KsPD a zawody

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
feel
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Core XR2, GTS
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 64 razy
Kontaktowanie:

Post04 lut 2014, 09:52

Czesc

Ostatnio wzialem pierwszy raz udzial w zawodach (SK w Krynicy) i zaczalem sie zastanawiac, w jakim stopniu KsPD obowiazuje podczas zawodow :?: Wg regulaminu zawodów uczestnicy zobowiazani sa do przestrzegania KsPD, ale chociazby sytuacja startu, gdzie kilkanascie kajtow trąca sie niecierpliwie w powietrzu, wydaje sie juz lamac KsPD.

Sytuacja jaka interesuje mnie najbardziej to nawrot, pewnie dlatego ze wlasnie podczas tego manewru mialem splatanie z kolega :D Jechalismy razem na tym samym halsie (mniej wiecej polowka), kolega pierwszy, ja tuz za nim. Dojazd do bojki, kolega zacina kajt w druga strone tuz za bojka no i kosi moj. Analizujac pozniej sytuacje wydawalo mi sie, ze to jego wina, bo nie spojrzal do tylu przed manewrem i nie upewnil sie czy moze zawrocic. Z drugiej jednak strony, byc moze moja wina bo bylem za blisko i nie dalem mu miejsca na manewr, choc wiedzialem ze bedzie chcial zawrocic za bojka?

Jestem ciekaw co na to KsPD oraz jakie sa ogolne zasady na nawrocie podczas zawodow wg kolegow doswiadczonych w takich zmaganiach.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post04 lut 2014, 10:34

Powiedz koledze, żeby następnym razem zrobił zwrot z downloopem, to byście się nie splątali i jeszcze by mial dobrego kopa na wyjściu ze znaku :idea:

Awatar użytkownika
feel
Kontaktowanie:

Post04 lut 2014, 10:52

Crazy Horse pisze:Powiedz koledze, żeby następnym razem zrobił zwrot z downloopem, to byście się nie splątali i jeszcze by mial dobrego kopa na wyjściu ze znaku :idea:

prawde mowiac spodziewalem sie wlasnie podobnego manewru. Pytanie jednak nadal aktualne - jak uczestnicy podchodza zazwyczaj do takich sytuacji, czy downloop tego z przodu to jedyne sensowne wyjscie?

PS. To byl "kolega wyscigowy", nie znam go, wiec mu nie powiem, moze przeczyta :wink:

darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post04 lut 2014, 11:06

Tak jak mówi Koniu - powinien zrobić downloopa (ale nie było to podane w przepisach), zatem wracając do KsPD złamał prawidło 6 - "Przed wykonaniem jakiegoklwiek manewru należy upewnić się, że nikomu to nie zagrozi".
:clap: za udział, :clap: za wnikanie w przepisy

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post04 lut 2014, 11:25

darkowic pisze:Tak jak mówi Koniu - powinien zrobić downloopa ..

NIC nie "powinien" :idea:

TAKIE rzeczy ustalane są przez sędziów organizatorów na skippers meetingu
przykładowo na Mistrzostwach Polski w Slalomie w Miedzyzdrojach 2013
downloopy były OBOWIĄZKOWE :idea: ale zostało to powiedziane na dzień dobry
i wiem, że kilka osób zrezygnowało wtedy ze startu - to nie taka je bajka, jeśli wiało około 20-25 + węzłów + spory czoporozkołys, wyhamowaćna boi ze sporej prędkości i zmienić hals downloopem - wielu zawodników z tego powodu wybrało ..buty wakeowe :shock: ktore zbytnio nie odstawały w tym "wyścigu" od desek race :hand:
myślę, że na żywym lodzie i jak mniemam jednak nieco niższym poziomie jak w Krynicy nawrot z obowiązkowym downloopem, byłby jeszcze "ciekawszy" :thumb:

kończąc: jeśli nie ma w regulaminie obowiązku downloopa - to z całym szacunkiem feel - myślę, że to Ty nie zachowałeś prawa drogi na nawrocie :idea:
wiadomo, że zawodnik PRZED Tobą MUSI wykonać manewr nawrotu
a jeśli nie był WYŻEJ względem wiatru / boi, a nie sądzę by był - to Ty jadąc za Nim musiałeś być wyżej - z tyłu - więc Ty musisz uważać

w wyścigach samochodowych też nikt przed wejściem w łuk / zakręt nie będzie baczył na tego ZA sobą..

peace

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post04 lut 2014, 11:53

feel pisze:Jestem ciekaw co na to KsPD oraz jakie sa ogolne zasady na nawrocie podczas zawodow wg kolegow doswiadczonych w takich zmaganiach.

KsPD to prawo zwyczajowe dla rekreacji a nie do zawodów :idea:
Nie da się bezkonfliktowo przeprowadzić zawodów w oparciu o KsPD.
Podczas zawodów obowiązują inne zasady, które muszą być przedstawione w regulaminie.
Jeśli ich nie ma to robi się kociokwik.
A jak wyglądają prawidła sportowe? Zapraszam tutaj:
http://pskite.pl/index.php/zawody/przepisy.html - przepisy dla CR lub slalomu.

