Gdzie w UK ??? Okolice Londynu

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
Paxe
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2007, 15:32

Czy ktos aktualnie przebywa w UK i smiga na kite ? Czy ktos zna jakies sprawdzone spoty w okolicach Londynu tak max 3 godz drogi samochodem ?
Interesuja mnie spoty z plaska woda.... Ktokolwiek widzial ktokolwiek wie cos na temat ? Z gory dzieki.

monika

Post06 wrz 2007, 17:24

z plaska woda to egipt, czy hel.. tu czop i falka czasami fala ,plasko jest jak nie wieje ... w camber sands wylewa lagunka na przyplywie ale jak jestes poczatkujacy to raczej jeszcze nie dla ciebie ,gdyz blisko brzegu(bez obrazy he he ) no i greastone on sea tez w miare a spoty ja korzystam ze wszystkich w kierunku wschod od brighton ..glownie camber czy greastone.. jak wieje z pln. to whitstable przyjemna wioseczka z najlepszym sklepem w okolicy , oczywiscie na wschodzie i tu plywasz na morzu pln. a jak nie wieje to kabel- thorpe park jbwaterski na wake czyli generalnie z deski mozesz nie schodzic.. pozdrowka i milego smigania, chcesz wiecej daj na priva

rako
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2007, 17:52

Z plaska woda to nie ma szans. Przynajmniej ja o zadnym miejscu nie slyszalem...

Fale sa dosc duze tj. na tyle by np znaczaco utrudnic nauke. Do tego przyplywy i odplywy ktore czasem strasznie irytuja poniewaz czesto akurat gdy mega wieje to nie ma jak plywac bo masz high tide.

Najlepszy spot to Camber Sands na pd-wsch wybrzezu, ok. poltorej godz od Londonistanu, w miejscu gdzie kanal La Manche (vel English Channel) jest najwezszy. Ten spot byl pokazany na filmiku TVN ktory ktos tu wrzucal pare dni temu. Najczesciej wieje on-shore, cross on-shore, czasem wzdluz brzegu. Plusy: ogromna kilku milowa plaza i duzo miejsca na akwenie, specjalnie wytyczona strefa dla kajciarzy zarowno tych wodnych jak i ladowych, darmowe parkowanko, masa miejsca do rozlozenia sprzetu. Minusy: duzy tlok - szczegolnie w weekendy, spore zafalowanie (minus?), czesto czysty on-shore.

Tutaj fajowy LIVE 'forecast': http://www.lyddaero.co.uk/weatherdisplay/

Obrazek
Obrazek

Najblizej Londynu jest chyba zatoka na wschodzie. Jakies 45-60min jazdy. Spoty: Whitstable, Southend-On Sea. Plusy: odleglosc?, dosc 'plaski' akwen. Minusy: platny parking, kamienista i uslana drobnymi muszelkami plaza i dno - bez butow nie polecam! Sa rowniez niespodzianki w stylu resztki starego pomostu na dnie itp. Ja do dzis mam nogi pocharatane, brod, smrod i brzydota - dookola jakies kominy i fabryki. Mimo to duzo osob tam plywa i szczerze mowiac nie rozumiem dlaczego bo ja skusilem sie jeden raz- pierwszy i ostatni.

Znam jeszcze Witterings dokladnie na poludnie, ok 90min jazdy, niedaleko Portsmouth. East Wittering jest dosc fajne, malo ludzi, duzo miejsca przy odplywie, nie ma az takiej fali jak w Camber. W West Wittering jeszcze lepiej - piekna duza plaza, duzo miejsca, nie trzeba sie przjemowac przyplywami i odplywami, jest klub kite i lodzie ratunkowe, nawet wiecej wieje niz w East :!: Jest tylko jeden minus. Zeby tam smigac trzeba miec czlonkostwo w klubie ktore rocznie wychodzi jakies 2000PLNów [sic!] :shock:

Obrazek
Tutaj webcam: http://www.2xs.co.uk/weather/

Tyle mniej wiecej wiem...Tutaj sa wszystkie spoty UK opisane:
http://www.britishkitesurfingassociation.co.uk/content/blogcategory/18/37/

Ja raczej wciaz preferuje HELL :)

cyberdog1899

Post06 wrz 2007, 18:38

Paxe pisze:Czy ktos aktualnie przebywa w UK i smiga na kite ? Czy ktos zna jakies sprawdzone spoty w okolicach Londynu tak max 3 godz drogi samochodem ?
Interesuja mnie spoty z plaska woda.... Ktokolwiek widzial ktokolwiek wie cos na temat ? Z gory dzieki.

