Naish 2008 model Cult Test pierwsze wrazenia

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Mimi
Kontaktowanie:

Post16 lip 2007, 14:44

Obrazek

Wiecej zdjec w naszej galeri
http://www.kiteakademia.pl/galeria/inde ... photo_id=5

Zapraszamy do obejrzenia wszystkich chetnych i wyprobowania.. jesli akturat sa warunki.

Dzisaj wiało koło 15 wezłow ze wschodu.

Wrazenia oczywiscie co bym nie napisał to i tak bede posadzony o stroniczosc... ale trudno...

Po kilku halsach narazie moge powiedziec tyle ze sie bardzo dobrze prowadzi. Wydaje mi sie ze duza zasługa w tym jak ten latawiec lata to sprawa nowgo materiału z jakiego został uszyty GEOTECH. Latawiec swoja charakterystyka uogólniajac mocno przypomina jednak bowy.
Skoki nie były tak płaskie jak w bowach co mi np bardziej oddpowiada.
Kiteloopa mozna w pratyce zrobic w miejscu..

Super sprawa jest nowy bar w dalszym ciagu w "białej wersji" ale za to jest bardzo miekki... ja sie czulem jak bym pływał w rekawiczkach.
Zostały zastosowane tez pływaki co ułatwi oddnalezienie baru... na wodzie.

Wkrótce bedziemy mieli tez model Xelix pratkycznie we wszystkich rozmiarach.

Blesso
Dostał piwko: 1 raz

Post16 lip 2007, 17:00

Link cos nie trybi - trzeba wejsc przez stronke "glowna" ;)
Co do baru -jest taki sam jak np w Naish Shockwave 07 ?
Na fotce nie widac bloczkow przy barze? Czy jest to uklad 1:1 i 2:1 ?
Na focie 5/5 tuba glowna na srodku jest prosta -tzn ona "pracuje"/ czy to tylko zludzenie optyczne?

Blesso

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post16 lip 2007, 19:21

A jak to dziwadlo utrzymac na plazy przy bardzo silnym wietrze?Nie bedzie go podwiewac?

Awatar użytkownika
Mimi
Kontaktowanie:

Post16 lip 2007, 20:05

Przy barze nie ma bloczków jest on w układzie 1:1
W Helixsie beda chyba bloczki z tego co wiem.

Krawedz choc jest prosta to "pracuje" zmienia to pkt cieżkośći latawca.
Co ma poprawiac jego własciwosci aero.....

Link rzeczywsicie nie działa.. i trzeba wejsc do galeri przez strone..
Nie umiem tego naprawic....
Wpadajcie na testy :)

Wczoraj choc miało wiać.. to strasznie kreciło ale 2 razy udało sie zejść na wode 8) Wiatr był bardzo szkwalisty w porywach wiało do 30 wezłow.
Osobiscie nie lubie pływać bedąc przeżeglowanym ale na tym latawcu pływało mi sie super. Gdy przychodził szkwał najpierw latawiec sie lekko wypłaszcza a chwile pozniej napinaja sie linki dzieje sie to na tyle długo że po jakimś czasie poprostu gdy czujesz ze idzie szkwał... instynkownie odpuszczasz bar :) Bar zreszta w nowym wydaniu z wyprofilowanymi rączakami poteguje poczucie miekkości. Po godzinie skończyło wiać... iw słabnocmy wietrze schodzacym ponizej 10 wezłow na desce 125cm..... udało mi sie wrócić.... Jak widać zakres wiatrowy latawca nie jest przesadzony.
O ile nigdy nie byłem super zwolenikiem latawców bow o tyle teraz napewno zostane wielbicielem latawców Sigma :)
Juz w przyszły weekend 28-29 lipca powiny dotrzec do testów latawce Helix.... nie moge sie doczekać :twisted:
Na stronie Naisha juz są opisy nowych latawców.
www.naishkites.com

Mimi

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post25 lip 2007, 22:50

Jak z dostawą helixa ? I co mnie bardziej interesuje jak z cenami ?

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Kontaktowanie:

Post26 lip 2007, 00:16

na allegro juz sie pojawił :)

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post22 lut 2008, 14:01

Mogłby ktoś podrzucić szersze info o 'dalszych wrażeniach' z użytkowania Cult-a... i info o zakresach wiatrowych poszczególnych rozmiarów (na stronie producenta ni ma :?: )

z góry dzieki

Awatar użytkownika
Oliaz

Post20 kwie 2009, 22:03

Zastanawiam się nad kupnem Culta z 2008 i rozpatruje rozmiar 10,5 lub 12m2. Jak na jeden latawiec który by się lepiej spisywał?
Czyli na którym miałbym większe szanse się napływać, w sezonie letnim przy warunkach wiatrowych zatoki puckiej? Wiadomo ktoś powie ze warunki są zmienne, raz przez cały sezon jest kiepsko, a czasem wieje jak marzenie.
Dzięki za rzeczowe odpowiedzi.

