Zalew szczeciński - dobry spot?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Gaspar
Deska: Skywalker fishbone (2008)
Latawiec: switchblade (2013)
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2006, 19:07

Mam male pytanko... z tego co zdazylem sie zorientowac to w PL najwiecej kiteuje na helu (chalupy, rewa itp) ... a nie znacie moze jakiegos spota na zalewie szczecinskim? ktos moze probowal? ktos cos zna?

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post17 kwie 2006, 19:10

to po miedwiu 8) najlepsze miejsce w polsce potem dlugo glugo nic i dopiero zatloczona zatoka :twisted: .Polecam wolin karsibor czrnocin trzebiesz i inne

Awatar użytkownika
parollo
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2006, 19:53

rolnik pisze:Polecam wolin karsibor

Dokladnie w karsiborzu sa doskonale wiatry.Jest to mala wysepka nad zalewem szczecinskim wiec niema problemu z miejscem.Jest mnostwo łąk i dostep do wody, ktora jest cieplejsza niz w morzu.

Awatar użytkownika
Sz@jA
Deska: nobile skywaker
Latawiec: cabrinha
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2006, 20:50

Witam,na Zalewie Szczecińskim jest wiele miejsc do kitowania.Wszystko zależy od tego czy posiadasz już jakieś umiejentności?Zakładam ze jest to faza początkowa więc polecam trzy miejsca gdzie warunki są bardzo podobne do Zatoki Puckiej tzn.400-500m płytkiej wody od 40cm do 120 cm.Najbliżej Szczecina jest Trzebież(20km)Na dzień dzisiejszy trwa tam rozbudowa infrastruktury sanitarnej powstaje pole namiotowo kempingowe itp.To miejsce obsługuje wiatry z kierunków WN N NO.Drugie miejsce to Wolin od strony Sułomina (60km)od Szczecina Bardzo fajna miejscówka zadnych drzew płytka woda duzo placu.Równy wiatr kierunki W SW.Ta miejscówka lezy na trasie na Karsibór/Borzyce i Międzyzdroje oraz Świnoujscie.Do Borzyc troszkę trudno trafić za pierwszym razem ale jest to malownicze miejsce na samej północy zalewu tuż przy wejściu do kanału Piastowskiego.Tu wiatry ze wskazaniem na S SO SW.Jest jeszcze całe mnóstwo pięknych miejscówek ale to innym razem.Pozostaje jeszcze oczywiście Bałtyk.

Awatar użytkownika
Gaspar
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2006, 23:16

dzieki za odpowiedz :)
na bank zbadam te miejscowki ... tym bardziej ze mam rodzine w świnoujściu... czyli calkiem niedaleko od tego co bylo wspomniane :D
a ja ... w tym rok zaczne sie uczyc... ale zamiezam ruszyc pelna para :D

Picu
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz

Post18 kwie 2006, 11:26

Zalew to najlepsza miejscówa, Miedwie się chowa...
Najlepsza jest Trzebież, przynajmniej była do czasu wspomnianej budowy, bo znacznie zmniejszy się ilość miejsca na lądzie (na wodzie miejsca dosyć). Super warunki, bo bardzo stabilny wiatr.
Przy wietrze zachodnim w grę wchodzi też Czarnocin, tylko tam jest daleko od Szczecina (ok. 65 km), słaby dojazd i bardzo mało miejsca na rozłożenie kita i start. Za to wiatr stabilny, w wodzie możesz iść prawie kilometr i ciągle jest do pasa. Idealne do nauki (póki nie zaczniesz ćwiczyć skoki).
Próbowałem też w Stepnicy na plaży miejskiej, ale tam różne pomosty i boje w wodzie pływają, ogólnie słabo
Na północy zalewu można pływać też w Dargobądziu (skręcasz w lewo parę kilometrów przed Międzyzdrojami jadąc ze Szczecina). Jest tam dużo miejsca i malowniczo, ale dziko – zero ludzi

Szaja – napisz gdzie jeszcze da się pływać na zalewie w okolicy Szczecina, czy jest coś powyżej Trzebieży? Podobno latają też w okolicach Nowego Warpna, ale nie wiem jak tam trafić... A na Dąbiu gdzieś pływałeś? Ja próbowałem na Czarnej Łące, ale mało miejsca - zalew znacznie lepszy

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post18 kwie 2006, 12:07

Ja probowalem na Dabiu w Dabiu, ale mala porazka tam...
Na Czarnej tez probowalem. Srednie miejsce jak na poczatki, ale majac umiejetnosci, wg mnie da sie tam poplywac. Ale- mam na mysli nie to miejsce gdzie zbieraja sie WS, tylko plaze po prawej!. Przy kierunku Zach. daje rade. Nie ma co porownywac do Wolina czy kilku innych, jest za to blisko.

