Złodzieje na Helu

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post05 maja 2006, 11:36

Z numerem seryjnym to faktycznie dobry pomysł pod warunkiem ze sie go gdzies zapisało. Tak czy siak trzeba to zrobić a dodatkowo jakos trwale i widocznie oznaczyć sprzęt co będzie odstraszać złodzieja i jego potencjalnego klienta. Jak cos wymyśle w weekend to sie podziele.

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post05 maja 2006, 11:51

A jak deska do kajta kosztuje około tysia to można by w niej wstawić aluminiowy lanserski motyw na którym to wybity byłby numer i zostawione by było miejsce na dane nabywcy nabijane nabijakiem przez sprzedawce sprzetu :) w kosztach sprzętu oczywiście, zajęło by to 2-3minuty a jaki efekt :)

Ale wracając do bazy, to myslałem raczej o takiej światowej z podziałem na poszczególne kraje. U nas taka jest u niemców taka jest i pewnie w wielu krajach swiata. Trza by tylko zebrać dupę znaleźc wszystkie linki do takich baz światowych i wrzucić to w jedno miejsce np IKO lub kiteforum.com wtedy każdy kto chce znajdzie swój kraj i wpisze tam swój zaginony lub skradziony sprzęt a ktoś kto kupuje będzie mógł sprawdzić czy to co kupuje nie jest trefne przypadkiem.

Takie moje zdanie.

__kater__

Post05 maja 2006, 12:11

zgred pisze:A jak deska do kajta kosztuje około tysia to można by w niej wstawić aluminiowy lanserski motyw na którym to wybity byłby numer i zostawione by było miejsce na dane nabywcy nabijane nabijakiem przez sprzedawce sprzetu :) w kosztach sprzętu oczywiście, zajęło by to 2-3minuty a jaki efekt :)

Ale wracając do bazy, to myslałem raczej o takiej światowej z podziałem na poszczególne kraje. U nas taka jest u niemców taka jest i pewnie w wielu krajach swiata. Trza by tylko zebrać dupę znaleźc wszystkie linki do takich baz światowych i wrzucić to w jedno miejsce np IKO lub kiteforum.com wtedy każdy kto chce znajdzie swój kraj i wpisze tam swój zaginony lub skradziony sprzęt a ktoś kto kupuje będzie mógł sprawdzić czy to co kupuje nie jest trefne przypadkiem.

Takie moje zdanie.

Takie nabijanie numerku pewnie by zwiekszyło koszt o pare zł ale deska z wybitym fabrycznie adresem lub telefonem była by dla mnie bezkonkurencyjna.
Jeśli inni też tak twierdzą to może jakis producent by zwietrzył w tym interes. Niestety wbrew logice złodziejstwo nakręca koniunkturę producentom i dotyczy to wszelakiego sprzętu.

Co do centralnej bazy to pomysł genialny ale dwa problemy :
1 ktoś to musi zrobić
2 cała reszta musi to zaakceptować

patron
Kontaktowanie:

Post05 maja 2006, 13:40

około pół roku temu pomogłem adminowi boardoff.com przetłumaczyć stronę z angielskiego na polski.
Aktualnie strona jest w czterech wersjach językowych: polskiej, niemieckiej, angielskiej i francuskiej.
Można by było i tam wklepać numery sprzętu, wygląd z cechami specjalnymi i jak ktoś z innej części Europy będze chciał spradzić to się może pokusić o tę właśnie stronę.

polecam:
http://www.boardoff.com/

i pozdrawiam,
Patryk

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post05 maja 2006, 14:20

__kater__ pisze:
deska z wybitym fabrycznie adresem lub telefonem była by dla mnie bezkonkurencyjna.

A co jakbyś chciał sprzedać :?: Sprzęt przechdozi z rąk do rąk i to dosyć często wbrew pozorom. Numer seryjny moim zdaniem to lepszy pomysł.

Co do zapisywania - dobrze o tym pamiętać. Ja w swoich kite'ach zawsze zdejmuję tasiemkę z plecaka na której jest napisane wszystko o latawcu (numer seryjny, kody koloru tkaniny i te sprawy).

patron
Kontaktowanie:

Post05 maja 2006, 14:26

właśnie Onzo,
ja też zdjąłem tą tasiemkę i trzymam razem z różnymi dokumentami. A mógłbyś mi powiedzieć gdzie są napisane na latawcu numery? Bo nie chce mi się go teraz rozkładać :P A dobrze na przyszłość wiedzieć :)

pozdrawiam,
Patryk

__kater__

Post05 maja 2006, 16:02

A co jakbyś chciał sprzedać :?: Sprzęt przechdozi z rąk do rąk i to dosyć często wbrew pozorom. Numer seryjny moim zdaniem to lepszy pomysł.

O tym nie pomysłałem.... może dla tego ze rzadko sprzedaje ale w sumie masz racje

Awatar użytkownika
-=LSD=-
Kontaktowanie:

Post05 maja 2006, 16:08

czesc - kolesie urzadzili sobie rajd wzdluz Chałup i tlukli szyby, rozwalali boxy, wyjmujac tylko sprzet. policja oczywiscie nic nie ustalila, bo nikt nic nie widzial, nikt nic nie slyszal.
Mi zgineły dwa kajty, deska, pianki i trapezy. jakby ktos zauwazyl ten sprzet, to prosilbym o kontakt.