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2009, 23:09

Oliaz pisze:Zastanawiam się nad kupnem Culta z 2008 i rozpatruje rozmiar 10,5 lub 12m2. Jak na jeden latawiec który by się lepiej spisywał?
Czyli na którym miałbym większe szanse się napływać, w sezonie letnim przy warunkach wiatrowych zatoki puckiej? Wiadomo ktoś powie ze warunki są zmienne, raz przez cały sezon jest kiepsko, a czasem wieje jak marzenie.
Dzięki za rzeczowe odpowiedzi.

twoja waga by znacząco ułatwiła odpowiedź:)

Awatar użytkownika
Oliaz

Post21 kwie 2009, 07:41

W nocy sobie to uświadomiłem:) Waga 78kg

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post21 kwie 2009, 08:00

Wszystko zalezy też od baru jaki będziesz uzywać. jezeli kupisz np. bar ze smartloopem z mozliwością ustawień 2;1 1;1 zwiekszy to Tobie zakres pracy Twojego latawca. W ustawieniu 1;1 latawiec chodzi bardzo bardzo miękko z niewyczuwalnymi siłami na barze. Ustawienie 2;1 zwieksza zakres, ale tez i siły na barze - mi akurat to pasuje, jak czuję pod łapami moc latawca. latawki mają ogromny zakres wiatrowy, zwłaszcza górę, w momencie przepałerowania wystarczy zaciągnąć linkę depowera przy chicenie i stac spokojnie z browarkiem gdy innych wyrywa w górę.

przy Twojej wadze wybrałbym jednak 10,5 ale kupując z barem o jakim wspomnialem.

Awatar użytkownika
Oliaz

Post21 kwie 2009, 08:26

Dzięki Disco, myślę że będę brał kitea 10,5 + bar z systemem 2:1. Nie bylm do końca pewien czy 2:1 działa pod Culta, ale wszystkie wątpliwości zostały rozwiane.
Jeszcze raz dzięki :)

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Kontaktowanie:

Post21 kwie 2009, 13:12

powiem tak...Bar 2;1 1;1 ze smart loopem działa z Cultem idealnie choc naish przeznaczył go do helixa a do Culta dedykował 1;1.

Smigam na tym barze i jestem bardzo zadowolony. Zresztą nie tylko ja w zestawie z Cultem;)

Awatar użytkownika
Oliaz

Post22 kwie 2009, 18:53

Diskorelaks, powiedz mi jakiego rozmiaru masz Culta, przy jakich wiatrach go używasz, czy też masz kilka rozmiarówek? Na stronie nie moge się doszukać zakresów według producenta, a też ciekawi mnie jak wygląda to w praktyce :idea:

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2009, 07:57

Hej!
Przy mojej wadze 89-90 kg używam dwóch rozmiarów tj. 12 i 9.

Najlepszą cecha tej szmatki jest, tak jak napisałem wcześniej jest super zakres wiatrowy tych latawek. Zakres ten jest oczywiście zwiekszony przez przełozenie baru na ustawienie 2;1 czyli z bloczkami. Na ustawieniu 1;1 pływałem tak naprawdę raz i to ustawienie mi mniej pasuje - bardzo miekko i zadnych sił na barze. Wolę po prostu czuć co mam pod reką. Tylko nie mysl że też są to siły nie wiadomo jakie bo wielu tu się znajdzie co nie pływało i nie widziało a pieprzą bzdury.

Jak już wspomniałem zaleta jest spora góra. I tak 12-tka sparwdzona została do granicy 27 węzłów z tym że po zaciągnięciu depowera przy chicenie i nie było to jeszcze maks jaki czułem że może być.
Z kolei 9-tka smigała mi przy 37 supłach równiez bez spiny ze sporym zapasem na depowerze.

Jesli chodzi o dół to chyba na 12-tke czy 10,5 ta ten początek 14-15 supełków jest potrzebny, niżej to już sie robi żeglarstwo w wodzie i wachlowanie. lepiej iśc na browarka i poczekac az cos bedzie dmuchac;:

W razie pytań jestem otwarty.

Jeżeli chcesz go porównać z helixem to wyczuwalna róznica to mniejszy hangtime i trochę mniejsza winda, reszta wlasciwości bez zmian, Heliz ma dwie tuby poprzeczne więcej od Culta i Większe AR. Co ciekawe na 2009 Helix ma już o te dwie tuby mniej tak samo jak Cult. Zreszta model ten odniósł nieżły sukces i bardzo mocno podeptał piety helixowi.

Wróć do „Recenzje & Opinie”