NORTH REBEL

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Radek

Post09 sie 2006, 21:58

Czy ktoś już miał mozliwość go opływać. Interesuje mnie zwłaszcza czy jest tak twardy jak rhino 06 i co sądzicie o 5 lince w latawcu o kroju bow?

jedi
Kontaktowanie:

Post10 sie 2006, 10:24

Nie pływałem, ale też się mu przyglądałem i wygląda baaaaardzo podobnie do Waroo, tylko bar inny. 5 linka w bow ? Ogólnie to pewnie jest użyteczna przy podnoszeniu go(czsami marzyłem o niej, gdy słąbo wiało:), ale jeśli Ci się obwinie wokół tej linki to troche kiepsko...:/ Wtedy to tylko na ląd i wszystko rozplątywać...

andrzej
Dostał piwko: 1 raz

Post10 sie 2006, 21:37

Jakis czas temu plywalismy na rebelku o rozmiarze 12 m i kazdy z nas ocenil ten latawiec bardzo dobrze a nawet wysmienicie . Mysle ze bedzie ogromna konkurencja dla pozostalych latawcow tej konstrukcji. Rebel laczy najleprze cechy latawcow kroju C i Bow . Ma zakres wiatrowy Bow-ow przy zachowaniu wszystkich dobrych cech C . Prowadzi sie go latwo , skreca nadzwyczaj szybko a sily na barze sa bardzo male, mniejsze niz w vegasie .Na polecenia reaguje natychmiast , to znacz bez zadnych opoznien . Skacze wysoko i dlugo trzyma w powietrzu . Kite lupy na nim to sama przyjemnosc Testowalismy go przy wietrze slabym , silnym jak i porywistym . We wszystkich tych warunkach spisywal sie bardzo dobrze . Realny zakres wiatrowy tego rozmiaru to od 12 do ok 30 wezlow przy uzyciu sredniej wielkosci deski to znaczy 126 cm Duzym plusem jest brak bloczkow przy barze a wiec prostota . Zaczynajac pywac na reblu juz po pieciu minutach wiesz ze to jest to . Latwo, przyjemnie a za razem wysoko i dlugo. Jednym zdaniem bardzo udana konstrukcja ktora zaspokoi wielu zawodnikow .

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post11 sie 2006, 08:28

Co znaczy ze jest twardy? Pytam calkiem serio :roll:

Awatar użytkownika
Radek

Post11 sie 2006, 17:34

Pisząc "twardy" miałem na myśli zachowanie latawca przy silnym i szkwalistym wietrze, konkretnie siły przekazywane na bar i podczepionego do trapezu kitera. Pływając na Rhino 06 miałem wrażenie jego duzej mocy w stosunku do innych latawców o porównywalnej powierzchni, lecz było to zbawienne jedynie przy słabych wiatrach. Przy mocnych nierównych wiatrach, każde wieksze dmuchnięcie skutkowało wyrywaniem drążka i ogromnym szarpaniem za trapez, co oczywiście dało sie opanować lecz wpływało na pogorszenie komfortu i szybsze zmęczenie. Rezultat był taki ze przy szkwalistym wietrze wolałem pływać na moim starym Rhino 05, króry jak gdyby amortyzował silne podmuchy. Używając takich samych porównań mógłbym go nazwać że jest bardziej "miękki". Być może jest to efekt tych sztywnych listew przy krawędzi natarcia Rhino 06, które usztywniaja profil. Podobne listwy widziałem na zdjeciach Rebela, stad moje pytanie o jego zachowanie i "twardość", bo mozna sie domyślac że będzie raczej podobne do 06 niż 05. Generalnie różnice w pływaniu na 6 i 5 mógłbym określić jak jazdę downhill na rowerze bez i z amortyzacją. Być może byłem za słaby technicznie i kondycyjnie lub nie dorosłem jeszcze do naprawdę silnych wrażeń ale wolałem 05.

Awatar użytkownika
Radek

Post11 sie 2006, 17:49

Czytając opis Andrzeja mozna mieć wrażenie że Rebel to właśnie jest to, ale chyba jakies wady mieć musi? Jeżeli chodzi o 5 linkę to oprócz bezpieczeństwa znajduję ją jako bardzo przydatną, kiedy pływając samemu trzeba położyć na wodzie latawiec i mozna go do siebie dociągnąć, zwijając przy tym pozostałe linki na barze. Jestem ciekaw czy Rebel po wpadnięciu do wody wstaje sam bez użycia 5 linki, tak jak to robią inne bowy czy trzeba coś poświrować z 5 linką. Brak zacinających i plączących się bloczków wydaje mi się bardzo obiecujący.

Awatar użytkownika
rolnik

Post11 sie 2006, 20:48

I tu wlasnie wychodza recenzje.
Nie podwazam twojej bo to sa twoje odczucia.
Moje zgola inne .
Dla tego zapytalem domyslajac sie ze o ta twardosc chodzi.Maslo maslane :wink: pozdro :lol:

Awatar użytkownika
Radek

Post13 sie 2006, 19:14

Inne to znaczy zgoła odwrotne? 06 lepiej tłumi szkwały?

andrzej

Post15 sie 2006, 08:54

filmik przedsawiajacy mozliwosci rebla www.northkites.com/zms/content/index_eng.html

Awatar użytkownika
BART
Kontaktowanie:

Post16 sie 2006, 07:54

Witam

Mam pytanie odnośnie latawca Rebel. Na kiteforum.com czytałem że latawiec ten cechują: super winda, duży zakres wiatrowy, jest bardzo szybki, małe siły na barze.
ktoś tam również napisał, że latawiec ten trudno skręca ?

czy możecie się ustosunkować do tego

Dzięki

Pozdrawiam

Bart

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post16 sie 2006, 11:51

przpatrywalem mu sie ostatnio i zauwazylem pare nie pokojacych rzeczy (moglo to wynikac z bledow ridera). latawiec potrafi sie czasem zinwerowac. i zdarzaja sie problemy z restatrtem. byla to 9 a wialo dosyc szkwaliscie od 30 do 38 wezlow...
ale tak czy inaczej bardzo fajny latawiec ;)

Awatar użytkownika
BART
Kontaktowanie:

Post16 sie 2006, 14:37

Cześć

Co masz na myśli pisząc "zniwerować" - przepaść ?
Co z restartem z wody ?
North opisuje i pokazuje, że jest on bardzo prosty (video na stronie northa)

dzięki

Bart

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post16 sie 2006, 14:43

BART pisze:"zniwerować"

za pewne Smokie miał na myśli, że latawiec potrafi przewinąć się w drugą stronę, wygiąć tak, że tuby poprzeczne będa na "górze" zamiast standardowo na "dole"

Instynkt ozona miał taką linkę łączącą dwie strony latawca, która na pewno takiem u zjawisku zapobiegała, ale tłumaczyli, że służy do czegoś innego :)

Awatar użytkownika
rolnik

Post16 sie 2006, 16:50

Jak dla mnie R6 rewelacyjnie tlumi szkwaly.To najlepszy C na jakim do tej pory mialem okazje poplywac i perwszy north solidnie wykonany .

Awatar użytkownika
rolnik

Post16 sie 2006, 16:54

Co nie zmienia faktu ze rebel powinien byc jeszcze lepszy.

Wróć do „Recenzje & Opinie”