Co wybrac? Jaki podstawowy sprzet dla poczatkujacych?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
chemikus

Post08 mar 2007, 14:29

Czesc,
chcialbym Was prosic o porade jaki sprzet sobie kupic.
Zamierzam zaczac przygode z latawcami i na poczatku chcialbym sobie wybrac sprzet osobistego uzytku jak pianki, buty itd.
Prosze o porade co kupic i jakiego producenta, jakie pianki wybrac (z kapturem na zimne wody i na letnie dni), jakie buty, rekawiczki itd.
Wiem ze dobra strona do kupowania takich rzeczy jest na www.wetsuitoutlet.co.uk ale zupelnie nie mam pojecia co wybrac.
Z gory dziekuje
Andrzej

Awatar użytkownika
Tolek, Koszalin
Dostał piwko: 14 razy

Post08 mar 2007, 14:56

Witam !
Najpierw odpowiedz sobie gdzie bedziesz głównie pływał (jezioro, Bałtyk czy np Egipt)
potem jak czesto tzn. tylko latem czy jak sie da to cały rok i np. w Polsce (tej "zimy" tak mozna).
Ja wyznaję ogólną zasade lepiej sie spocić w długiej piance (zawsze możesz zanurzyć się w wodzie i ochłodzić) niż zmarznąć w krótkiej. W tamtym roku miałem zdarzenie: w goracy dzień i w ciepłej wodzie wiatr siadł i po dryfowaniu przez ok 1h mimo tych warunków w neoprenowych spodenkach i kamizelce juz zacząłem odczuwać zimno.
Musisz tez pamiętać o negatywnym oddziaływaniu promieni UV na skórę.
Najlepiej mięć cały osprzet "ninja" czyli kaptur, buty (ja pływam w wysokich) i rekawice oraz "superman" -kask czy długa lycrę i korzystać z niego w razie potrzeby.
Jesli chodzi o materiał pianka musi być b. elastyczna - żeby nie krępowała ruchów (w długiej - rekawy zawsze troche krepują).
Nie polecam pianek Neil Pryde - po jakimś czasie pekają na zgięciach. Wypróbowałem Camaro. Nie do końca miarodajna jest grubość pianki. Dobry neopren i krój oraz zamek w piance np. 4mm nie pusci wody i da to samo co w innej 5mm neoprenu. Pianka pełni tez funkcje ochronna przed kolizjami mechanicznymi. Osobiście mam długa (nogi i rece) piankę 4/3 i spodenki neoprenowe 2mm + kaptur i kamizelka oraz rekawice i ...6.01.2007 w Mielnie nie otwierałem termosu z gorąca herbatą. Pozdrawiam, Powodzenia. Tolek

Awatar użytkownika
wielkibrat
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post08 mar 2007, 15:31

a ja polecam pianki neilpryda........
nie polecam butow, sam takowe mam (pozostalosc po ws) ale nigdy w nich nie plywam..... wole miec stopy rozowe jak swinia..... (od zimna)
rekawiczki ewentualnie ale w skrajnie niskich temperaturach......

sam musisz sie przekonac co wolisz........ :wink:

Awatar użytkownika
Tolek, Koszalin
Dostał piwko: 14 razy

Post09 mar 2007, 13:57

Witam !
O butach koledzy właśnie dyskutują na forum głównym.
A piankę Neil Pryde.. akurat sprzedaje Gość na allegro (WS) stan db+ "...jedynym mankamentem są ... pęknięcia w kroku "(moja MPS pękała też w okolicy ramion tak samo jak i dwie inne -wyższe modele, które użytkował kolega)

http://www.allegro.pl/item171604025_pia ... obry_.html

Sorry Winnetou (Biały Bracie)

Pozdrawiam. Tolek. Koszalin

chemikus

Post09 mar 2007, 14:14

Dzieki za odpowiedz,
bede plywal caly rok w zimnych wodach.
Slyszalem tez cos o dry suits (pianki suche), czy moze ten wariant sobie wybrac?
Andrzej

Awatar użytkownika
Kostek_
Deska: 666
Latawiec: rhino & vegas
Kontaktowanie:

Post09 mar 2007, 14:37

jezeli chodzi o suche pianeczki to jest to chyba najdrozsza opcja,ale za to komfort niesamowity...oststnio plywalismy na jeziorze ktore bylo do polowy zamarzniete a nam bylo cieplo.Jezeli stac cie na takie rozwiazanie to goraco polecam....

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 mar 2007, 16:20

chemikus pisze:Dzieki za odpowiedz,
bede plywal caly rok w zimnych wodach.
Slyszalem tez cos o dry suits (pianki suche), czy moze ten wariant sobie wybrac?
Andrzej

przesledz sobie ten temat:)
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=12285

Wróć do „Recenzje & Opinie”