Cabrinha Crossbow 12 czerwony
Cabrinha Switchblade 9 niebieski, wyplowialy od soli.
Oba kajty podpisane "P.Ł" w miejscu numeru seryjnego.
Deska Skywalker zielona, z naklejką Cabrinha, dorabiany 5 fin, jeden pads przyklejony na stale, drugi mozna przesuwać.
Do tego to wszystko bylo w pokrowcu na kółkach cabrinha.

dzieki,
piotrek
Ostatnio zmieniony 05 maja 2006, 17:27 przez -=LSD=-, łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 maja 2006, 16:21

dzisiejszej nocy jadnak poginęly pianki na Ekolagunie :?

w wake.pl stare pianki itd których nie chce nam sie wynosić
do śmietnika
wiszą obok bazy z napisami
czekają

"dziekujemy Ci dobry zlodzieju" :wink:

Awatar użytkownika
TONY SUNSHINE
Kontaktowanie:

Post05 maja 2006, 16:55

SUPER ZIOMEK

a gdzie jest jakas lista tego co znikneło

zajeba.... skurwiel....

Awatar użytkownika
Gaspar
Deska: Skywalker fishbone (2008)
Latawiec: switchblade (2013)
Kontaktowanie:

Post05 maja 2006, 18:32

hmm chyba jedynym rozwiazaniem jest pilnowanie sprzetu i uwazac, uwazac i jeszcze raz uwazac!
moze powinno sie wraz ze sprzetem sprzedawac psy do pilnowania :P
a tak powaznie, to poki ludzie nie beda sprawdzac czy nie kupuja kradzionego sprzetu to kradziezy sie nie uniknie :(

Awatar użytkownika
sampan
Kontaktowanie:

Post05 maja 2006, 19:15

Złodziej kradnie dlatego, że jest złodziejem a nie dlatego, że zamierza coś sprzedać bo inaczej byłby pośrednikiem czy dystrybutorem. Kradnie też bo akurat leży albo bo przed nim wszystko chowają albo bo wie, że mogą mu skoczyć i zawsze uniknie kary - zawsze może powiedzieć, że ten plecak znalazł w lesie i właśnie idzie oddać na kemping bo się na tym nie zna. Receptą na złodziei jest monitoring spotu, czuwająca ochrona zabezpieczonego obiektu, ubezpieczanie sprzętu (jeśli ktoś to wogóle robi), poznanie lokalnego środowiska (jeśli jest się gdzieś dłużej) oraz nie rzucanie się w oczy bo nic tak nie podrażnia złodzieja jak bogatsi od niego. Australijscy farmerzy radzą sobie ze złodziejami owiec wieszaniem skór kojotów na ogrodzeniach - myślę, że i u nas ta metoda by się sprawdziła: południowy wiatr 7B - start z falochronu na desce klozerowej z 20 metrowym banerem przykutym do rączek
!UWAGA JESTEM ZŁODZIEJEM! i reportaż z tego śmiałego rejsu puszczany w okolicznych melinach przed meczami :roll:

Awatar użytkownika
Blekota
Latawiec: ss
Kontaktowanie:

Post05 maja 2006, 20:29

sampan pisze:.....Australijscy farmerzy radzą sobie ze złodziejami owiec wieszaniem skór kojotów na ogrodzeniach - myślę, że i u nas ta metoda by się sprawdziła: południowy wiatr 7B - start z falochronu na desce klozerowej z 20 metrowym banerem przykutym do rączek
!UWAGA JESTEM ZŁODZIEJEM! i reportaż z tego śmiałego rejsu puszczany w okolicznych melinach przed meczami :roll:

:clap:

twórczość SamPana poprostu niezna granic :wink:

:jump:

a ja bym tych sukinsynów kastrował

Awatar użytkownika
w@riat
Kontaktowanie:

Post05 maja 2006, 22:20

A teraz Was zainteresuje...

Co do centralnej bazy to pomysł genialny ale dwa problemy :
1 ktoś to musi zrobić
2 cała reszta musi to zaakceptować

Jestem w stanie wykonać taką bazą danych i nią zarządzać.
Teraz będę miał miesiąc praktyk i na pewno będę się nudził więc mogę nad tym pomyśleć.
Tylko pytanie.
Czy ktoś w ogóle to będzie używał i w razie czego wspomógł swoimi pomysłami ?

Przed chwilką jeszcze myślałem nad tym. Taka sprawa ma jedynie sens kiedy wszyscy kupujący będą prosić sprzedawców o numery seryjne i je sprawdzać. Po kupnie sprzętu i sprawdzeniu ,że jest kradziony,podejrzewam ,że mało kto odda sprzęt dla właściciela tracąć przy tym parę tyś. Chodź nie wątpie ,że napewno tacy są.

Awatar użytkownika
TONY SUNSHINE
Kontaktowanie:

Post06 maja 2006, 19:05

ja mamwietny pomysł niech kazdy z fotografuje swuj sprzet bo jak by co to łatwiej go bedzie znalezc (jakies oznaczenia)

Wróć do „Forum Główne”