Deska do snowkite?? jaka, ile??

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post29 sie 2006, 17:59

Pasta pisze:Chlopaki pomylilem sie juz pialem chodzi mi o 10m2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A wage mam nastepujaca:p 78kg

10m moze starczy ale 12m idealna

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post29 sie 2006, 20:37

Smokie:
to zdradz mi prosze kto jezdzil i skakal w zwyklych butach?
Chetnie spojrze jeszcze raz na filmiki :wink:

p.s.
moje zdanie jest podparte tym, ze 'udalo' mi sie w srednio twardym bucie snowboardowym rozwalic kostke i dlatego nie radzilbym nikomu jazdy i skakania w zwyklych butach, lub jakichs 'traperkach', bo nie chce wiedziec co by bylo z moja noga gdybym mial kapcia a nie but snowboardowy :?

Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post29 sie 2006, 20:40

MArcinBe pisze:Smokie:
to zdradz mi prosze kto jezdzil i skakal w zwyklych butach?
Chetnie spojrze jeszcze raz na filmiki :wink:

p.s.
moje zdanie jest podparte tym, ze 'udalo' mi sie w srednio twardym bucie snowboardowym rozwalic kostke i dlatego nie radzilbym nikomu jazdy i skakania w zwyklych butach, lub jakichs 'traperkach', bo nie chce wiedziec co by bylo z moja noga gdybym mial kapcia a nie but snowboardowy :?

Kiedys rozwaliłem kostke na ulicy jaki morał :
Trzeba chdzic w butach snowboardowych.
A tak na marginesie kogo obchodzi kto w czym jezdzi ?? dla mnie na boso mogą smigać jak im wygodnie, zaraz zaczniemy post czy lepiej w bokserkach czy w gaciach na buggy wchodzic ;)

MArcinBe

Post29 sie 2006, 20:54

W sumie racja, wszystko jedno...
Tylko z drugiej strony powyzej w dziale recenzje, padaja pytania o latawce, o deski na wode i kazda pierdulka jest wazna, istotna i ma znaczenie, a nagle jak chodzi o snowkite to zestawy(decha, wiazania, buty) za 500 PLN sa super, nie wazne, ze wiazanie i buty nie trzymaja i wyginaja sie we wszystkie strony :wink: wiec cos sie nie zgadza...jak dla mnie...

Mnie wszystko jedno czy ktos bedzie jezdzic na zestawie za 100PLN, chcialem tylko zwrocic uwage, ze jezdzenie w zwyklych butach moze byc
proszeniem sie o kontuzje nogi, szczegolnie przy szybszej i dynamicznej jezdzie.
Wiadomo, jezdzic sie da, skakac tez sie bedzie dalo, to nie ulega watpliwosci.

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post30 sie 2006, 07:16

Moje nogi, mój wybór. Mówię, że nie wiem jak się jeździ w butach snow - nie miałem okazji - może tej zimy kupię. Ale wiązania poustawiałem tak, że jak się zapnę w deskę to but nie ma prawa poruszać się we wiązaniu.
Wszystko jest tak jak powinno być :)

A, że doznałeś kontuzji w bucie snow? Phi.. W kązdym innym było by to samo. Jak but snow jest sztywniejszy od długiego dobrze zawiązanego glana to powiedz to spadochroniarzom, oni to dopiero mają problemy z kostkami :)

NIe kłócę się każdy lubi to co ma. Wiązania powstały po to żeby trzymać nogi - buty do wiązań żeby się dobrze trzymały we wiązaniach żeby były ciepłe żebyś mógł śmigac 12godzin na mrozie i zgadzam się. Jak masz buty snow to śmigaj w nich. Ja nikomu nie każe jeździć w innym obuwiu. Mówię tylko, że mi nie przeszkadza, że mi jest wygodnie a tzw lans mam w d... Ja po prostu tnę po łąkach na desce za kajtem i cały świat mi zwisa w takich chwilach :)

Peace :hand:

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post30 sie 2006, 08:17

"...Jak masz buty snow to śmigaj w nich. Ja nikomu nie każe jeździć w innym obuwiu. Mówię tylko, że mi nie przeszkadza, że mi jest wygodnie a tzw lans mam w d... Ja po prostu tnę po łąkach na desce za kajtem i cały świat mi zwisa w takich chwilach ..."

