twoim poscie pod roznymi postaciami, to nic innego jak link to dystrybutora sprzetu.

Kiteforumowiczow pragne natomiast poinformowac, iz juz niedlugo beda mieli okazje znalezc news'y kitesurfingowe oraz wiele innych ciekawych funkcji, na nowej stronie, ktora mam nadzieje zadowoli nawet tak wymagajacych uzytkownikow jak Dr Eutanator, a co najwazniejsze, wcale nie beda musieli tam nic kupowac ;-).

Pozdrawiam, :wave:
Pablo

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 15:36

Osobiście uważam, że lepiej na początek zorganizować coś w rodzaju strony z FAQ, newsami, informacjami o spotach i takie tam. Coś jak "wyciąg" z tego o czym mówi się na grupie. Podobną stronę ma forum pl.rec.sport.zimowe i myślę, że to dobra i ciekawa inicjatywa. :idea:
Twór, który poponuje DrH. ma piękne założenia, ale obawiam się, że będzie to i tak na takiej samej zasadzie, na jakiej działają inne stowarzyszenia sportowe. Patrząc na różne sporty nie wydaje mi się, żeby to naprawde odpowiednio działało, a będzie tylko utrudniało na każdym kroku. A to, że szkółka nie należy do stowarzyszenia, a to, że trzeba mieć papier żeby pływać i inne tego typu sprawy. Nie wiem czy jest to potrzebne. Na pewno ważne są założenia dotyczące bezpieczeństwa, tworzenia bezpiecznych, oznakowanych spotów, dbanie o dobry kontakt z innymi "użytkownikami" zbiorników wodnych. Tylko czy do tego trzeba tworzyć coś takiego (właśnie - co to ma być? Dr używa określenia ekipa - to nic nie tłumaczy...) :?:

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 20:31

no coz mam podobne odczucia jak kamil i innni ktorzy czuja niesmak po poscie drE,
mam nadzieje ze bezpodstawnie - czas pokaze

Awatar użytkownika
Max

Post17 mar 2004, 23:34

Niestety ja również wyczuwam w poczynaniach Eutanatora zapach komercji który jest dość wyrazny. Chociażby te wielkie banery reklamowe swojej strony. Osobiście nie jestem aż tak wymagający jak drE i jego przyjaciele i myślę że stare sprawdzone KITEFORUM rozwija się dość szybko i w dobrym kierunku przy czym pozostaje bierna na komercyjne gierki.
A owy cytat zaczerpnięty z postu drE z kiteforum.com daje sporo do myślenia
This year I open a shop with kite gear and also a kite school... hope not to buncrupt on this field and some day living from kites and for kites..

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 23:54

Kurcze, nie chce zajmować zadnego stanowiska, ale dziwię się czemuście się uczepili tak jak tej "komercji". Chyba za dużo polskiego hip-hop'u :D. A tak na serio jeśli ktoś potrafi połączyć przyjemne (kite) z pożytecznym (zarabianie pięniędzy) to dobrze dla niego.

Awatar użytkownika
EUTANATOR.com
Kontaktowanie:

Post18 mar 2004, 00:54

Witam wszystkich serdecznie!

Na początku chciałbym wam podziękować, za to, że nie zostawiliście tematu tak sobie, i co nieco napisaliście. Poniżej postaram się, odnieść do części (bo do wszystkich chyba nie dam rady) odpowiedzi.

Hase:
czy pomysł da sie zrealizować, to oczywiście jeszcze trudno teraz powiedzieć. Jest jednak spora na to szansa, choćby z tego powodu, że do tej pory udało się już parę fajnych rzeczy przeprowadzić. Dzięki naszemu kumplowi(UrbanR) przygotowaliśmy pierwszy w Polsce snow-kite park, stworzyliśmy także symulator kajta, który nieźle daje rade. Co do rywalizacji, to jest ona dźwignią rozwoju. Bez pędu do rywalizacji nie byłoby choćby zawodów kitesurfingowych, które jak sądzę nam wszystkim bardzo się podobają. Im więcej będzie się dziać, tym większy będziemy mieli wybór rzeczy które nam osobiście najbardziej odpowiadają.

