Innowacja dla barow (wszystkich)

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
jank007
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post10 lip 2015, 22:12

Czesc,

Ostatnio wpadlem na innowacje dla wszystkich (albo wiekszosci choc jeszcze takich nie widzialem) barow do latawcow.

Otoz mialoby to byc lekkie zakrzywienie baru tak zeby latwiej pasowal do naturalnej pozycji dloni. Przy obecnych, prostych barach przy trzymaniu musimy zgiac nadgarski do zewnatrz.Jezeli bar bylby lekko zagiety (na calej dlugosci) wtedy nadgarski bylyby w pozycji naturalnej - takiej jaka przyjmuja gdy reka swobodnie zwisa.

Szkic prototypu baru:

Obrazek

http://imgur.com/tzTmGNn

Co o tym sadzicie?

Podobna innowacja miala miejsca w przypadku kierownic rowerow.

Pozdro!

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post10 lip 2015, 22:22

Chyba ktoś już na to wpadł...
Obrazek
http://www.blade-kites.pl/produkt_bar.php
Niemniej gratuluję odpowiedniego kierunku rozumowania :)
Pozdr

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post10 lip 2015, 22:25

sądzę, że tak duże zakrzywienie jest mało wygodne gdyż:

a) przez większość czasu ręce na barze trzyma się możliwie jak najbliżej środka, jeżeli ktoś trzyma inaczej znaczy że jest początkujący i jeszcze się nie nauczył…
b) barem robi się tak: https://www.youtube.com/watch?v=_H_tvBLw_f4

jank007
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post10 lip 2015, 22:40

FilipN pisze:sądzę, że tak duże zakrzywienie jest mało wygodne gdyż:

a) przez większość czasu ręce na barze trzyma się możliwie jak najbliżej środka, jeżeli ktoś trzyma inaczej znaczy że jest początkujący i jeszcze się nie nauczył…
b) barem robi się tak: https://www.youtube.com/watch?v=_H_tvBLw_f4

Oczywiscie, ze zakrzywienie nie musi byc tak ostre jak na szkicu - byl to tylko rysnek pogladowy zeby lepiej przedstawic pomysl.
Co do trzymania blizej srodka - tak, przy wakestyle zeby latawiec mniej sie ruszal, przy innych stylach moim zdaniem to kwestia preferencji. Ale zauwaz, ze im blizej srodka tym bardziej wyginamy nadgarstki.

Tak czy siak, jak boldek wspomnial nie jest to juz innowacja... a myslalem o opatentowaniu tego ;-)

Travel On Board
Deska: Blade Deuce 135x41
Latawiec: Blade Mist,Trigger, Fat Lady
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post11 lip 2015, 00:44

jank007 pisze:Czesc,

Ostatnio wpadlem na innowacje dla wszystkich (albo wiekszosci choc jeszcze takich nie widzialem) barow do latawcow.

Otoz mialoby to byc lekkie zakrzywienie baru tak zeby latwiej pasowal do naturalnej pozycji dloni. Przy obecnych, prostych barach przy trzymaniu musimy zgiac nadgarski do zewnatrz.Jezeli bar bylby lekko zagiety (na calej dlugosci) wtedy nadgarski bylyby w pozycji naturalnej - takiej jaka przyjmuja gdy reka swobodnie zwisa.

Szkic prototypu baru:

Obrazek

http://imgur.com/tzTmGNn

Co o tym sadzicie?

Podobna innowacja miala miejsca w przypadku kierownic rowerow.

Pozdro!

Ooooo co za ciekawy pomysł - ale najbardziej dziękuję za ten opis - od czasu gdy pływam na Uni Barze zastanawiałem się dlaczego jakoś tak wygodniej i po wielu godzinach ręce też mniej zmęczone.

