PODEJRZENIE O PRZYWŁASZCZENIE DESKI

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post31 sie 2011, 02:00

DISKORELAKS pisze:Chyba tak, bo ja już na 101 procent wiem że to ta deska i sprawa trafia na policję.

Napisz jak się skończyła ta sprawa - jeśli kradziona to mam nadzieję że wyrwą chwasta, bo na obcięcie prawej dłoni nie ma co liczyć...

P/S fajna terminologia jak na rzekomego właściciela deski: "deske kite surfingowa" ; "Posiada 4 stateczniki i wiązania"...
poza tym deska była wystawiona także wg. googli na gumtree

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:lC21p0CqRqAJ:warszawa.gumtree.pl/c-Sprzedam-sport-rekreacja-Deska-NorthKitesurfing-Gonzales-2010stateczniki-wiazania143-40-5-W0QQAdIdZ308003854+691-791-870&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a&source=www.google.pl

MASTER KITEBOARDING fuu1
Deska: Nobile Infinity 5'7
Latawiec: Nobile T 5
Dostał piwko: 23 razy
Kontaktowanie:

Post31 sie 2011, 12:01

Disco a może ktoś z Wawki tam pojedzie ?

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post31 sie 2011, 12:18

MASTER KITEBOARDING fuu1 pisze:Disco a może ktoś z Wawki tam pojedzie ?

Wygląda że już chyba nie trzeba.

Dzisiaj po oświadczeniu że sprawa trafi na policję z takiego i takiego tytułu bardzo szybko otrzymaliśmy przeprosiny i prośbę gdzie odesłać deskę :thumb:

Jak deska tylko dojdzie we właściwe ręce sprawa będzie zakończona :D

paralizator
Deska: Joke
Latawiec: Razor 13,11,9
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post31 sie 2011, 12:22

KF czytali i sie pewnie spękali :lol: :thumb:

Awatar użytkownika
sasiad
Deska: SU2
Latawiec: Bananas 7 i 12m2
Dostał piwko: 2 razy

Post31 sie 2011, 18:19

Heh, oby się dobrze skończyło. Widać, że teraz jak sprawą karną i policją nie postraszysz to mało co zrobisz :?
Trzeba było jeszcze jego adres zdobyć, co by potem pogadać na poważnie ze "znalazcą".

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post31 sie 2011, 18:54

[quote="DISKORELAKS"]Witam!
Nie wiem czy znowu mnie admin nie wywali z głównej ale piszę posta w imieniu swojego Szwagra który teraz jest zagranicą.
Tydzień temu pływając w Sobieszewie zgubił deske North Gonzales i niestety poszukiwania deski spełzły na niczym

Patrzcie jacy ludzie przyzwoici są ,piszesz że szwagier zgubił a tu nagle ktoś ci proponuje wysyłkę "znalezionego"sprzętu na własny koszt, pod wskazany adres i nawet znaleźnego nie chce. :lol:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2011, 14:31

no tak tylko nie robiąc z tym nic pokazujecie, że nic mu za to nie grozi - gościu następnym razem też zawinie dechę licząc, że tym razem nikt się nie zorientuje....

Awatar użytkownika
color1

Post01 wrz 2011, 14:47

Też średnio mi się podoba takie zakończenie sprawy. Właściciel rzecz jasna cieszy się z odzyskania deski ale ten co się przyczynił do jej "odnalezienia" to albo oszust (ściema, że deska jego a faktycznie znalazł ją gdzieś na półwyspie) albo złodziej (ukradł, z zamiarem paserstwa). W obu wariantach powinien ponieść karę, inaczej będzie przyzwolenie na podobne akcje...

Awatar użytkownika
teoysta
Deska: jest
Latawiec: też jest, +nawet bar i trapez
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2011, 15:23

Zbulwersowani Koledzy, doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa może napisać każdy z Was! Ba, nawet KPK nakłada na Was taki obowiązek.

Awatar użytkownika
color1

Post01 wrz 2011, 15:45

teoysta pisze:nawet KPK nakłada na Was taki obowiązek.

Owszem, lecz nie jesteśmy stroną, sprawę ew. powinien pociągnąć zainteresowany...
Ale i tak uważam, że z racji "małej szkodliwości" konsekwencji nie będzie... z resztą teraz i tak stało się to bezprzedmiotowe - deska zwrócona ?
Tak na marginesie, koleś sprzedawał w kwietniu dwa rowery (jeden górski, drugi BMX), ciekawe czy też jego :)

p/s a Ty nie jesteś zbulwersowany ?

