OFICJALNE WYNIKI Fly to Red Bull King of the Air

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post24 wrz 2003, 17:03

sorki zapomnialem sie zalogowac - ten gosc to ja pozdrowka

mejer

Post24 wrz 2003, 20:28

Anonymous pisze:
Apropo - bardzo podobal mi sie wystep Lukasza Cerana(Ksiecia)-i mysle ze gdyby nie jeden pechowy hit pewnie bylby wyzej.

a dokladnie to o ktory hit ci chodzi ??? chyba nie bardzo wiesz w jaki sposob przechodzilo sie wyzej.
jego wyzsza pozycja bylaby mozliwa gdyby lepiej plywal, albo kon zglebilby totalnie, na co wydaje sie liczono powtarzajac dwukrotnie hit kon/ksieciulu

Gość

Post24 wrz 2003, 21:08

Nie analizowalem az tak dokladnie biegow.Ale chodzilo mi chyba wlasnie o ten powtarzany w ktorym ksiaze sporo czasu stracil na stawianie latawca.Nie sadze zeby hit powtazano po to zeby udupic konika lukasza to raczej bylo niemozliwe .Byly momenty ze wiatr siadal prawie totalnie wiec sluszne bylo powtorzenie tego hitu.
Ja akurat kibicowalem wszystkim na rown i u ksiecia podobal mi sie zywiol z jakim wykonywal tricki na mnie akurat zrobil lepsze wrazenie u konika podobala mi sie technika i swoboda z jaka plywal chcial bym tak umiec prowadzic deske jak koniu.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post24 wrz 2003, 21:10

gosc to ja -poprawie sie :oops:

Mirek

Post24 wrz 2003, 23:54

mejer pisze:
Anonymous pisze:
Apropo - bardzo podobal mi sie wystep Lukasza Cerana(Ksiecia)-i mysle ze gdyby nie jeden pechowy hit pewnie bylby wyzej.

a dokladnie to o ktory hit ci chodzi ??? chyba nie bardzo wiesz w jaki sposob przechodzilo sie wyzej.
jego wyzsza pozycja bylaby mozliwa gdyby lepiej plywal, albo kon zglebilby totalnie, na co wydaje sie liczono powtarzajac dwukrotnie hit kon/ksieciulu

Czesc,
nie lubie wdawac sie w polemiki, ale tym razem, niestety musze, nie chcac zostawic Twoich uwag bez sprostowania.
Piszac w stylu jak powyzej, chcesz pewnie zwrocic uwage, ze Ty wiesz w jaki sposob przechodzilo sie dalej. Jestem prawie pewien, ze tak nie jest.
Na dwukrotnym powtorzeniu hitu skorzystal Konik, bo to wlasnie on za kazdym razem nie mogl dlugo podniesc latawca, w czasie gdy Ksieciu spokojnie sobie punktowal i w momencie przerwania hitow mial zdecydowana przewage (w tym miejscu aby nie bylo watpliwosci zaznacze, ze rozmawialem o tym z czworka sedziow, wiec prosze nie posadzic mnie o stronniczosc). Poza tym kilka manewrow Ksiecia ("unhooked board off" i "unhooked back loop with kite loop" , "surface handle pass") bylo wyzej punktowanych niz najlepszy trick Konika ("360 back roll with board pass").
W trzecim powtorzonym hicie Konik juz plywal lepiej i zasluzenie wygral ten hit, za co naleza mu sie oczywiscie gratulacje.
Aby nie bylo watpliwosci czy myslimy o tych samych hitach, to opisane wyzej odbyly sie w niedziele. Obaj spotkali sie tez w piatek w cwiercfinale i zdecydowanie lepszy byl tego dnia Konik.
Poza tym obecne trendy w sedziowaniu sa takie aby nagradzac "power moves" w czym Ksieciu zdecydowanie wyprzedza reszte naszych zawodnikow. brak mu jeszcze techniki, co jest zrozumale w przypadku zawodnika, ktory zaczal plywac w maju 2003 :!: roku, a w dodatku mial tez miesieczna przerwe z powodu wpadniecia w poslizg i zderzenia z drzewem :cry:
Pozdrawiam wszystkich 8)

Dr Eutanator

Post25 wrz 2003, 08:46

Mirek pisze:nie wiem ile zawodow miedzynarodowych miales okazje obejrzec, ze wyrokujesz o rozplynieciu sie Janka w tlumie

cześć Mirku

co do tego ile zawodów miałem okazję zobaczyć, to było ich sporo, jednak naocznym świadkiem byłem w tym roku na mistrzostwach świata PKRy w Podersdorf/Austria. Nie wiem za to w ilu ty uczestniczyłeś, bo nic na ten temat nie napisałeś. Mniejsza z resztą z tym. Nie trzeba przecież osobiście zważyć tlenu i wodoru, ażeby wiedzeć który z nich jest lżejszy...

