Sportowiec roku - pomysł na cykliczną imprezę

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post05 gru 2011, 12:09

MASTER KITEBOARDING fuu1 pisze:Marku ,
nagrody PSKite może rozdawać wg własnych zasad i nikt nie powinien sie w to wtrącać ale powstaje kilka pytań. Czy PSKite jest głosem POLSKIEGO KITESURFINGU czy tylko zawodników startujących w zawodach . Czy i jak prestiżowa będzie ta nagroda ? To chyba trzeba spojrzeć na ankietę z stworzoną przez ROLNIKA. Moim zdaniem już WYGRAŁEŚ i powinieneś dostać ( moim zdaniem ) nagrodę dla MODERATORA ROKU . ( naprawdę robisz dobrą robotę ale czasem się to przejada i coraz mniej "niezrzeszonych" ma ochotę TU zaglądać .DAJ szansę , bądźmy otwarci bo KITEFORUM .PL to w większości amatorzy i hobbyści a nie zawodnicy więc proponuje lekki pass lub działanie na PSK forum bo po prostu ludzi boją się już zaglądać .

Janek,
Dzięki za szczerą wypowiedź :thumb: i nominacje, którą i tak bym dostał bo moderatorów jest bodajże dwóch lub trzech (nie piszę o wygranej bo popularość i oglądalność leci mi na łeb, na szyję) :lol: :wink:

Myślę, że wszyscy chcemy dobrze tylko chcemy osiągnąć to w inny sposób i przez to wylewają się niepotrzebne emocje.

Chcemy konkurs kiteforum.pl na popularność to niech komuś zechce się zrobić ankietę (już widzę kolejkę chętnych do zrobienia tego :lol: ) Wypełniamy i za tydzień mamy wyniki.
Ranga tego konkursu będzie marginalna i wątpię, aby laureaci traktowali to poważnie. Każdy z forumowiczów będzie miał radochę z czytania trafnych komentarzy itd. Nikt poza nimi nie będzie wiedział o tej zabawie.

Mój pomysł to dać początek konkursowi, którego ranga będzie wyższa a sami laureaci będą z tego dumni i napiszą o tym w swoim CV, pochwalą się rodzinie, znajomych a za ileś tam lat wnukom. Niech wysiłek i praca lauretów będzie nagrodzona i doceniona przez całe środowisko a nie oddzielnie przez kiteforum.pl, czy PSKite czy też "Nieoficjalny Związek Wolnego Kitea". Niech to będą polskie kitesurfingowe Oskary.

Moim pomysłem jest zaangażować w ten konkurs całe środowisko z wygodnym instrumentem głosowania (nominacje) czyli kiteforum.pl, patronatem PSKite (jakość standardu), szanowanym jury (fachowcy) i nawet pomysłami NZWK (komentarz w innym wątku zaraz).

Czy to co proponuję to coś co odstrasza czytelników KF.pl? Bo już zaczynam się gubić w podwójnych dnach tego tak by się wydawało prostego założenia: Konkurs na sportowca roku :?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post05 gru 2011, 12:15

rolnik pisze: to bylo Do Dakterow przegladnij dalej co z tego wyniklo :doh:

Dlatego uważam KF.pl za świetny sposób na wybór najbardziej popularnego ale nie najlepszego. Podkreślam jeszcze raz - tu chodzi o WARTOŚĆ ROKU a nie popularność.
Ten wątek również potwierdza moje obawy, czyż nie?
PS.
A ja durny cieszyłem się z pozytywnego głosu dla PSKite od szanowanego powszechnie kiteforumowicza :wink:

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post05 gru 2011, 13:40

W takim razie nie rozumiem po co dyskusja na KF.pl. Wybierzcie sami. Napiszcie że najlepszy, najgorszy, najbardziej RACE, etc. według PSKite jest...., dajcie mu nagrodę i nie róbcie kwasu.... Szkoda psuć klimat kolejnymi przepychankami.....

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post05 gru 2011, 13:50

Jurgen pisze:W takim razie nie rozumiem po co dyskusja na KF.pl.

