spodenki, lycra i inne takie.

Forum dla początkujących
newbiee

Post05 cze 2009, 16:17

witam,

powiedzcie mi, bo jak jestem na półwyspie to widzę tych wszytskich wylansowanych riderów na latawcach i tak myślę, czy to jest jakaś zasada, bo czas się zaopatrzyć.

chodzi mi głównie o to, że zazwyczaj na piankę zakłądacie spodenki, to ok, ale czy jeżeli założy się na to jeszcze lycre to to nie jest przesada?

macie może jeszcze jakieś rady, dla osoby która wchodzi w "ten klimat" i nie chciała by wyglądać jak jakiś chłop ze wsi.

wiem oczywiście, że ubranie itp, nie dodaje żadnych punktów doświadczenia, ani umiejętności.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post05 cze 2009, 16:23

BYŁO :!: :!: Nawet niedawno - poszukaj.

Taka moda i praktyka, możesz na fokę ;)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 cze 2009, 16:27

newbiee pisze:witam,

powiedzcie mi, bo jak jestem na półwyspie to widzę tych wszytskich wylansowanych riderów na latawcach i tak myślę, czy to jest jakaś zasada, bo czas się zaopatrzyć.

wiem oczywiście, że ubranie itp, nie dodaje żadnych punktów doświadczenia, ani umiejętności.

nie ma zasady :idea:

jest wielu b.dobrych riderów którzy pływają na "fokę" (=sama pianka)
jak np Kargule czy Niebrzydal
i rispekcik :idea:
TWOJE PŁYWANIE MÓWI O TOBIE :idea:
nie Twój strój
jak się czujesz - tak się nosisz
TO jest ważne byśczuł się dobrze :idea:
kolor lepiej na zdjęciach wychodzi ;)
ale coraz częściej ludzie skupiają się na kolorowych gatkach ze złotymi wstawkami i najnowszym sprzęcie - a za mało na pływaniu
przerost formy nad treścią..

pzdr

Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post05 cze 2009, 16:31

Pierwsze pytanie to czy Ty chcesz pływać na kicie czy tylko wygladać jak kitesurfer :?:
Nie wiem na jakim etapie jesteś ale jesli to zupełny początek to może zacznij od szkółki, potem zakup sprzętu do pływania a potem dopiero ciuszki - no chyba że masz inne priorytety.
peace

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post05 cze 2009, 19:02

Zakladnie lajkry na pianke jest bezsensowne z jednego prostego powodu: lajkra jest dluzej mokra i powoduje wychladzanie na wietrze. Pianka zazwyczaj czarna, szybkoschnaca i z materialu absorbujacego promienie sloneczne lepiej spelnia swoja funkcje ocieplajaca jak na nia nic nie zakladasz.. wyjatek -> szorty :wink:
Wiec paradoksalnie jak zalozysz lajkre na pianke to nie bedzie Ci cieplej, wrecz przeciwnie.
Tylko nie mylic lajkry z podobnie wygladajacymi ale rozniacymi sie materialem docieplaczami z cienkiego neoprenu (te jak najbardziej docieplaja).

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post05 cze 2009, 20:08

szed pisze:Zakladnie lajkry na pianke jest bezsensowne...

A jednak ma to sens jeśli pianka jest delikatna i po każdym drapnięciu robi się dziura.
Podobnie jak pianka pokryta jerseyem ma "jakiś sens".

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post05 cze 2009, 20:17

JastrząB pisze:A jednak ma to sens jeśli pianka jest delikatna i po każdym drapnięciu robi się dziura.

no sorry ale cos za cos..
poza tym mysle, ze jak cos robi dziure w piance to tym bardziej poradzi sobie z cieniutenka lajkra i bez problemu uszkodzi tez pianke.
JastrząB pisze:Podobnie jak pianka pokryta jerseyem ma "jakiś sens".

Dla mnie pianka z jersey'u to nie pianka. Zazwyczaj to sa cienkie 2/3 pianki i na dodatek krotkie. Ja mialem na mysli raczej dlugie pianki 5/4, klejone i strikte sluzace do tego aby nam bylo cieplo w wodzie.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post05 cze 2009, 20:23

szed pisze:Dla mnie pianka z jersey'u to nie pianka...