Janek pływa bardzo ładnie, i marzę o tym, żeby osiągnąć taki poziom jak jego. Do tego jest całkiem miłym, młodym gościem, co sprawia, że będę za niego mocno ściskał kciuki w czasie zawodów na kitebeach.
Jestem jednak realistą, i potrafie logicznie rozumować. Pewnie Mirku zauważyłeś, że takie sławy jak Austin, Gilbert, Naish, Shinn, Vari, Orly, Abreu, Issa i wielu innych nie biorą już udziału w zawodach. Czemu? bo poziom zawodników wzrósł tak mocno, że ci goście nie dają im już rady. Tricky zrobiły się bardzo techniczne i niebezpieczne. Na zawodach wygrywają osoby, o których często wcześniej niewiele, albo wcale sie nie słyszało.
Postawmy sobie więc pytanie - czy Janek jest lepszy od Austina, Shinna czy Naisha? bo jak nie, to rozpłynie sie w tłumie zawodników z innych państw, którzy prezentują wyśmienity poziom.
Za to być moze w przyszłości tak. Janek jest jeszcze bardzo młody i wszystko przed nim. Najbardziej liczę jednak na to, że w Maui zauważą go menagerzy kiteowych korporacji, którzy sie nim na porządnie zajmą.

Mirek pisze:Jesli chodzi o wysylanie zawsze pary, to niestety sie mylisz. Tylko w kilku krajach gdzie odbywaly sie eliminacje "Fly to RedBull king of the air" wysylano rowniez kobiete.

nie przeczę - być może tak było. nie znam jednak przyczyn. może w ogóle nie odbywały sie tam zawody w konkurencji women? nieważne. takie zachowania należy ganić a nie kopiować. cieszę sie, że u nas wysłano też anię. jeśli ktoś uważa inaczej to raczej jest to przykre i niezrozumiałe.

pozdrawiam

ej - Miras, weź sie zapisz na listę użytkowników :D a nie walisz posty jako Gość :twisted: - tak w ogóle jako dystrybutor Naisha mógłbyś walnąć co jakiś czas jakiegoś posta z nowinkami itp. Jak widzisz nasze forum jest dosyć "żywe" i wszyscy chętnie posłuchają co masz do powiedzenia czy zaoferowania!

Gość

Post25 wrz 2003, 11:05

Czesc Dr E :)

Dajmy Jankowi szanse pokazac sie i wyplynac a nie rozplynac sie :!:
Nie mozna wyrokowac nigdy przed zawodami o ich wynikach. Zbyt duzo czynnikow wplywa na sukces badz porazke, ze nikogo nie nalezy za wczasu skazywac lub nobilitowac. :!:
Jesli chodzi o wymienionych przez Ciebie zawodnikow to Austin, Shinn, Varii i Abreu wciaz startuja wiec nie wiem skad info, ze zrezygnowali.
Vari jest liderem Pucharu Swiata (z miejscami 1, 2, 1 w kolejnych imprezach i absencja w Niemczech z powodu zlamanej nogi- salto ze stolu podczas imprezy-nie na kajcie :oops: :!: )
Shinn probuje sie przestawic na obowiazujacy obecnie styl, ktory premiuja sedziowie-power moves i handle pass'y. Naish zrezygnowal 2 lata temu nie z powodu niebezpiecznych ewolucji lecz wrecz przeciwnie z powodu mody na obroty deska i nie zwracaniu uwagi na wysokie skoki i ladowania z pelna moca. Wiem to z bezposredniej rozmowy z nim.
Teraz wszystko idzie w dobrym kierunku czyli premiuje sie moc manewrow i pelna kontrole nad nimi.
Janek jako bardzo mlody i ambitny zawodnik na pewno dostosuje sie do opbowiazujacych trendow :lol: Zreszta juz od poniedzialku stara sie opanowac na Rodos jak najwiecej nowych manewrow :D Na pewno bedzie nas dobrze reprezentowal na Maui :!: :lol:

Pozdrawiam i bede podrzucal nowosci o sprzecie Naish :!: 8)

