uwaga - KRADZIEŻE !!

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
ZaŻenowany

Post14 lip 2004, 08:20

CZE
ku przestrodze wszytkim kite'rom !
dzis w nocy mieliśmy włam do bazy i zginęło trochę cennych rzeczy, m.in. silnik do motorówki !
uważajcie więc na swój sprzęt, bo to chyba nie koniec, zwłaszcza ze zrobili to na niesamowitego zywca a mam wrażenie ze nawet przy pomocy jakichś środków usypiających ! dlaczego ?? nasza baza jest pgrodzona 3 metrową siatką, metr od bramy stoją przyczepy a w nich mieszkają instruktorzy - mimo tego zrobili dziurę w bramie i wynieśli kilka dużych rzeczy (silnik do pontonu, deski windsurfingowe, ...) ! musieli więc mieć chwile czasu aby to wynieść przez camping nr 6, nie hałasować, ...
a na dodatek na 6-tce są ochroniarze !
wszystko jak widzicie bardzo dziwne a więc miejjmy-miejcie oczy szeroko otwarte !

pedro

Awatar użytkownika
apache_board
Kontaktowanie:

Post14 lip 2004, 08:35

Czesc
Kur..., niedlugo trzeba bedzie sie zabezpieczac jak Arnold w "Predatorze", czujki ruchu i temperatury i nie wiem czego jeszcze..., wilcze doły?
Znaczyc trzeba sprzet w jakis charakterystyczny sposob chyba a tym co kradna to trzeba lapy przy samej dupie upie.... i tatoo na czole wydziarac " jestem złodziejem"

:( Apache

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post14 lip 2004, 09:20

No niestety, polska rzeczywistość. Ja raz na 6'stce zastałem swój namiot przeszukany. Sprzęt na szczęście był w samochodzie.

andytroll

Post14 lip 2004, 10:30

Witam

Myślę, że dobrym pomysłem byłoby stworzenie na forum katalogu zgubionego (na wodzie) lub ukradzionego sprzętu z dokładnym jego opisem i namiarem na właściciela.

Pomogłoby to w:

1. Znalezieniu właściciela kiedy ktoś uczciwy znalazłby sprzęt i nie wiedział komu oddać
2. Daniu bez pytania w mordę paserowi, który przychodzi do kogoś z nas i oferuje sprzedaż kradzionego sprzętu.

Co Wy na to?

Oczywiście po odzyskaniu sprzętu właściciel musiałby pamiętać, żeby go wykreślić z katalogu.

Awatar użytkownika
hase
Kontaktowanie:

Post14 lip 2004, 10:37

mysle ze to dobry pomysl bo coraz czesciej slyszymy o takim sprzecie ..

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post14 lip 2004, 11:38

W związku z widocznym zapotrzebowaniem na bazę danych skradzionego\zgubionego sprzętu kiteowego Kiteportal.pl jeszcze dziś uruchomi taką tablicę ogłoszeń!

stay cool!

Awatar użytkownika
hase
Kontaktowanie:

Post14 lip 2004, 15:12

KITEPORTAL.PL juz dziala ??
... ja chcialem dzisiaj wejsc i o dziwo wymagane haslo i login ....???? :?:

ZaŻenowany

Post14 lip 2004, 15:15

hello
thanx ! mysle ze to dobra IDEA !
kite.pl wie cos o tym, bo w zesżłym sezonie był u nas paser, który chciał nam sprzedac sprzęt buchnięty rok wczesniej na kampingu obok - ze sklepu kite.pl
zrobilismy małą akcję z chłopakami kite.pl i policją i sprzęt do nich wrócił !
fajnie byłoby, zeby nasz tez się znalazł !
dla mnie chamówą jest to, jak to zostało zrobione - niedługo dojdzie do tego ze będą to robić w biały dzień i na oczach wszystkich !
uważajcie, bo chyba sie zaczeło !

pedro

Awatar użytkownika
hase
Kontaktowanie:

Post14 lip 2004, 15:29

wydaje mi sie ze w polsce nie ma za wielu miejsc na ktorych sie plywa na kajtach i sprzedaz takiego sprzetu bedzie dosc trudna jesli bedzie taka baza danych ... krag ludzi zainteresowanych zakupem kradzionego sprzetu pewnie tez zmaleje jesli beda wiedzieli ze sprzet takowy jest szukany i skoro duza czesc ludzi plywajacych na kajcie w polsce wie ze sprzet taki zostal skradziony.... nie pozostalo nam nic innego jak dobre zaznaczenie sprzetu ...podpisanie w miejscach ktore nie beda latwe do zobaczenia ... np od srodka w tubach ...nie bedzie tu problemy jesli kajt byl szyty... nie chce by pewnego pieknego dnia ktos napadl mnie bo przeczytal na forum ze taki kajt jak ja mam zostal skradziony ... jesli chodzi o sprzet do WS to bedzie trudniej wiecej osob plywa i chyba wiecej sprzetu jest w obiegu ... ale jesli ktos sprzedaje "okazyjnie" sprzet to fajnie gdyby byla baza w ktorej mozna sprawdzic czy nie jest on "cieply" ... signx mam nadzieje ze odzyskasz sprzet a ludzi ktorym on sie "spodobal" dostali nauczke probujac go sprzedac .... jesli dzieki takiej bazie uda sie odzyskac choc jedna deske, kajta czy nawet trapez to bedzie wielki sukces

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post14 lip 2004, 15:36

hase pisze:KITEPORTAL.PL juz dziala ??
... ja chcialem dzisiaj wejsc i o dziwo wymagane haslo i login ....???? :?:

Jeszcze nie, ale na razie postaramy sie odpalić tą bazę danych.

