Ok, przetarla mi sie linka depowera (tak wiem, powinienem za wczasu ja wymienic

) - w sklepie linki brak

ale sprzedano mi ladny sznurek do wieszania bielizny, no to montujemy.
Generalnie w instrukcjach barów northa jest jedna opcja regulacji stosunku linek nosnych do sterowek (na sterowkach). A tu mily psikus - zmieniajac linke depowera mozna wydluzac i skracac same nosne. Sprawa jest generalnie prosta, bo z jednej strony musimy miec pentelke (larks head) a z drugiej nic. Pentelke mozna zastapic dobrym wezlem zeglarskim lub zaplesc i przeszyc linke.Linka ma circa 2m dlugosci. Skok baru i dlugosc depowera przy klamrze mozna plynnie regulowac (z ta plynnoscia to uwaga, bo trzeba wyciagnac plaskim srubokretem pin z rotorheada). Cala regulacja odbywa sie przy tym uchwycie na koncu linki depowera przy klamrze - zeby nie spadal robi sie tam po prostu 'chamski' supelek. Jesli ktos jest czuly na trym baru to zostawiajac nieco sznurka mozna szybko i latwo zmieniac dlugosc linek nosnych zmieniajac polozenie wezelka.
Podsumowujac dostajemy dodatkowy system trymu linek nosnych, kosztem orginalnych czesci i gotowego larks heada. A to wszystko nie w cenie orginalnej linki, tylko nieco taniej.
P.S. pozostaje jeszcze kwestia logiki takiego dzialania - generalnie linki nosne sie raczej wydluzaja szybciej niz sterowki - wiec bedziemy chcieli je raczej skracac - na to pozwala linka fabryczna - wystarzczy rozwiazac supelek przy uchwycie depowera i go przesunac wyzej, wyregulowac bar i gotowe (ale tego raczej w instrukcji nie opisali). Chyba, ze ktos woli z jakis powodow miec np. ustawione sterowki na ostatni/srodkowy supelek i w razie czego na szybko przed plywaniem dodatkowo regulowac kajta - depowerowac / przebierac. No jak to mowili lepiej miec i niepotrzebowac niz nie miec i niepotrzebowac.
Ot zwracam na taka opcje uwage, jakby ktos chcial sie bawic.