:lol: :wink:

MArcinBe

Post30 sie 2006, 09:01

ok.
tylko taka mala koretka:
wiazania sa po to zeby trzymac but, a buty sa po to zeby trzymac
noge ;-), nie na odwrot...
A co ma lans wspolnego z butami snowboardowymi to juz w ogole nie rozumiem :lol:

a tak, w ogole to jestem ciekaw kiedy zacznie sie jazda na snowskate z kajtem, wtedy ani wiazan, i wystarcza chinskie trampki i grube skarpety :wink:

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Kontaktowanie:

Post30 sie 2006, 10:38

A ja to mam juz takie ciśnienie na śnieg, że jak spadnie to biore urlop i pociskam całymi dniami - tylko musże się z GURU dogadać, żeby mi waitr zamówił :)

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post30 sie 2006, 11:11

Janek jezdzil w butach nie snow, Koniu chyba tez. Nie wiem czy to jest na filmie czy nie. Chodzi o komfort i lepsze czucie deski. Mam tez takiego jednego znajomego co w butach do kosza jezdzi na snowboardzie i niezle wymiata :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post30 sie 2006, 11:39

MArcinBe pisze:
Przy jezdzeniu takim jak chlopaki zeszlej zimy na wintertour (...) to nie ma bata zeby oni jezdzili w zwyklych butach...

otóż MArcin
pisząc o chłopakach "któym wychodzi to całkiem nieźle"
nie miałem Zgreda (z całym szacunkiem - bo nie widziałem) na myśli :idea:

TRAFIŁEŚW SEDNO :idea:

:wink:

ja sam i większość snowkiterów jednak używa butów snowboardowych
jednak :idea: uwierz mi że są wśród NAJLEPSZYCH W POLSCE
amatorzy "handaharów", "opinaczy" , "traperów", "martensów" etc :wink:

toudi
Kontaktowanie:

Post30 sie 2006, 11:45

Ciekawe, czy ktoś jeszcze pamięta, że pytanie dotyczyło deski - być może facet nie ma również jeszcze i butów, ale zdaje mi się, że deska jest nawet odrobinę ważniejsza od butów.
Nie powiem, otwarty jestem na polemikę w zakresie przydatności deski do snowkajta.

Moim jednak zdaniem podstawowym warunkiem jest posiadanie deski z podgiętym do góry nosem i ogonem - zjazdówka odpada. To takie podstawowe spostrzeżenie.
Jeżdżę w butach. :lol:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post30 sie 2006, 11:56

zgred pisze:Moje nogi, mój wybór. Mówię, że nie wiem jak się jeździ w butach snow - nie miałem okazji - może tej zimy kupię. Ale wiązania poustawiałem tak, że jak się zapnę w deskę to but nie ma prawa poruszać się we wiązaniu.
Wszystko jest tak jak powinno być :):

Chłopaki - nie dogadacie się :idea:
MarcinB zaczynał od SNOWBOARDU - i jeźdźi na bardzo wysokim poziomie (zresztąSNB bardzo pomaga Mu w megaszybkim progresie na kajcie)
i podobnie jak ja - nie wyobraża sobie zapięcia deski SNB do butów nie-SNB :idea:

ZGred - Ty an 100% jak mniemam z dyskusji
nie miałeśprzeszłości snowboardowej

więc SIĘ NIE ZROZUMIECIE :wink:

stawiam ...kawę każdemu kto w supernawetzwiązanych , pozapinanych itd butach niesnowboardowych pokaże na desce SNB czysty , dynamiczny skręt cięty :idea:
:wink:

spadochroniarze nie są tu najlepszym przykladem sztywności buta :idea:
wiesz CO by się działo, gdyby używali butów SNB/lub narciarskich (które nota bene jeszcze lepiej trzymają bo są twardsze)

-DOPIERO ŁAMALI BY NOGI :idea: :idea:

..tyle że nie w kostce a..PONAD BUTEM :idea:
w miejscu gdzie o się kończy - czyli pod kolanem i w kolanie :?

(taka też historia przydarzyła się :? gdzieś kiedyś na wyciągu krzesełkowym , który stanał i narciarze zeskakiwli (analogia do spadochroniarzy :wink: ) z krzesełek.. )

...m.in. z tego też powodu osobiście odradzam używanie WRIST-GUARD'ów - czyli "ochraniaczy" :wink: usztywniających nadgarstkie na SNB :idea:

a co do "lepszego" czucia deski SNOWKITE w "miękkich" traperach
ja to rozumiem :idea:

dla mnei czucie deski - ak u MarcinaB - zbliżone jest do snowboardowego
czyli pełna kontrola nad krawędziami , "na twardo"

jednak kitesurferzy uywają głównie .."strapów" :wink:
i wolą czasem pełen luz i mięciunio w obuwiu...

................

pozdro

Awatar użytkownika
FERRER
Kontaktowanie:

Post30 sie 2006, 12:09

W czym panowie wygodniej?
Slipy
Bokserki
Stringi
A moze bez

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post30 sie 2006, 17:37

Ziomek wchodze w zaklad o kawe :wink: czekamy na snieg ;)

MArcinBe

Post31 sie 2006, 09:48

Ziomek, co do zakladu to dodaj jeszcze, ze na przedniej krawedzi :wink:

p.s.
chyba troche przesadziles z tym bardzo wysokim poziomem, rzeklbym dobry poziom, oraz chyba tez normalny progress, juz nie te lata na megaszybkie progressy :wink:
ale dzieki, bo cos takiego od ciebie uslyszec, przeczytac to mila sprawa

Wróć do „Snowkiting Forum”