W Poole jest płasko i płytko. Poza tym spotów jest mnóstwo. Faktycznie Camber jest świetnym miejscem, choć są ograniczenia dla kitesurferów i elektrownia atomowa bliziutko :?
Przy wiatrach północnych lej na wspomniane Whistable. Kawałek dalej (tuż przed Westgate on Sea) jest Minis Bay - i ładniej, i miejsca wiecej, i parking darmowy.
A i pamiętaj - przypływy, odpływy są tu bardzo ważne (miejscami przybywa-ubywa 15metrów wody w ciągu 7godzin). Zwykle nie pływa się dwie godziny przed i po szczytowej wodzie. Szczegóły zależą od miejsca i umiejętności.

Awatar użytkownika
Paxe
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2007, 19:01

dzieki wielkie za szczegolowe opisy :) bede prubowal tu i tam. W Rye juz kiedys bylem no i falka tam jest zazwyczaj spora, dla poczatkujacego jak ja to raczej ciezko. Ale jak to mowia im gorzej tym lepiej. Pozdrawiam

Nikita

Post07 wrz 2007, 12:39

Plaska wode znalazlam na Hayling Island niedaleko Portsmouth naprzeciwko Isle of Wight. Ok 1.5km od brzegu jest piaszczysta mielizna. W czasie odplywu robi sie mierzeja, taki mini Hel. Jezeli jest ladna pogoda, nie polecam, tlumy plazowiczow. Ale jak wiesz w UK ladna pogoda raczej nie wystepuje...
Monika! mowilam Ci o tym miejscu.

Awatar użytkownika
Paxe
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2007, 13:42

przegladajac google map znalazlem cos takiego
mierzeja jest - musi byc plaska woda
czy ktos tam byl ???
Okolice Weymouth
Obrazek

Z kosmosu wyglada ciekawie

Fakt faktem ze to ok 142 Mile od Ladka ale moze warto....

cyberdog1899

Post07 wrz 2007, 22:13

...
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 19:56 przez cyberdog1899, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
charli
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2007, 00:41

hi)
ja tez bym sie chcial wpisac na liste polskiego zwiazku kiteowego na imigracji i dodac, iz nie mam nic do dodania bo poprzednicy powiedzieli juz wszystko co wiedzialem :D
zyczac nam wszystkim wiatrów pomyslnych i plaskiej wody.....
...do zobaczenia na spotach tu i tam in england :D

Awatar użytkownika
charli
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2007, 00:43

ps. rako!!! szykuj sie szykuj!!! fronty ida!!! :D

Awatar użytkownika
Greg_
Kontaktowanie:

Post30 wrz 2007, 18:38

Ja najczesciej z polnocnego Londynu jezdze na East Beach do Shoebuyrness. Jest to kawalek za Southend, w tygodniu ok. godzina jazdy, w weekendy do 90 min. Miejscowka z plaska woda lub malymi falami w glebi zatoki. Plusy to rozlegle plycizny, wydzielone miejsce z trawka do taklowania sprzetu, kibelek i prysznic. Minusy - jak rozpoczynasz plywanie przy max odplywie to czeka cie spacerk ok 10-15 min zanim dojdziesz do wody, platny parking ( 2,40 za 3 godz), pierwsze 20m plazy jest mulisto-kamieniste potem jest ok.
Do zobaczenia na miejscu
Obrazek
Susza przy odplywie - spacerek murowany
Obrazek
I po ok 6 godz mamy plywanko do samego brzegu
Obrazek
trawka do odpalania i ladowania

Awatar użytkownika
Greg_
Kontaktowanie:

Post23 paź 2007, 16:41

Wybierm sie jutro ok godz 14 na East Beach, ma w koncu troche powiac, jedzie ktos jeszcze ?
Max odplyw ok 18 wiec bedzie smiganie po plaskiej i plytkiej wodzie.

cyberdog1899

Post23 paź 2007, 20:29

...
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, 19:57 przez cyberdog1899, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcin-cabrinha

Post02 sty 2008, 16:28

Witam
Ja osobiście to zaczynałwm w parku(Londyn) tam przynajmniej sie nie utopisz :P
a tak poważnie to moje poczatki byly w Poole pł-zach. płytka woda mała fala,minusy wiaterek musi byc zachodni , duzo miejscowych sie tam zjeżdza czasami jest gęsto ale do nauki podoba mi sie tam...
Jak znalazles cos fajnego to daj zanc..
Obecnie śmigam w Polsce jeszcze ma urlop jak masz jakiegos maila to moge wyslac ci kilka fotek
moze kiedys mozna zorganizowac jakas ekipke i wyskoczyc na jakies ciecie wodyyyyy
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paxe
Kontaktowanie:

Post12 sty 2008, 16:36

mozna zorganizowac jakis wypadzik z Londka na ciecie wody w weekend jak temperaturka podskoczy jeszcze, bardzo chetnie - piszcie co i jak : moja brygada jest gotowa :) pozdrawiam

teraz temperatura wody 7-10 stopni - ktos plywal w takiej wodzie i jaka pianka gruba sie sprawdza najlepiej ??

Wróć do „Spoty”