KamilK.
na pewno nie mamy zamiaru kogoś tutaj wykorzystywać. Pamiętam np. jak 2 lata temu, kiedy zapłonął we mnie ten ogień, to byłem gotów wziąć udział w każdej takiej inicjatywie, bo po prostu mnie to kręci. Jeśli natomiast chodzi o zaufanie, to mam nadzieję, że na nie zasłużymy - daj nam szanse, a jestem pewien, że się nie zawiedziesz.

Rolnik
Pomysł z partią polityczną jest niezły! ale obawiam się, że w naszym społeczeństwie w którym najwyższymi wartościami są rodzina i polska, goście fikający koziołki i myślący o tym żeby wyskoczyć gdzieś do ciepłych krajów, a najlepiej to zamieszkać na Maui, mogliby mieć marne szanse....

Onzo
Na 1 maja zakładamy start portalu i wtedy na pewno znajdzie sie na nim większość z elementów które wymieniłeś. Naszym założeniem nie jest natomiast pójście w stronę stowarzyszenia - bardziej myślimy o zorganizowaniu ekipy ludzi, którzy fajnie się ze sobą czują, mają pozytywny i kreatywny stosunek do otoczenia, chcą razem popływać a wieczorem smolnąć piwko. Dlatego mówimy o kru, o ekipie. Nie wiem czy sie ze mną zgodzicie, ale ten sport jakoś wyjątkowo skupia ludzi - myślimy więc, że razem raźniej. Poza tym jest jedna bardzo ważna kwestia. To co chociażby miało ostatnio miejsce w Holandi - zamykanie spotów! Myślę, że u nas też takie przykre historie będą sie zdarzały. Jeśli nie będzie silnego lobby, to będzie problem, myślę więc, że najwyższy czas zacząć sie do tego przygotowywać.

Max
Myślę, że należy rozdzielić kiteforum, od portalu. Różnica jest bardzo wyraźna. Cel forum jest jasny i jednoznaczny - dynamiczny kontakt między nami, który pozwala m.in. na to, żebyśmy sobie teraz podyskutowali. Banery reklamowe :D nasz pomysły po prostu już realizujemy a te logosy są ich wyrazem, pokazują naszą pracę.
Przy okazji podziwiam zdolności szpiegowskie - rozumiem, że można mieć różne poglądy na temat naszego projektu, ale śledzenie mnie to chyba lekka przesada. Poza tym, zwróć uwagę na ostatnie słowa - live ... for kites - to chyba jasno wskazuje, że moje działania opieram o silne emocje jakimi darzę ten sport, i to jest właśnie dla mnie najważniejsze.

Podsumowując, powiem wam jedno - najważniejsze, żebyśmy się po prostu dobrze bawili a to kto na czym pływa to sprawa drugorzędna. Nasz pomysł jest taki, że warto tą zabawę sobie wspólnie fajnie zorganizować.

Ponieważ jutro wyjeżdżamy do Egiptu, być może nie będę miał z wami kontaktu. Jeszcze raz dzięki za te posty - będą nas mobilizować do roboty.

peace

Awatar użytkownika
Max

Post18 mar 2004, 17:35

Eutanatr napisał
Przy okazji podziwiam zdolności szpiegowskie - rozumiem, że można mieć różne poglądy na temat naszego projektu, ale śledzenie mnie to chyba lekka przesada

Doktorze nie jesteś dla mnie na tyle interesującą postacią abym miał Cię śledzić czy jak napisałeś szpiegować, ja po prostu staram się czytywać Kiteforum.com i wyciągam wnioski obym się mylił. :(

PZDR

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post18 mar 2004, 19:19

Mialem okazje poznac Dr-a na reedbullu .Mysle ze jest na tyle odjechany ze poza komercja moga mu zeczywiscie przyswiecac inne cele.Patrzac na to z innej perspektywy dobrze ze inicjatywa wyszla wlasnie od niego ,jednego z pierwszych kiteforumowiczow.pl .Chec zysku? :twisted: Niee!Raczej szukanie sposobu na zycie ,ech zazdroszcze Ci .Moje watpliwosci wynikaja wylacznie ze zmeczenia polska zeczywistoscia.Czekam na ciag dalszy i pozdrawiam rolnik :beer:

Wróć do „Forum Główne”