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2011, 17:21

teoysta pisze:Zbulwersowani Koledzy, doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa może napisać każdy z Was! Ba, nawet KPK nakłada na Was taki obowiązek.

nie będąc stroną w sprawie sprawa zostanie odrzucona na starcie. Jeżeli zgłaszasz podejrzenie przestępstwa/wykroczenia, zgłaszasz ją na policję - wtedy też gdy nie jesteś stroną - nie masz nic do tego. Jedyne rozwiązanie - pisać bezpośrednio do prokuratury, ale trzeba wskazać sprawcę i poszkodowanego - tych danych nie posiadam. Przerabiałem to kilkakrotnie i przy naszym systemie jak się poszkodowany nie ruszy sam to nigdy nic się nie osiągnie.

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2011, 18:05

Deska odzyskana...ale...

Deska była zgubiona w Sobieszewie przy trudnych warunkach wiatrowych, a na mojego Szwagra za trudnych i po tej całej sprawie żałowałem że go namówiłem na to miejsce. Ale chciał spróbował no i decha poszła w morze.

Opływałem kawał wody w poszukiwaniu tej dechy, a potem nachodziliśmy się po plaży w poszukiwaniu deski. Bez skutku. Zostawiliśmy namiary u ratowników, Szwagier nawet druknął ogłoszenia.

Tydzień później deska odnajduje się na allegro. Aukcja z miejsca podejrzana, rozmowy z kolesiem też dziwne, od razu czuć było że nie kuma tematu, zwłaszcza jak padły zapytania o rocznik, gwarancję, numer seryjny - jednym słowem ściema. W ruch szły smsy telefony, aż koleś wysypał się ze stwierdzeniem że jak mu przyślemy numer seryjny i jak się okaże ze to ten, to ja nam odeśle. Tym stwierdzeniem strzelił sobie gola do bramki.

I nagle jak się okazało po smsie z informacją o zawiadomieniu sprawy na policje odzywa się kolesia ojciec, przeprasza za syna i że odeśle deskę z powrotem. Jako że uczciwość popłaca zdecydowaliśmy się zapłacić znaleźne w kwocie 200 pln. I wszystko byłoby ok gdyby nie gnojek dalej zaczął coś mieszać, już chyba po za ojcem i zaczęły się teksty że jeszcze ktoś się zgłosił po deskę, no więc faktura poszła w ruch, i całe szczęście to zatkało kakało, ale koleś jeszcze sobie zażyczył zamiast 200pln - 250! Nie chodzi o kasę, ale o zasadę, deskę odbierała nasza koleżanka z Wawy, dziewczyna jest krewka więc jak wspomniał jeszcze o 50 plnach to się odezwało w niej prawdziwe piekło. Dobrze że deska jest odzyskana, ale niesmak pozostał,..Ojciec tego syna przyznał że deska została odnaleziona w Sobieszewie, trochę dziwi mnie to że pomimo info u ratowników, ogłoszeniach ta deska pojechała sobie do wawki...ale to tylko moje podejrzenia i tego już nikt nie będzie wiedzieć jak było naprawdę z tym gnojkiem. W każdym razie do samego końca zgrywał niezłego cwaniaczka, że ma kupców itd.
Tyle. Temat można zamknąć.

Pozdrawiam.

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post01 wrz 2011, 18:15

Hehe dobry koleś miał kupców na nie swój sprzęt z tego co wiem to nawet jeśli ją znalazł ,to miał obowiązek zgłosić taki fakt na w odpowiednie miejsce.Za takie cwaniactwo jak bym to ja odbierał w ryj by mógł dostać a nie 200pln.W zasadzie to nawet jeśli ją znalazł i nigdzie tego nie zgłosił jest to przywłaszczenie(kradzież).

Awatar użytkownika
color1

Post01 wrz 2011, 18:31

skur...nstwo do kwadratu
ja bym nie darował, zwłaszcza jeśli masz dowód zakupu z numerem seryjnym...

p/s i do tego bezpodstawne wzbogacenie się (po sprzedaży)

Awatar użytkownika
inzynier
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2011, 20:50

Tak z ciekawości a co z prawem na morzu? Przeciez taka dryfująca deska bądź jacht (opuszczony) należy do tego co znajdzie,wyjątkiem jest umieszczenie informacji''wyszedłem,zaraz wracam'' wtedy takiego obiektu nie można zająć prawnie.

Wróć do „Forum Główne”