Gość

Post25 wrz 2003, 19:54

Dr Eutanator pisze:ej - Miras, weź sie zapisz na listę użytkowników :D a nie walisz posty jako Gość :twisted: - tak w ogóle jako dystrybutor Naisha mógłbyś walnąć co jakiś czas jakiegoś posta z nowinkami itp. Jak widzisz nasze forum jest dosyć "żywe" i wszyscy chętnie posłuchają co masz do powiedzenia czy zaoferowania!

a takze jako trener janka i ksiecia (oraz oczywiscie dostawca ich sprzetu)wyglosisz jeszcze kilka tryskajacych obiektywizmem opini o swoich zawodnikach

Gość

Post25 wrz 2003, 20:46

Anonymous pisze:a takze jako trener janka i ksiecia (oraz oczywiscie dostawca ich sprzetu)wyglosisz jeszcze kilka tryskajacych obiektywizmem opini o swoich zawodnikach

sorry mala pomylka nie janka tylko macka i ksiecia

Mirek

Post26 wrz 2003, 08:58

Anonymous pisze:a takze jako trener janka i ksiecia (oraz oczywiscie dostawca ich sprzetu)wyglosisz jeszcze kilka tryskajacych obiektywizmem opini o swoich zawodnikach

Czesc,
nie jestem trenerem zadnego zawodnika-swietnie sobie radza sami :) co doskonale bylo widac na zawodach. Zawsze natomiast docenialem i doceniac bede tych(niezaleznie od uzywanego przez nich sprzetu), ktorzy chca wybic sie ponad przecietnosc, chca nauczyc sie wiecej i nie zadowalaja sie byciem "mistrzem podworka" :!:
Pozdrawiam wszystkich :)

Dr Eutanator

Post26 wrz 2003, 12:35

świete słowa

Mirek

Post27 wrz 2003, 19:34

Czesc kiteforumowcy :D

piszac nieco o trickach, ktore mielismy okazje obejrzec w Rewie zapomnialem wspomniec o jednej kombinacji kilku trickow, ktora pokazal Ksiaze w niedziele miedzy hitami; "raley to blind with surface handle pass" :!:
Janek napisal mi z Rodos, gdzie przygotowuje sie do zawodow na Maui, ze tez juz robi te manewry :D

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post29 wrz 2003, 16:14

Co do trików :shock:

-"blind switch stance 720back roll with kite loop"- Znaczy to że w tym triku został również wykonany kite loop czyli pętla latawcem. Może żle to rozumiem :?: .

Pytam bo ciężko mi w to uwierzyć. Na zawodach Loopa w sierpniu nikt nie zrobił loopa a co dopiero połączenie takiej kombinacji. No i nigdzie na filmie tego nie widziałem.

Mirek

Post30 wrz 2003, 02:12

zak pisze:Co do trików :shock:

-"blind switch stance 720back roll with kite loop"- Znaczy to że w tym triku został również wykonany kite loop czyli pętla latawcem. Może żle to rozumiem :?: .

Pytam bo ciężko mi w to uwierzyć. Na zawodach Loopa w sierpniu nikt nie zrobił loopa a co dopiero połączenie takiej kombinacji. No i nigdzie na filmie tego nie widziałem.

Czesc,
te triki to nie kwestia wiary, tylko uwaznego obserwowania zawodow :!: .
Na zawodach w Juracie zwyciezca-Mariusz Karaziewicz w kazdym z hitow robil loopa kitem po kilka razy. Maciek Kozerski natomiast podczas konkurencji "best trick" zrobil to 7-8 razy przy roznych skokach.
Po zawodach w Juracie wielu zawodnikow solidnie zabralo sie do pracy nad kite loop'ami i w Rewie konczyli nimi wiele skokow. Musialo nie byc Cie w Rewie, bo trudno bylo w fazie polfinalow i finalow nie zauwazyc kite loopow :!: Szezej pisalem o tym kilka dni temu. Co do filmow, to polecam film "Zero3"-bedziesz tam mial pod ich pod dostatkiem-do przodu i do tylu. U nas z tego co wiem tylko Maciek Kozerski robi kite loop'y rowniez do przodu.
Pozdrawiam 8)

Arek

Post07 paź 2003, 19:54

Dr Eutanator pisze:niestety janek, pomimo tego że pływa tak, że przyjemnie popatrzeć w kompetycji z zawodowcami z całego świata pewnie się w tłumie rozpłynie.

Oj Dr E. powinieneś się teraz wstydzic :!:

Wróć do „Forum Główne”