Z mojego postu powyżej:
Moim pomysłem jest zaangażować w ten konkurs całe środowisko z wygodnym instrumentem głosowania (nominacje) czyli kiteforum.pl, patronatem PSKite (jakość standardu), szanowanym jury (fachowcy) i nawet pomysłami NZWK (komentarz w innym wątku zaraz).

sersciuch
Deska: north freestyle fish
Latawiec: rpm
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post05 gru 2011, 15:18

pomysł fajny ale niestety już prawie martwy zaczęła się standarfowa przepychanka
jeśli coś by miało z tego wyjść to ktoś musi podjąć kroki psk czy ktokolwiek inny a psk wydaje się najbardziej logiczną instytucja jak jest tak naprawdę jedyną polską oficjalna instytucją kitowom (chyba)
a dyskusja na temat formy itd powinny zostać odbyte przez osoby które naprawdę będą miały wpływ na organizacje konkursu czyli psk ewentualni sponsorzy i jeśli miało by to zrobione tak jak zasugerował bra czyli nominacje nadawane przez użytkowników kf.pl do tematu powinien zaproszony pablo
bo dyskusja na forum publiczny nie przyniesie żadnych efektów zawsze będzie ktoś niezadowolony a osobom które mogły by być organizatorom odechciewa się wykonywać jakiekolwiek ruchy

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post05 gru 2011, 20:07

O co chodzi z tym NZWK ???
Komentarza w innym watku nie widze a chcialbym cos dorzucic od siebie :lol:

Pozdro...

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post05 gru 2011, 20:26

mary.dk pisze:O co chodzi z tym NZWK ???
Komentarza w innym watku nie widze a chcialbym cos dorzucic od siebie :lol:

Spójrz na pochodzenie Rolnika pod jego avatarem a potem przeczytaj to:
viewtopic.php?f=1&t=43695

A teraz obiecaj, że nie będziesz na mnie krzyczał Brutusie :wink:

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post05 gru 2011, 20:33

Moje aktualne propozycje na kategorie:
1. Kitesurfer
2. Zawodnik
3. Wydarzenie
4. Film
5. Foto
6. Największy postęp
7. Relacja

No dobra z Tobą Bra i tak nikt nie wygra zawsze i tak masz najlepsze argumenty :clap:
Moja propozycja:
1. Fuu Janek Master
2.???
3. Przepłynięcie Bałtyku przez Janka
4.???
5.???
6.???
7. Relacja Janka z przepłynięcia Bałtyku
Kto jest za a może ktoś jest przeciw ??
Porozmawiajmy...

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post05 gru 2011, 20:37

MASTER KITEBOARDING fuu1 pisze:BEZ głosu z KITEFORUM.PL cokolwiek to będzie to słabo będzie widziane w środowisku ,może nie 50 członków Psk ale w ponad 10 000 :shock: zarejestrowanych sympatyków tego sportu. Wyrażam tylko swoją opinię a pomysł mi się podoba ponieważ przy Simensie 2005 padła już taka propozycja ale jakoś nie doszła do skutku

Zgadzam się. Czyż nie byłoby pieknie wręczyć nagrod roku patronowanych przez PSKite, Kiteforum.pl, SurfMag.pl, SiePływa.pl?
Wzbudza szacun na pewno większy niż jakikolwiek element z oddzielna. Czy mi się tak tylko wydaje?
Czemu padła inicjatywa na Siemensie? Czyżby zaczęto o tym publicznie dyskutować :lol:
PS.
Tak na moje oko z tych 10 kilo użytowników może 2 jest hyper aktywnych, 20 bardzo aktywnych, 200 aktywnych, 2000 czytających a z 7000 to wirtualne już trupy.

sersciuch pisze: nominacje nadawane przez użytkowników kf.pl do tematu powinien zaproszony pablo
bo dyskusja na forum publiczny nie przyniesie żadnych efektów zawsze będzie ktoś niezadowolony a osobom które mogły by być organizatorom odechciewa się wykonywać jakiekolwiek ruchy

Strzał w dychę :thumb: Z resztą też się zgadzam.

