Śmiertelny wypadek w Holandii

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 maja 2004, 13:22

zasmucony pisze:Z przykrością pragne poinformować , że wczoraj 26.11 zdarzył sie kolejny śmiertelny wypadek w Oostvoorne na południu Holandii. :cry:

Ofiarą był doświadczony instruktor IKO , który przez przypadek przy starcie kajta 8m2 - facet ważył 115kg - , mocnym wietrze ok 40 kt został porwany i zatrzymał sie uderzając głową o drewniane paliki znajdujące się na plaży. :cry:

Oby takich wiadomości było jak najmniej . :(

Fotka przedstawia miejsce zdarzenia i samą ofiare :cry:

POKÓJ JEGO DUSZY :cry: :cry: :cry: [*][*][*]

ObrazekObrazek

Nie wiem CO nam to może pomóc..
Przestroga??
I tak większość z Nas jak dmie 40 knotów leci czym prędzej do wody..
Ronald był jednym z nas - tylę że SPOKOJNYM , wyciszonym na PEWNO NIE BRAWUROWYM
Nie spieszył się z niczym..
A JEDNAK - dotknęło to jego..
Mimo że jako jedyny chyba uczestnik kursu instruktorskiego IKO - NOSIŁ KASK...
??
:(:(
pamiętam jak w czerwcu 2003 mówił wskazując rozległe blizny
"Już raz wywinąłem się i CZUJĘ SIĘ JAKBYM DOSTAŁ DRUGĄ SZANSĘ.. korzystam z życia rozsądnie.."

ŻEGNAJ RONALDZIE....

Awatar użytkownika
zinger
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 maja 2004, 13:55

szkoda czlowieka.

Mielem kiedys taka sytuacje na Rewie.
Siedzilismy w 4 pod latawcami bo padalo.
zaczelo wiac.
2bf,....3bf
zeszlismy na wode
4bf fajnie sie plywa....
5bf......widze ze koledzy juz do brzegu podplywaja no to ja mowie PEDALY :)i dalej ....
i nagle 6bf moze 7bf
oczywisice latawiec w zenicie ;)
taki fajny skok na 7m z tym ze ciagle w gore
no to latawiec na prawa strone tak zeby delikatnie opadal
przyjebalem w piasek
podbiegla dziewczyna jakas z windsurfingu
(nadal myslalem ze uratuje latawiec jeszcze i ze spoko )
poprosilem ja zeby mnie zlapala za trapez
koledzy walczyli z latawcami rozlozonymi
nikt nie chcial puscic swojego latawca zeby mnie ratowac :)
1 koles mial na safe systemie na trapezie czy na przegubie i latawiec jak oszalaly ciskal sie i miotal i ciagnal go na gleboka wode :)
razem z ta kobiecina znowu poderwalo nas mnie do gory na jakies 3, 4 m
przelecielismy kilka metrow i jeb na cypel ona mnie puscila i powiedziala ze juz sie nie bawi :)))))) i poszla :)))
jak mnie puscila to zaliczylem ostatni skok taki ze widzialem cypel rewski taki malutki z gory :)))) no nie wiem ile nie chce sklamac bo zawsze z gory to wyglada o wiele wiecej niz jest w rzeczywistosci ale napewno bylo z 10,12 m ;) aczkolwiek obstaje przy okolo 27m :) no i znowu dalem latawiec na prawo bo nie chcial sam spadac tylko ciagnal do gory i juz nie trafilem w cypel tylko w wode i wtedy pomyslalem dopiero ze moze nie warto tak ryzykowac tylko skorzystac z safe systemu :)))
odpialem sie i latawiec sobie polecial na hel na szczescie Paulina z Alohy wsiadla na motorowke i dogonila go na helu dopiero ;)
ja jeszcze pomoglem mojemu koledze "walczacy z latawcami" :) i razem zwinelismy jego latawiec ;)
po pol godzinie byla z powrotem Paulina z latawcem pieknie zlozonym i nie ze spaghetii :) chwala jej za profesjonalizm :)
aha
bylem na 17m takoonie i mam na to 3 swiadkow :)
juz nigdy nie ratuje latawca tylko w razie jakiegos bialego szkwalu (a wtedy chyba byl wlasnie bo z pod chmur jak przyjebaloto hej) tylko sie wypinam
mam juz wprawe.wiem ze latawiec sobie poleci kilkadziesiat metrow a potem sie przylepi do wody i mozna go spokojnie dogonic czy to motorowka czy windsurfingiem tylko pozniej spaghetii trzeba odplatywac
a skad wiem?
bo przedwczoraj czyli 5.05.04 plywalem w Sopocie (kurewsko szkwalilo)
i wykonalem skok i jak bylem w gorze to mi sie latawice z chickenloopa odczepil (nie mam snap szekli czy wchicharda tylko zwykly chicken loop takoona - ufalem mu do wczoraj) i odlecial sobie a ja spadlem z deska na nogach do wody.Na szczescie na pogotowiu powiedzieli ze nie sa zlamane tylko mocno obite wiec siedze tak sobie przed komputerem i mocze w altacecie i patrze na te moje sinopapuziate giry i szukam jakiegos rozwiazania w necie na wypadajace chicken loopy :)

pozdrawiam
Sebastian alias Zinger :)

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post07 maja 2004, 14:20

uwazaj zeby cos jeszcze nie wpadlo ci do altacetu :) :) :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post07 maja 2004, 14:53

..na drugi raz jak bedziesz na wysokości kite w zenicie - poproś kogoś o zdjęcie:)
..myślę że najwyższy czas ogłościć jakiś konkurs na FOTO - kite na forum??
My gdzieś mamy fotkę lotu we ..trzech:), na 16stce (dobre pływanie było na 9tkach:))

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post07 maja 2004, 16:08

ale kurde po to system bezpieczenswta sklada sie nie tylko ze sytemu szybkiego wyczepiania ale tez z jakiegos leash zeby nie trzeba bylo martwic sie o latawiec

Awatar użytkownika
zinger
Kontaktowanie:

Post08 maja 2004, 11:28

leash do latawca zawsze sie placze
bynajmniej mi
mam taka raczke zrobiona i lapie za nia jak jest cos nie tak
o latawiec sie nie martw.zawsze ktos pomoze.
moj sciagnal kochany windsurfingowiec po uprzednim pouczeniu zeby czasami nie lapal za bar :)))
spuscil ladnie powietrze z glownej komory i nawet zamknal zawory zeby sie woda nie wlala !!
bylem w szoku.
kiedys mi jeden windsurfingowiec tez zlapal latawiec tylko ze za bar i tak fajnie latal jak latawiec wystartowal :)))))
musialem przez niego dalej isc plaza po latawiec ;))
hehehe

Wróć do „Forum Główne”