zamiana baru do kita z innego

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
grychu
Deska: Nobile-T5, Flysurfer-Flydoor
Latawiec: Ozone, Cabrinha, RRD
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 12 razy

Post13 paź 2013, 21:08

Witam.
Zadam pewnie banalne pytanie i wydaje mi się że powinno zadziałać, bez problemu ale wolę się upewnić;)
Chcę zamienić bar 55cm z cabrinha 2011(switchblade 10) na bar rrd 2013 v5 też 55cm(obssesion 13,5). Oba 4 linkowe.
I jak?

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Dostał piwko: 42 razy

Post13 paź 2013, 22:45

Teoretycznie powinno wszystko byc OK i da rade sterowac latawcem. Niemniej jednak jestem zwolennikiem, by do danego latawca danej marki miec odpowiedni, dedykowany bar zalecany przez producenta. Troche zakrecilem, wiec juz wyjasniam: czyli np. do mojego Ozone Catalyst z 2012r miec bar Ozone, a nie bar Naish`a. Poza tym trzeba sie upewnic czy koncowki na linkach w barze beda pasowac do koncowek na bridlach w latawcu. Rowniez nalezaloby sie upewnic czy po uzyciu zrywki na nowym barze latawiec zachowa sie tak jak powinien sie zachowac - czyli nie bedzie generowal mocy, straci moc w 100%. No i na koniec mniej istotna sprawa, ale niekiedy producent zaleca dana dlugosc linek, a na barze jest kilka metrow wiecej lub kilka metrow mniej - np. moj bar Naish`a ma 20m linki, bar Ozone 25m. Dlugosc baru u Ciebie w obu przypadkach taka sama, wiec spoko.

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post14 paź 2013, 07:10

Latawcowi bez różnicy czym jest sterowany. (4link+patyk z dziurką)
Brałem bar od Nobla do Switchblade.
Ale czy chcesz rezygnować z IDS? (INTELIGENT DEPOWER SYSTEM) :wink:
Będzie trzeba trymera używać częściej. :cry:

Awatar użytkownika
grychu

Post14 paź 2013, 09:18

mandaro pisze:Latawcowi bez różnicy czym jest sterowany. (4link+patyk z dziurką)

własnie IDS ;))))).będzie szkoda heheeh
OK.
Bar chce przełożyć bo.... mimo moich długich rąk- jak płynę na halsie i mi mocniej "dymnie" odpuszczam bar na maxa a potem ledwo co go łapię albo muszę się bardziej prostować - nie jest to komfortowe...... no i te siły na barze po kilku godzinach łapy wysiadają ....
Ogólnie bary cabrinhy moim zdaniem są spoko jeżeli chodzi o czucie Latawca ale trzeba mieć nienaturalnie długie ręce i siłę;)))
Z tego co wiem można w tym barze skrócić odległość na de powerze ale kosztem mocy na nim. czyli jak odpuszczę nie będzie to na maxaaa...........

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post14 paź 2013, 09:33

grychu pisze:
mandaro pisze:Latawcowi bez różnicy czym jest sterowany. (4link+patyk z dziurką)

własnie IDS ;))))).będzie szkoda heheeh
OK.
Bar chce przełożyć bo.... mimo moich długich rąk- jak płynę na halsie i mi mocniej "dymnie" odpuszczam bar na maxa a potem ledwo co go łapię albo muszę się bardziej prostować - nie jest to komfortowe...... no i te siły na barze po kilku godzinach łapy wysiadają ....
Ogólnie bary cabrinhy moim zdaniem są spoko jeżeli chodzi o czucie Latawca ale trzeba mieć nienaturalnie długie ręce i siłę;)))
Z tego co wiem można w tym barze skrócić odległość na de powerze ale kosztem mocy na nim. czyli jak odpuszczę nie będzie to na maxaaa...........

Inny bar nie zmniejszy sił na barze. Tak samo odpuszczanie mocy na barze RRD będzie odpowiednio mniejsze. To są cechy latawca, a nie baru.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post14 paź 2013, 10:01

Fordon pisze:Teoretycznie powinno wszystko byc OK i da rade sterowac latawcem. Niemniej jednak jestem zwolennikiem, by do danego latawca danej marki miec odpowiedni, dedykowany bar zalecany przez producenta..

też jestem zwolennikiem tego podejścia :hand:

nie do końca
JEŚLI wszystko inne jest identyczne - z grubsza tak
ale jeśli np Y rozchodzi się choćby 2 m dalej, niezaleznie czy 4 czy w 5 cio lnikowcu- latawiec może ZUPEŁNIE inaczej latać :idea:

peace

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post14 paź 2013, 10:50

ale jeśli np Y rozchodzi się choćby 2 m dalej, niezaleznie czy 4 czy w 5 cio lnikowcu- latawiec może ZUPEŁNIE inaczej latać :idea:
powiedzial bym ze latac bedzie podobnie a diametralnie moze sie zmienic czucie latawca na barze :hand:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post14 paź 2013, 14:00

rolnik pisze:
powiedzial bym ze latac bedzie podobnie a diametralnie moze sie zmienic czucie latawca na barze :hand:

nie wiem czy próbowałeś różnych ustawień Y
ja kombinowałem , nieco z musu z kilkoma latawcami,
dużo np z 4ro linkową Yargą i z 5cio linkowymi GP i Razorem

czucie jest diametralnie inne
ale i latawiec zbiera się inaczej, skręca ZUPEŁNIE Inaczej, kopie inaczej = "LATA" inaczej..

peace

Awatar użytkownika
grychu

Post14 paź 2013, 14:49

no super...zatem chyba dam sobie spokój;)
a może ma ktoś info jak przerobić ten bar o cabrinhny?- bo to by załatwiło sprawę .

gut-ek
Deska: Su2
Latawiec: WH Dymek, RRDs, Catalyst

Post14 paź 2013, 16:01

Są jednak przypadki, ze zmiana baru jest pożądana. Ja używam baru best 2012 z Wainmanem Smoke i jest dużo lepiej niż na oryginałym (tym z 2010). Do dobrego baru možna się przyzwyczaić i fajnie jest go używać do rożnych latawców, ale koledzy mają dużo racji trzeba wtedy sprawdzić czy wszystko działa szczególnie systemy bezpieczeństwa.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post14 paź 2013, 18:49

Pływałem na XB 12m z 2010 roku na barze od RRD idzie i działa aczkolwiek cabrinha do cabrinhy RRD do RRD.
Wszystko idzie trymować tak, że będzie SI dziś sami składamy sobie bary pod siebie i te są najlepsze :thumb:
W gabrysi pierwsze co bym zrobił to zainstalował knagę :idea:

Awatar użytkownika
grychu

Post21 paź 2013, 20:34

Pinio pisze:Pływałem na XB 12m z 2010 roku na barze od RRD idzie i działa aczkolwiek cabrinha do cabrinhy RRD do RRD.
Wszystko idzie trymować tak, że będzie SI dziś sami składamy sobie bary pod siebie i te są najlepsze :thumb:
W gabrysi pierwsze co bym zrobił to zainstalował knagę :idea:

w tym roku widzę w garysi pojawił się bar race z knagą;)))

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”