A NPX :?:
pozdrówka :wink:

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post05 cze 2009, 20:31

Pinio pisze:A NPX :?:
pozdrówka :wink:

Pinio..:)
Teraz sie qrde zacznie..
Mowilem tylko o tym, ze glowna idea pianki jest ocieplanie naszego ciala w zimne dni, a mokra lajkra na piance napewno temu nie pomaga. Tyle.

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post05 cze 2009, 20:33

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem że jak coś ma uszkodzić neopren to bez problemu poradzi sobie z lycra (która wcale nie jest taka delikatna).
Dobre, drogie i ciepłe pianki mają bardzo rozciągliwy neopren który niestety przy okazji jest delikatny. Jeśli nie jest pokryty jerseyem to o dziury bardzo łatwo.
"Cos za cos" - to prawda, a więc jesli nie jest mega zimno i ta utrata kilku procent izolacji nas nie zbawi to zakładanie lycry ma sens.

pzdr.

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post05 cze 2009, 20:36

JastrząB pisze:Nie zgadzam się ze stwierdzeniem że jak coś ma uszkodzić neopren to bez problemu poradzi sobie z lycra (która wcale nie jest taka delikatna).
Dobre, drogie i ciepłe pianki mają bardzo rozciągliwy neopren który niestety przy okazji jest delikatny. Jeśli nie jest pokryty jerseyem to o dziury bardzo łatwo.
"Cos za cos" - to prawda, a więc jesli nie jest mega zimno i ta utrata kilku procent izolacji nas nie zbawi to zakładanie lycry ma sens.
pzdr.

mozesz sie nie zgadzac.. Twoje prawo
Z punktu widzenia termicznego (a o to w piankach glownie chodzi) nie ma sensu.

Awatar użytkownika
Pinio

Post05 cze 2009, 20:36

szed pisze:Pinio..:)
Teraz sie qrde zacznie..

Już mnie nie ma ide przymierzać lajkre kre kre kre :wink:

Awatar użytkownika
razor

Post05 cze 2009, 23:11

mam 5/3 piankę z jerseyem, to mnie nie grzeje ?? :)

a lycre często zakładam na piankę, by pianka lepiej przylegała do ciała (była dociśnięta do ciała) - dzięki temu mniej wody wpływa pod piankę - jest cieplej ?

Awatar użytkownika
Pinio

Post06 cze 2009, 07:37

razor pisze:a lycre często zakładam na piankę, by pianka lepiej przylegała do ciała (była dociśnięta do ciała)

.....to masz za dużą piankę
Pozdrówka :wink:

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post06 cze 2009, 09:49

Rece opadaja Razor..
W zasadzie po kija ja sie produkuje i tlumacze to nie wiem.. glupi jakis jestem pewnie..
Pianka Razor grzeje na kilka sposobow. To ze musi byc bardzo dopasowana zeby minimalna ilosc wody miedzy cialem a pianka dzialala jak w termosie to jest ogolnie znana sprawa (choc nie dla wszystkich pewnie). Natomiast dobre pianki maja spec powloke (zazwyczaj sliska), do ktorej nie przylega woda i ktora blyskawicznie nagrzewa sie od promieni slonecznych. To cos jak baterie sloneczne, ktore gdybys przykryl np. kocem to nie spelnia swojej fukcji. Kazdy kto plywa w tego typu piankach (bez jakis dodaktowych szmat nakladanych na nie) to wie o czym mowie. Czasem potrafi byc az za cieplo mimo iz woda ma np. 6-8 stopni, wieje zimny wiatr ale swieci sloneczko. Tego odczucia na bank by nie bylo gdyby ktos mial na tej piance zapodana lajkre.
Nie wierzy jeden z drugiem? Przetestujcie przy tego typu warunkach o jakich pisze i z dobra pianka o jakiej mowie. Poprostu zdejmijcie juz z siebie te mokre szmaty jak wam bedzie juz pizdzic mocno i wowczas sie przekonacie, ze smialo jeszcze pare godzin poplywacie komfortowo.
..uff.. po kija ja sie tak produkuje.. przeciez jak ktos nie chce to na sile nie trzeba go uszczesliwiac.. :wink:

Wróć do „Pierwsze Kroki”