jacekdaktera pisze:Czym będzie większy i czym szybciej bede machal to będzie ciągnał mocniej.
Latawce płaskie, z dużym AR nie wstają z wody przy słabym, granicznym dla mnie tzn 8 wezłow wietrze. I koniec.
Startowałem w wielu zawodach z limitem wiatrowym 6 wezłów i wiem co to oznacza dla jakości pływania.
Proszę nie przekonywać mnie o przemyślnej konstrukcji barach, przedłużonych linkach, itp. które umozliwią pływanie w granicznych warunkach, a moim zdaniem wręcz je utrudniają. To się nie sprawdza w amatorskim pływaniu.
Kite ma stać nad głową w słabym wietrze nie ruszać się i nie spadać. To jest dla mnie wyznacznik jego sprawności. O tym decyduje kształt i oczywiście waga.
ej waga latawca to nie tylko latawiec ale i wszystko podwieszone pod niego opor czolowy to nie tylko grubosc tuby ale i calego osprzetu 30m w dol. To nie kwestia dymu z opon tylko twojego zajebistego katalista.Ja tez mam takie zajebiste zeeko 14 kreci loopy jak 9 i wisi w powietrzu bez wiatru.Koledzy potwierdzaStać Cię na więcej.
brudzi czy nie skoro chciales zapytac BraCuru na czym plywa mogles na priw5. Nie szukam kite co ma ciąg. Piszę o tym, ale jakoś nikt nie czyta. Szukam takiego co nie spada.
jacekdaktera pisze:1. Nie chce sprowadzić dyskusji do zaawansowego czy nawet regatowego pływania.
Pamiętam bardzo stare czasy gdy kity nie wstawały,
Nie szukam kite co ma ciąg. Piszę o tym, ale jakoś nikt nie czyta. Szukam takiego co nie spada. A to jest zasadnicza różnica.
Moja przygoda z foilem dopiero się zaczęła. Stawiane przeze mnie wymagania , które tu opisuję wynikaja z moich biezacych doświadczeń i własnej drogi.
Kisiel pisze:Tak dokładając do tematu to całe życie twierdziłem, że pływanie ma sens na 9ce od przynajmniej 15 węzłów. Nie przemawiały do mnie halsy na 12m lub 14m nie było tego CZEGOŚ..aż tu nagle pływam od 8 węzłów, latam robiąc board off od 10 węzłów !! Przypuszczam, że z 10 lat mojego pływania dla przeciętnego Warszawiaka (bez urazy) jest to 40 lat albo i 50
straciłem jakieś 4 w porywach do 5 bo wiatr poniżej 12 węzłów dla mnie nie istniał
W OGROMNYM BŁĘDZIE ŻYŁEM !! Ale ciesze się, że na oczy przejrzałem
![]()
no dobra zważony został Speed5 15m waga to ...................... 2,9 kg latawiec plus jego olinowanie..!!
no dobra zważony został Speed5 15m waga to ...................... 2,9 kg latawiec plus jego olinowanie..!!
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości