kwestia kite'a na początek

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Pepe_lopez
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 17:02

Czołem, problem który tu porusze pewnie był tu już nie raz poruszony. NIe udało mnie się go odnaleźć,za co z góry przepraszam.
w czym rzecz:
Aktualnie jestem po kursie (I IKO) na wake'u u Ziomka.Generalnie zadowolony max, ale czas powoli pomyslec o wlasnym sprzecie, bo wypozyczanie jest srednio oplacalne. No i tu sie kłania mój problem (mam 192cm, 90kg) . Nie chce sprzetu "jak najtanszego" ale takiego ze sredniej polki, ktory spokojnie starczy na 3 sezony ostrego plywania.Z tego co mi wiadomo, nie ma sensu isc w typowo poczatkujacy sprzet.
No i koncowo moje pytania:
jaka wielkosc latawca(mysle nad bowem,14, 16??)
deska (136?)
myslalem juz nad cabrinha crossbow,jaka wasza opinia?
Prosilbym o podanie jakichs mniej wiecej modeli kite'ow,gdzie szukac, na co zwrocic uwage,na co uwazac(mimo wszystkochcialbym uniknac uzywanego sprzetu,ew. w bardzo dobrym stanie, jakichs testach cos)

z góy dzieki za pomoc, i przepraszam za powielanie tematu,pozdro

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 17:42

Pepe_lopez pisze:No i tu sie kłania mój problem (mam 192cm, 90kg)
jaka wielkosc latawca(mysle nad bowem,14, 16??)
deska (136?)
myslalem juz nad cabrinha crossbow,jaka wasza opinia?

192/90 to nie żaden problem :lol: raczej powód do dumy :wink:

Bow 14m i deska współczesna [cienka krawędź, miękkie tipy]min :!: 139cm /41-43 czyli mniejszy kite i troszke wieksza deska , to wydaje się optymalna kombinacja.

nad 16m mocno się zastanów i popytaj użytkownikow , a najlepiej sam się przepłyń.

ostatnio testowałem Nobile 666 139/46 :lol:( to sprzęt kolegi [ok 90kg] któremu dobrałem właśnie 14stkę Waroo) dawniej powiedziałbym na podstawie wymiarów że to kompletna pomyłka, ale jazda na tym sprzęcie zmienila moj poglad na tą kwestię: wogóle nie czuć wielkości tej deski, doskonale trzyma krawędź, idzie niewiarygodnie ostro i lekko do wiatru i doskonale współpracuje z latawcem Bow 14m;

....a swoją drogą podziwiam odwage Darka z NOBILE[ waży trochę ponad 90kg i doskonale rozumie potrzeby dużych facetów] że odważyl się wypuścic seryjnie taką "herezję" :thumb: .... no moze troche odbiegłem od tematu , ale jak sie dobrze zastanowić to może nie aż tak bardzo :wink: :hand:

mikalunh
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 17:53

Fajnie, że powstał ten temat. Ja wybieram się na kurs na długi weekend sierpniowy:-) wstępnie wake.pl ale Ziomek jeszcze nic nie wie:-) gabaryty dość ekstremalne bo 192cm wzrostu i 102kg dzięki często ćwiczonemu mięśniowi piwno/brzusznemu :-) zobaczymy co z tego wyjdzie ale nastawiam się na 16 sqr waroo :-)

Awatar użytkownika
Darek kite
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 19:44

Ja mam przekonanie do bowa cabrinha switchblade 12 (95kg) wiem że tu mnie skrytykują ....ale tylko profesjonaliści. Próbowałem różnych , ale ten latawiec uważam że jest najbardziej bezpieczny. Właśnie szykuję się do zakupu , ale pod koniec sierpnia , w dobrym stanie , lub nowy za mnejsze pieniądze.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 19:59

GURU 10.5 pisze:
ostatnio testowałem Nobile 666 139/46 :lol:...

Guru - to nie była przypadkiem świeżutka, prosto z testów
NOBILE EXT :idea: :?:

wg mnie wypas :idea:

dla dużych kolesi jako podstawowa deska

W OGÓLE nie czuje sie wielkości tej deski :shock:

dla mnie bomba :thumb:

Pepe_lopez
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 20:07

szczerze powiedziawszy nie szukam aż tak "bezpiecznego" latawca...ale o switchbladzie tez myslalem.
192/90 to nie żaden problem raczej powód do dumy

wiadomo ze powod do dumy, ale problem byl z doborem instruktora i pary na kurs ;D

co do deski...widze ze nobile zbiera dobre opinie, ale czy macie cos co by moznabylo z nim porównać?