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post05 gru 2011, 21:01

Witam. Przeczytałem wszystkie odpowiedzi na rozpoczęty przez Marka wątek. Pomysł bardzo ciekawy i rozwojowy. Siłą rzeczy Marek poruszył bardzo skomplikowany temat istniejący na KF od lat w różnych tekstach i z różnymi emocjami.
Historia rozwoju świata pokazuje, że tylko wspólne działanie gwarantuje osiągnięcie sukcesów. Drogi wyjścia wszelkich sukcesów są wspólne. Natomiast cel często bywa inny niż pierwotne wyobrażenia. On się zmienia w miarę zebranych doświadczeń. Tak jak już wcześniej pisałem. Adwersaż mojego pomysłu niekoniecznie jest moim wrogiem, jest mym sprzymierzeńcem w dojściu do celu. Przekładając to na język bardziej przyjazny.
Grupa adwersarzy PSKite jest za, piszę w skrócie, „wolnym kitem „. Marek, Adam i ja za „regulaminowym”.
Ale jest to uproszczenie działające na szkodę kita, gdyż energia, która może być spożytkowana na budowanie przyszłości marnotrawiona jest na wzajemnie sprzeczne samolubnie budowane konstrukcje, które nikomu nic nie dają. W związku z tym są zbędne.
Postawię nawet tezę, że Grupa „wolnego kita” niszczy kita poprzez swoje zaniechania i zgłaszane negatywne stanowisko co do skanalizownia kierunków jego rozwoju przedstawionego przez PSKite.
Nie znaczy to wcale, że wyznaczone kierunki działania są bezwzględnie słuszne. To okaże się w przyszłości. Dzisiaj wydają się słuszne i nie budzące wątpliwości.
O wolność trzeba walczyć. Nie można zamykać się we własnym garażu, szlifować stateczników i lecieć rano na plażę na pływanie. Świat się zmienia, za chwilę będzie u nas tak jak w NRD. Chcesz pływać musisz mieć buty, kask, zaświadczenie od rodziców i najlepiej abyś pływał w wannie i bez wiatru. Jeśli wziąć za przykład „Zielonych” to oni walczą o swoje zielone, wolne cele. Do czego zmierzam.
Dla przykładu za kilka lat u Łukasza na MM będzie rosła tylko trzcina jak tak dalej pójdzie. Nie będzie zejścia do Zatoki. Na Miedwiu postawią znak zakazu. Co dalej. Pamiętam, jak na pływanie w Karwi zawsze zabieraliśmy flaszkę wódki. Była za wycieraczką dla pogranicznikow. Gonili samochody z plaży.
Naszego nie . A był największy. Pamiętam, jak biwakowaliśmy na plaży w Sidi Kauki. Teraz to nie możliwe. To samo w Danii, nie wspominając o co raz ponawianych nalotach na Rhodos. Ale to historia. Te czasy minęły. Dlatego wydaje mi się, że jedyną drogą do utrzymania wolności kita jest wspólne działanie angażujące wysiłki wszystkich pływających. Zawodników z ich autorytetem, który trzeba wspólnym wysiłkiem budować i całą grupą KF szlachetnych marzycieli ,do których również chciałbym się zaliczać, którzy być może nigdy nie osiągną mistrzowskich umiejętności to na pewno mają ogromne możliwości działania ze względu na różnorodność doświadczeń prawniczych, inżynierskich, organizacyjnych czy po prostu znajomości.
Tu jest trochę tak jak ze szkółkami. Są lepsze i gorsze, mniejsze i większe, ale wspólne cele mają tylko
wtedy gdy można komuś dokopać, a najlepiej temu komu udało się poprawić wyrażnie standard usługi przyciągnąć więcej kursantów itd.
Czy PSKite ma prawo uważać się za reprezentanta kitowego środowiska jak pyta Janek Fuu1. To tak jak pytanie czy Prezydent jest prezydentem wszystkich Polaków skoro tylko 25 % na niego głosowało. Oczywiście,że tak. Nie ma innej organizacji w naszym kitowym świecie, która się określiła i stworzyła program działania. Dalej. Każdy zawodnik, amator, pasjonat czy tylko czytający KF nie tylko korzysta z dorobku PSKite, ale sam do niego należy bo go tworzy. Nawet pisząc krytyczne teksty z często bzdurną argumentacją wpływamy siłą rzeczy na kształt PSKite. Dość więc tej hipokryzji. Budowanie wspólne to w większości przypadków rezygnacja z własnych ambicji dla wyższych celów. Nie zauważyłem na KF postu z treścią, że ktoś nie lubi plywać na kite, stąd prosty wniosek, że cel jest wspólny . Pozostaje tylko pohamować ambicje. Ale to trudne. Sam wiem coś o tym.
Wracając do tematu wspólnego działania dla poparcia inicjatywy Marka.
Marek proponuje 5 osobowe jury o wybranym personalnym składzie.” Grupa wolnego kita” głosowanie na KF. Marek zna wyniki głosowania na ankietę nt zawodów i wie doskonale jak wygląda zainteresowanie skądinąd ważnym tematem. Biorąc pod uwagę wady i zalety każdej opcji przedstawiam pomysł wyboru przedstawicieli do podjęcia funkcji jury.
1. Jury będzie 21 osobowe. Jury będą stanowili 20 osób z KF, którzy odwiedzili KF najwięcej razy w ciągu roku 2011 do dnia 5.12 2011 włącznie pod warunkiem oczywiście zgody
2. Niestety, nawet jako gorący zwolennik PSKite nie znajduję uzasadnienia dla wyboru jury spośród członków PSKite. Pomysł został zgłoszony na KF. Odwołuje się więc jednoznacznie do opinii KF. Natomiast nie można zapomnieć o budowaniu autorytetu PSKite. Proponuję 1 najważniejszy głos dla Prezesa PSKite, który również merytorycznie ustali zasady, kwalifikacje ,minimum głosów itp. Oczywiście w sposób jawny biorąc pod uwagę opinie wszystkich 20 członków jury.
3. Potem pozostaje tylko glosowanie i miejmy nadzieję, że będzie więcej niż 20 głosów.
Dane odnośnie statystyki tj. wyboru jury przedstawi nam Pablo.
Oczywiście jeśli będzie taka wola Prezesa PSKite mogę spróbować opracować wspólnie fragment koniecznej dokumentacji. Pozdrawiam.

