BraCuru pisze:przemass pisze: Wybacz, ale większość moich kolegów, znajomych, klientów, instruktorów pływa 90% w haku ale nie wyobraża sobie kitesurfingu bez walnięcia sobie raz na jakiś czas porządnego railey, sbenda, jest też coraz większa grupa ludzi którzy walą megaloopy w haku i mają po kilka hpków w zanadrzu.
Przemass - napiszę tak - obracasz się w złym środowisku
Byłem w El Medano 22.12 - 01.01 czyli raczej w szczycie. Widziałem setkę kajciarzy i ANI jednego co by się wypinał. ZERO. Za to widziałem już 6 foilarzy
Wiesz...po pierwsze mi moje środowisko odpowiada

Po drugie co roku obserwując Cauipe widzę Mistrzów Świata ( zwykle kilku byłych, obecnego i ze dwóch przyszłych )....a foilarzy nie bardzo

Poza tym to podobna rozmowa jak o idealnym freestyle CL. Tak więc jeśli przekładasz swą miłość do foila na firebóll to jak najbardziej rozumiem przydatność. Dla większości riderów? ...
Dalej w punktach :
@bracuru
"Trymować potrafię trochę i nie o to mi chodzi.
Jak uczysz początkującego w trapezie lędźwiowym i z CL o długości 15cm i zrywką 5cm to jak gościu puści bar to chyba rączki ma za krótkie aby przechwycić bar?
Dlatego foilarze wolą siedzące trapezy i inne rozwiązania niż CL aby mieć dostep do baru i knagi na wyciągnięcie ręki. "
Domyślam się że potrafisz, uwaga skierowana była do tych którzy NIE potrafią

Ciężko mi zrozumieć anatomiczne zastosowanie siedzącego trapezu i przyjęcie bolesnej dla jąder i niezdrowej dla kręgosłupa pozycji tylko ze względu na wysokość baru i knagi...

Ale OK, ja sie nie znam a poza tym znów jesteśmy w race i foilu a ja niezmiennie piszę na FORUM dla 90% normalnych użytkowników

( choć czasem czuję się jak na resjowym

).
@bracuru
Ja nie dam się zabić z FB i nie twierdze, że to najlepszy system.
Kolejny raz napiszę, że to pierwszy krok w stronę odejścia od chicken loopów które mają spore wady.
Mam nadzieję, że za parę lat pojawi się standard bez haka, skomplikowanych zrywek, chicken loopów i ołówków.
Ja również 100% zgoda. FB to dla mnie jednak ślepy zaułek kitesurfingu.
@bracuru
"Zgoda - ja bym zezwolił na publiczną chłostę nawet.
Z chęcią wsparłbym jakiś magazyn kite co publikuje niezależny ranking szmelcu za dany rok. ale byłby ubaw poczytać o nielotach i fakapach. A ile byśmy się dowiedzieli

"
Naprawdę myślisz że to takie nierealne wyprodukować idealny bar i go NIE zmieniać że uciekasz się do ironii

Jak myślisz co jest prawdziwym motorem zmian? Po całej naszej dyskusji wciąż nie widzę wady CL której nie miałby FB ( przydatność do uh albo do foila wyrównuję sprawiedliwie

na 0 )...
Marku, na koniec

- NIE POTRZEBA wspierać żadnych magazynów kite

"Wspierane" nie byłyby już przecież tak nie zależne
Od tego w większości dziedzin są fora internetowe, żeby na nich mniej lub bardziej niezależni użytkownicy pisali swoje opinie i angażowali się w mniej lub bardziej rzeczowe dyskusje

. Na szczęście
Pozdrawiam