Kolejne moje pytanko:
Powiedzmy juz dobralem sobie sprzecior, taki jaki mniej wiecej chcialbym...co dalej?jaki sklep polecilibyscie?bawic się w ebaye?tudzież allegro?
pozdro

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 20:25

mikalunh pisze: 192cm wzrostu i 102kg dzięki często ćwiczonemu mięśniowi piwno/brzusznemu :-) zobaczymy co z tego wyjdzie ale nastawiam się na 16 sqr waroo :-)

i bardzo slusznie, przy tych parametrach :wink: nie zapomnij tez o ODPOWIEDNIO dobranej desce. napisz na priv to coś podpowiem / doradzę w sprawie deski i kita :hand:

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 20:34

Ziomek. pisze:
GURU 10.5 pisze:
ostatnio testowałem Nobile 666 139/46 :lol:...

Guru - to nie była przypadkiem świeżutka, prosto z testów
NOBILE EXT :idea: :?:

wg mnie wypas :idea:

dla dużych kolesi jako podstawowa deska

W OGÓLE nie czuje sie wielkości tej deski :shock:

dla mnie bomba :thumb:

staryyyyy! TA właśnie EXT 139/46 :shock: :lol: zastanawiam się jak to jest, że mamy podobne spostrzeżenia i wyciągamy podobne wnioski z *kitowego matrixa* opanowałeś czytanie w myślach......................, or what? :wink: :hand:

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 20:53

Darek kite pisze:Ja mam przekonanie do bowa cabrinha switchblade 12 (95kg) wiem że tu mnie skrytykują .... .

.. i tego się trzymaj :!: przekonanie - ważna rzecz :idea:

nie podejrzewam aby Cie tu ktokolwiek krytykował :roll:

możesz jedynie zastanowić się nad Contrą 14m [lub innym Bow 14m]co przy 95kg wagi wydaje się być sensowne .(choć sporo zalezy od miejsc w ktorych najczesciej pływasz, czy chcesz mieć tylko jednego kita?, stopnia"nagrzania" na ten sport itd itp...)

.. to tylko sugestia; do przemyślenia. :hand:

Awatar użytkownika
Darek kite
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 21:14

Ja narazie chcę się opływać , już mnie tam kiedyś sponiewierał własny naish X3... Teraz potrzebuje czasu skupiając sie wygodzie...
Nie pływałem na głębokiej wodzie , ciagle zatoka. W Rewie zaczynałem i tam chcę pływać , startować z głębokiej wody, bez obaw że wywieje mnie jak nie jedenego z Was na początku tej nauki .
Brak czasu i kiepskie warunki wiatrowe przedłużaja naukę ... ale switchblade 12 m na razie będzie dla mnie odpowiedni .

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post31 lip 2006, 21:25

Darek kite pisze:.
Brak czasu i kiepskie warunki wiatrowe przedłużaja naukę ... ale switchblade 12 m na razie będzie dla mnie odpowiedni .

tak mi sie nasunęła pewna" złota" myśl :doh: że nie ma kiepskich warunków wiatrowych , są tylko za małe latawce i deski :wink:

....jest w tym sporo przesady, ale może nie aż tak dużo jak się z poczatku wydaje.....???? :shifty:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post31 lip 2006, 21:32

Awatar użytkownika
los bizonos
Kontaktowanie:

Post01 sie 2006, 08:16

95 kg to ty leciutki jestes, ja waże 110kg (deska 144/40 jako podstawowa i latawki c-shape 10 14 18) ze swojego doswiadczenia wiem ze zawsze jak wychodze na wode to biore latawca o 2m wiekszego od tych ktore sa aktualnie na wodzie, co do deski nobile EXT to nie pływałem ale jako alternatywa moge podać liquid force WLF w rozmiarach 130/ 46 i 140/36 przy czym producent podaje ze 140/46 jest dla kolesi do 140kg :shock: i widze ze nobile tez idzie w ta strone i to mnie cieszy bo wreszcie mysla o normalnych facetach a nie o 75kg dzieciakach :wink:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 sie 2006, 10:02

GURU 10.5 pisze:
staryyyyy! TA właśnie EXT 139/46 :shock: :lol: zastanawiam się jak to jest, że mamy podobne spostrzeżenia i wyciągamy podobne wnioski z *kitowego matrixa* opanowałeś czytanie w myślach......................, or what? :wink: :hand:

widzisz, na jednym wózku jedziemy :wink:
"musimy" obrać wspólną linię
czy to się podoba przyjacielom innych brandów - czy nie :wink:

obaj mamy okazję (bo czy lubimy to nie wiem :wink: ja nie zawsze, czasem bym po prostu popływał na kajcie który znam..) testować sporo różnego sprzętu

i różnice zarówno w deskach jak i w latawcach CZUJEMY
porównując do poprzednich doświadczeń..

.......

..a tak naprawde umawiamy się na privie, mailowo
i TU peeełna manipulacja
zero obiektywizmu :D

:
"TIA"

mac.

Post01 sie 2006, 11:15

Ja też ważę 110 kg i na dodatek jestem początkujący i moja tegoroczna su-2 135/41 jest super i wyjątkowo łatwo wchodzi w ślizg.

Wróć do „Forum Główne”