Jeszcze jedno. Wybór najbardziej popularnego,a najlepszego. To tema na pracę doktorską.Np najlepszy artykuł. Najlepszy w sensie ortografii, składni , treści, wierności tematowi, merytoryczności. A może własnie najpopularniejszy liczony ilościa wejść. Artykuły, filmy, rzadziej zdjęcia są prowokowane pewna myślą. Pomyslem na realizację. Jak porównać film z kiepskim montażem i bogata treścią z kiepskim powtarzanym pomysłem kolejnego filmu z niezrozumiałymi słabo widocznymi ewolucjami i doskonalym montazem. Jak wybrać nagrodę FairPlay skoro chyba tylko raz o nią wnioskowano. A tak w ogole to dlaczego ten temat nie znalazł poparcia. Co stało się z ideałami "Grupy wolnego kita". Czy ja moge sie do Was zapisać. A może juz jestem w stanie kitowej Nirwany i to do mnie trzeba się zapisywać. :lol: Pozdro.

Szpila
Deska: Rrd Poison
Latawiec: NKB Rebel

Post05 gru 2011, 21:09

BraCuru pisze:Tak na moje oko z tych 10 kilo użytowników może 2 jest hyper aktywnych, 20 bardzo aktywnych, 200 aktywnych, 2000 czytających a z 7000 to wirtualne już trupy.

Może i tak jest ale zastanów się dlaczego. Ja pewnie zostałbym zaliczony do czytających, ale wydaje mi się, że większość osób które nie są "profesjonalistami" używa forum, żeby ustawić się na pływanie, poczytać recenzje i uwagi dotyczące sprzętu, spotów itp a nie jest koniecznie zainteresowanych braniem udziału w przepychankach i prywatnych rozgrywkach działaczy i biznesmenów ze środowiska, które jak zapewne przyznasz, pojawiają się na tym forum.