Awatar użytkownika
sampan
Kontaktowanie:

Post14 lip 2004, 17:53

Heya! Sam wiem w jaki szmatławy nastrój się wpada gdy zginie sprzęt, na który ciułałeś cały rok i jeszcze nie zdążyłeś się nim nacieszyć. Ostatnio (z 2 tyg. temu) w Chałupach na 3-ce doznaliśmy braku latawca i :( Donat stwierdził optymistycznie, że tu nigdy nic nie ginie - częściowo miał racje bo wieczorem sprzęt się znalazł (ktos go spakował przez przypadek :oops: ) ale rano chłopaki ze szkółki stwierdzili brak silnika (Honda 2) przy pontonie... Mówili też o gościu, który na żywca próbował zwędzić kamerę cyfrową z przyczepy ale parę kopów pomogło... Ogólnie jest nie najlepiej ale trudniej jest upilnować złodzieja niż sprzęt - ich nie możemy legalnie znakować gorącym prętem ale latawce można trwale zabarwić. Można by nawet stworzyć system ewidencyjny kto posiada jaki sprzęt i od kogo go kupił. Nie ma tego aż tak wiele a gdy będzie wiadomo, że sprzęt jest "ściśle zarachowany" trudniej go będzie zwędzić bo nikt go nie odkupi i może złodzieje zapomną o kitesurfingu. Mamy tę przewagę nad złodziejami, że znamy się, trzymamy się razem i wiemy gdzie można sprzęt kupić i sprzedać. To tak samo jak z unijnymi krowami; są oznakowane i jest znana ich historia więc krowa w świnie się nie zmieni. Trzeba wprowadzić obowiązek rejestracji i chociażby opisowego znakowania sprzętu , żeby była jakaś kontrola nawet jeśli będzie to lekko upierdliwe - lepsze to niż pozbycie się ukochanego latawca w niewyjaśnionych okolicznościach. :x Jeśli trzeba stworzyć ogólnopolską organizację np: Polski Związek Kitesurfingu to też jest to do zrobienia - można w ten sposób wyeliminować wiele innych niejasności; akweny, licencje, przepisy, bezpieczeństwo itp... Pomysł poddaję krytyce (jeśli nie był wcześniej omawiany) jeśli będzie zgoda w tej kwestyii to trza napisać statut i złożyć papiery w sądzie (mogę w tym pomóc - choć nie chcę wyjść na starego działacza-zwiazkowca) kto za - kto przeciw?
Howk!

Awatar użytkownika
MassTurbo
Latawiec: North Rebel 14, Vegas 10
Kontaktowanie:

Post14 lip 2004, 18:01

Elo!
Mi ostatnio jakieś typy obrobiły biuro, więc rozumiem jak się możecie czuć.
Łączę się w bólu.
Baza skradzionego sprzętu dobry pomysł - utrudniajmy życie tym cholernym śmieciom jak się da.
Pozdro

.

Post14 lip 2004, 19:33

Też jestem za "bazą właścicieli". Tylko żeby ta baza nie działała przeciwko nam :roll: .
Zresztą część latawców ma numery seryjne a więc łatwo można to wykorzystać.
Zgłaszajmy propozycje jak to można zrobić, a postaramy się to zrealizować.

Pozdrawiam

Krzysztof

Awatar użytkownika
sampan
Kontaktowanie:

Post14 lip 2004, 20:40

:think: Potrzebny jest łatwodostępny rejestr np. w formie ankiet na Forum.
Powszechna informacja dlaczego warto wpisać się w ten rejestr (np. w KiteSurf) W ankiecie powinny być:
1. dane posiadacza (moga być ukryte) i kontakt (tel, e-mail)
2. lista sprzętu + opis znaków rozpoznawczych (np. napis markerem, klejenia, szycia, rysy, czy numery firmowe)
3. kiedy i od kogo kupiony (kontakt - lub rachunek do wglądu jeśli to możliwe)
4. aneks: sprzęt zgubiony lub skradziony (co, gdzie, kiedy, wartość) - z automatu powstanie aktualna czarna lista ciepłego sprzętu, z którą każdy się zapozna przed kupnem czegokolwiek.
Tak samo można będzie udowodnić "legalne źródlo" posiadanego sprzętu.
Te informacje trzeba będzie wysłać do wszystkich dealerów nowego i używanego sprzętu aby przypominali kupującym o możliwości wpisania się w rejestr antyzłodziejowy - może w ten sposób zniechęcimy łajdaków i utrudnimy im paserstwo a sami nie trafimy na sprzęt kradziony i nie dostaniemy po ryju od właściciela, który pozna swój latawiec na spocie. :jive: Uchronimy chociaż część latawców i desek przed gubieniem i stratą. 8)
Hawk!
Everybody stay cool like a swimming pool 8)

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post15 lip 2004, 00:53

Stolen.kiteportal.pl

Nikomu nie życzę aby musiał wypełniać formulaż ogłszenia. Wszelkie sugestie mile widziane.

Wróć do „Forum Główne”