KINEZJOLOGIA

to nauka zajmująca się ruchem ludzkiego ciała - w oparciu o jego mechanikę, fizjologię i psychologię. Naukowcy tej dziedziny zaprojektowali wyjątkowy kształt Uni Baru, na końcach lekko wyginający się ku górze a pozostający płaski w środkowej części. Takie ułożenie sprawia, że zwłaszcza w trakcie długich sesji zmęczenie rąk nie jest tak odczuwalne. Dodatkowo rozwiązanie to daje lepszą dźwignię przy gwałtownych skrętach. Z kolei część środkowa pozostaje prosta co świetnie spisuje się do wakestyle'u.

pozdro
Doktor

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post11 lip 2015, 08:09

BLADE Kites Polska pisze:
Ooooo co za ciekawy pomysł - ale najbardziej dziękuję za ten opis - od czasu gdy pływam na Uni Barze zastanawiałem się dlaczego jakoś tak wygodniej i po wielu godzinach ręce też mniej zmęczone.

KINEZJOLOGIA

to nauka zajmująca się ruchem ludzkiego ciała - w oparciu o jego mechanikę, fizjologię i psychologię. Naukowcy tej dziedziny zaprojektowali wyjątkowy kształt Uni Baru, na końcach lekko wyginający się ku górze a pozostający płaski w środkowej części. Takie ułożenie sprawia, że zwłaszcza w trakcie długich sesji zmęczenie rąk nie jest tak odczuwalne. Dodatkowo rozwiązanie to daje lepszą dźwignię przy gwałtownych skrętach. Z kolei część środkowa pozostaje prosta co świetnie spisuje się do wakestyle'u.

pozdro
Doktor

A z czego oni wykonali tak wygięty bar? taki krzywy odlew? nie ma to wpływu na jego wytrzymałość?
Z tym męczeniem rąk, przedramion może coś być na rzeczy. Ja zauważyłem że przy bardzo długich sesjach pod koniec mam tendencję do prosotwania nadgarstków i trzymania bardziej zewnętrzną częścią dłoni a nie całą, zwłaszcza w zeszłym roku jak borykałem się z bolącym łokciem (niby łokciem tenisisty choć w tenisa nie gram). Często dziwiłem się dlaczego podświadomie trzymam bar na prostym nadgarstku. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem i może krzywy drążek nie ma na to wpływu ale kto wie....

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post12 lip 2015, 10:15

FilipN pisze: jeżeli ktoś trzyma inaczej znaczy że jest początkujący i jeszcze się nie nauczył…

A ja myslalem ze ten pan się już naumnial, bądź co bądź jest prosem :doh:

maxresdefault.jpg
maxresdefault.jpg (223.1 KiB) Przejrzano 2508 razy

Pozdro...

Travel On Board
Deska: Blade Deuce 135x41
Latawiec: Blade Mist,Trigger, Fat Lady
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post13 lip 2015, 10:29

Mikolpa pisze:A z czego oni wykonali tak wygięty bar? taki krzywy odlew? nie ma to wpływu na jego wytrzymałość?
Z tym męczeniem rąk, przedramion może coś być na rzeczy. Ja zauważyłem że przy bardzo długich sesjach pod koniec mam tendencję do prosotwania nadgarstków i trzymania bardziej zewnętrzną częścią dłoni a nie całą, zwłaszcza w zeszłym roku jak borykałem się z bolącym łokciem (niby łokciem tenisisty choć w tenisa nie gram). Często dziwiłem się dlaczego podświadomie trzymam bar na prostym nadgarstku. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem i może krzywy drążek nie ma na to wpływu ale kto wie....

RDZEŃ

Obrazek
Podstawowy element zapewniający odpowiednią sztywność drążka wykonany jest z jednoczęściowego odlewu aluminium. Dzięki temu jest on trwały, lekki i sztywny co poprawia czucie latawca na barze.

Po więcej informacji nt. Uni Baru zapraszam tutaj: http://blade-kites.pl/produkt_bar.php

Awatar użytkownika
perdo
Kontaktowanie:

Post16 lip 2015, 18:24

Usztywnienie to podstawa, bez tego cała konstrukcja nie utrzyma się. Jeszcze nie spotkałem się z takim rozwiązaniem, ale wydaje się ciekawe.

Awatar użytkownika
apek
Deska: Naish
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 48 razy
Dostał piwko: 64 razy

Post16 lip 2015, 23:18

zakrzywienie baru - bełkot

Wróć do „Forum Główne”