Zwracam się do ogółu z prośbą o radę - liczę, że się konstruktywnie wypowiecie i pomożecie mi w wyborze kolejnej dechy

Sytuacja wygląda tak - pływam już jakieś 2 lata z hakiem i zacząłem w tym sezonie co nieco ćwiczyć UH. Ogarniam jak na razie raley i backrolla UH oraz oczywiście celuję w dalsze poszerzanie wachlarzu lądowanych tricków.
Obecnie pływam na 2013 Nobile NHP 134 i rozważam zmianę dechy na coś bardziej dedykowanego do wakestyle. Bo trochę idą w kolana lądowania na większej prędkości, bo klapki tak sobie trzymają jak się macha nogami, bo pewnie jest coś lepszego

Tu pojawiają się moje dwa problemy:
1. Jaką dechę wybrać do dalszego rozwoju umiejętności?
2. Czy warto już próbować pływać w butach, czy jeszcze zostać w klapkach? (i jakich butach jeśli tak?)
Prosiłbym Was o poradę - każda konstruktywna wypowiedź bardziej doświadczonych kajciarzy mnie ucieszy

Od razu prosiłbym o zasugerowanie rozmiaru dechy, ważę ok. 80 kg. Pływam na RPM 2015 (z którego jestem mega-zadowolony nawiasem mówiąc).
Moje wstępne typy dla dechy to:
- Nobile 50/50 138
- Slingshot Vision / Asylum 138
- Clash 136
Nawet za same opinie na temat w/w desek będę wdzięczny.
Odnośnie wiązań - nie mam pojęcia co może być dla mnie ok i czekam na wszelkie sugestie / rady

pozdrawiam
Bartek