A tak BTW: Plywa ktos dzisiaj?? Widze za oknem ze calkiem ladnie dmucha wiec chetnie bym gdzies wyskoczyl. Gdyby ktos z okolicy sie wybieral to dajcie znac.
501843286

Picu

Post18 kwie 2006, 13:28

Na Czarnej Łące też pływałem na plaży po prawej, to tam gdzie WS jest głęboko w wodzie i mało miejsca na plaży. Duży plus, bo blisko - 20 km od centrum Szczecina, nawet po robocie można wpaść ;-)
Co do pływania, to raczej weekend. Najpierw piankę muszę podkleić...

Awatar użytkownika
rolnik

Post18 kwie 2006, 13:49

Miedwie się chowa... :lol:
Tylko przy kierunkach wschod i pn wschod a tak to niestety niemasz zadnych argumentow .Pozdro rolnik
czysta woda
duzo miejsca
rowny wiatr :shock:
plytkiego pol kilometra
wczesnie rozmarza
wiele razy przesiedzialem nad morzem a na miedwiu plywali
:roll:

Awatar użytkownika
Sz@jA
Deska: nobile skywaker
Latawiec: cabrinha
Kontaktowanie:

Post18 kwie 2006, 13:52

Na północ od Trzebieży jakieś 15km jest Miroszewo a wyżej Podgrodzie wiatry jak w Trzebieży co do Nowego Warpna to jest to część zalewu tzw.jeziorko po lewej stronie od drogi w Nowym Warpnie ale tu jest głęboko do 1,8m wiatry potrafią być szkwaliste a po drugiej stronie (3km) jest DDR-owo.Na Dąbskim nie pływałem ale chyba kicha. Co do Miedwia pływałem tam tylko raz przy wietrze zachodnim nie mam zastrzeżeń do akwenu czysta woda ale mam dalej niż do zalewu więc nic mnie tam nie ciągnie.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2006, 13:57 przez Sz@jA, łącznie zmieniany 1 raz.

bobi92
Kontaktowanie:

Post18 kwie 2006, 13:53

rolnik pisze:Miedwie się chowa... :lol:
Tylko przy kierunkach wschod i pn wschod a tak to niestety niemasz zadnych argumentow .Pozdro rolnik
czysta woda
duzo miejsca
rowny wiatr :shock:
plytkiego pol kilometra
wczesnie rozmarza
wiele razy przesiedzialem nad morzem a na miedwiu plywali
:roll:

Halo halo wscodni kierunek jest najlepszy na miedwiu ale na gizynie i wtedy wieje rowny wiaterek i reszta spotow sie chowa

Awatar użytkownika
rolnik

Post18 kwie 2006, 14:15

hehe wiem tylko czekalem ze ktos to napisze 8)
Wszystkie spoty sa najlepsze gdzie wieje :twisted:

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post18 kwie 2006, 14:49

dzisiaj wieje a chetnych ni ma :roll:

Picu

Post18 kwie 2006, 15:24

No może przesadziłem z tym, że się chowa Miedwie :oops:
Faktycznie na Miedwiu woda czysta. Zalew jest płytki, więc woda niezbyt przejrzysta. Ale na zalewie zwykle mocniej wieje, no i na pewno wiatr jest stabilniejszy niż nad Miedwiem.
Dla mnie nad Wierzbno jest dalej i marny dojazd, więc wolę zalew.
A plaża miejska nad Miedwiem odpada w sezonie z wiadomych względów.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gaspar
Kontaktowanie:

Post18 kwie 2006, 16:19

z tego co widze to jednak nie tylko hel sprzyja milosnikom kitesurfingu :)
dla mnie to zdecydowanie dobre info :D ze swinoujscia, gdzie bedzie moja baza wylotowa, do wolina czy karsiborza jest tuz tuz :D ... mam nadzieje ze spotkam tak jakichs zapalencow, od ktorych bede mogl conieco podpatrzec :) ... jesli tylko pierwsze kroki ktore postawie juz wkrotce na kursie pojda mi dobrze :P

Wróć do „Forum Główne”