Pomysł na te nagrody wydawał się fajny, ale jak widzę znowu skończy się jak zwykle. Nagroda może i powstanie, działacze podyskutują np i przyznają komuś (najprawdopodobniej ze swojego "towarzystwa") wyjątkowo nobilitujący tytuł misztrza sezonu 2011 by PSK, większość kitesurferów pewnie się dowie, ze Pan x otrzymał poważną nagrodę po decyzji znawców a nie jakiegoś szarego bliżej nieokreślonego tłumu...

No cóż, można i tak, ale wydaje mi się, że lepiej byłoby spowodować by taka nagroda (która niezależnie czy przyznana przez działaczy czy przez społeczność nie będzie miała raczej nigdy rangi takiej jak Oscary o której pisano pare postów wyżej) była pewnym pretekstem do aktywizacji i zainteresowania zawodami, zawodnikami i ogolnie polskim kitesurfingiem tym bardziej profesjonalnym zwykłych kitesurferów, bo z tego co widziałem bywając w tym roku na Fordach (jako widz ofc) z frekwencją widowni to raczej kiekpsko.

A tak przy okazji to nie rozumiem, dlaczego teraz zaczyna się kolejna awantura o te nagrody, wiatr dobrze wieje, zatoka nie zamarzła jeszcze więc pływać a nie na forum narzekać ;)
Pozdrawiam

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post05 gru 2011, 21:32

jacekdaktera pisze:Czy PSKite ma prawo uważać się za reprezentanta kitowego środowiska ...To tak jak pytanie czy Prezydent jest prezydentem wszystkich Polaków skoro tylko 25 % na niego głosowało

teraz to już poleciałeś :doh: KINGSIZE DLA WSZYSTKICH! :lol:

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post05 gru 2011, 21:50

jacekdaktera pisze: To samo w Danii

A ze niby gdzie w Danii gonia ?
...abstrachujac od tematu ;-)

Kazdy ma tutaj swoja racje,
ale sama idea wydaje mi sie byc super.

Pozdro...

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post05 gru 2011, 22:06

kowal pisze:Moja propozycja:
1. Fuu Janek Master
2.???
3. Przepłynięcie Bałtyku przez Janka
4.???
5.???
6.???
7. Relacja Janka z przepłynięcia Bałtyku
Kto jest za a może ktoś jest przeciw ??
Porozmawiajmy...

Jestem za :thumbsup:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post05 gru 2011, 23:11

Bardzo ladna nowela
Dość więc tej hipokryzji
:!: :!: :!:

Dla czego sadzisz ze jestem adwersarzem [ (łc. adversarius ‘przeciwny’) przeciwnik w dyskusji, osoba wrogo nastawiona.] zobacz na ankiete .
Zastanow kto tu jest wrogi wobec setek innych niz TY I MAREK
Grupa adwersarzy PSKite jest za, piszę w skrócie, „wolnym kitem „. Marek, Adam i ja za „regulaminowym”.
Ale jest to uproszczenie działające na szkodę kita, gdyż energia, która może być spożytkowana na budowanie przyszłości marnotrawiona jest na wzajemnie sprzeczne samolubnie budowane konstrukcje, które nikomu nic nie dają. W związku z tym są zbędne.
Postawię nawet tezę, że Grupa „wolnego kita” niszczy kita poprzez swoje zaniechania i zgłaszane negatywne stanowisko co do skanalizownia kierunków jego rozwoju przedstawionego przez PSKite.
Nie znaczy to wcale, że wyznaczone kierunki działania są bezwzględnie słuszne. To okaże się w przyszłości. Dzisiaj wydają się słuszne i nie budzące wątpliwości.
Dla mnie ludzie ktorzy tak pisza sa zwyczajnie niebezpieczni - przemineli ale zle po sobie zostawili -oby w przyszlosci sie nie okazalo ze mam racje.
Czy jest chocby jeden wrogi wpis na PSKite?
Bardzo chcecie nam wcisnac co jest dla nas najlepsze , a ja mam wazenie ze Ty myslisz wylacznie o sobie .

Nie można zamykać się we własnym garażu, szlifować stateczników i lecieć rano na plażę na pływanie
ty nie ja tak i jak widzisz wiekszosc z nas

Ps ;a Bronek fajny jest ...swojski

Wróć do „Forum Główne”