Darkowic, mam nadzieję, że kiedyś skorzystasz ze sprawdzonych, praktycznych, gotowych wzorców i nie będziesz marnował swego drogocennego czasu na wymyślanie lepszych systemów a potem uzasadnianie czemu "lepsze" powinno być lepsze od "dobrego" choć nie jest :wink:

Feel - wg np. przepisów rozgrywania slalomu w Twoim przypadku winę ponosi prowadzący, bo jak pisał Koniu facet przed Tobą nie zrobił downloopa PRK 18.3.
Co do startu - patrz PRK 14.1, 14.2 i 16. Myślę, że wszystko jest tam jaśniejsze i precyzyjne niż w KsPD.

Wg mojej wiedzy skorzystanie z Przepisów Rozgrywania Slalomu PSKite w zimowym cyklu rozwiązałoby wszelkie wątpliwości i pomogło organizatorom a przede wszystkim zawodnikom. Wszystkie prawidła dotyczące prawa drogi w slalomie zawarte są poniżej i wiem, że na pierwszy rzut oka wyglądają skomplikowanie dla ludzi, którzy nie mieli nigdy kontaktu ze sportem. Dla zawodników to tlen :wink:
No i jeszcze jedna uwaga. Jakkolwiek nie byłyby to amatorskie zawody to zawsze będzie adrenalina, zawodnicy myślący, że walczą o mistrzostwo świata, trudności w interpretacji wymyślanych lub nie istniejących przepisów.

PRK 10. Na przeciwnych halsach
Gdy deski są na przeciwnych halsach deska będąca na lewym halsie musi ustąpić desce na prawym halsie.

PRK 14. Unikanie kontaktu; Niebezpieczna żegluga
14.1. Unikanie kontaktu
Deska nie może celowo dotykać innej deski.
14.2. Uszkodzenie i kontuzja; Niebezpieczna żegluga
Deska nie może podjąć żadnego działania skutkującego możliwym uszkodzeniem, kontuzją lub wywróceniem innej deski.

PRK 16. Zmienianie kursu lub pozycji latawca
Deska nie może zmienić swojego kursu ani pozycji swojego latawca podczas ostatnich 30 sekund przed jej sygnałem startu, jeżeli w rezultacie inna deska musiałaby natychmiast podjąć działanie dla uniknięcia kontaktu.

PRK 18. Miejsce przy znaku i Zwrot z wiatrem
18.1. Kiedy przepis 18 ma zastosowanie
Przepis 18 ma zastosowanie pomiędzy deskami, gdy wymagane jest, aby pozostawiły znak po tej samej wymaganej stronie i przynajmniej jedna z nich właśnie okrąża lub mija go. Przepis nie ma zastosowania po tym jak deska upoważniona do miejsca przy znaku minęła znak.
18.2. Dawanie miejsca przy znaku
Jeżeli deski są w kryciu gdy pierwsza z nich właśnie okrąża lub mija znak, to deska która w tym momencie jest zewnętrzna musi od tego czasu dawać miejsce przy znaku desce wewnętrznej. Jeżeli deska jest swobodna z przodu, gdy okrąża lub mija znak to deska, która w tym momencie jest swobodna z tyłu musi od tego czasu dawać miejsce przy znaku.
18.3. Zwrot z wiatrem
Gdy deska będąca w kryciu po wewnętrznej i mająca prawo drogi musi wykonać zwrot z wiatrem lub odpadać przy znaku, aby żeglować swoim kursem właściwym, dopóki nie wykona zwrotu z wiatrem lub nie odpadnie nie może ona żeglować dalej od znaku niż jest to wymagane do żeglowania tym kursem. Deska wykonująca zwrot z wiatrem przy znaku powinna wykonać pętle latawcem w dół. Jeśli deska nie wykonuje pętli latawcem w dół podczas mijania znaku, musi ona ustąpić desce robiącej to.

Ps. Deska - czytaj: deska, zawodnik, latawiec, linki, bar - full package :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post05 lut 2014, 11:45

Ziomek. pisze:kończąc: jeśli nie ma w regulaminie obowiązku downloopa - to z całym szacunkiem feel - myślę, że to Ty nie zachowałeś prawa drogi na nawrocie :idea:

Zgadzam się z taką interpretacją dla tych zawodów z tak ujętym regulaminem :thumb:
Zabrakło tam zdania o zwrotach a najlepiej całej krótkiej litanii jaką umieściłem w poście wyżej.
W następnych zawodach będziecie mieli splątania na starcie.

Zasady prawo drogi jakie będą zastosowane podczas zawodów to kardynalna informacja w ZoR i w IŻ.
Widząc, że tego brakuje w zasadach GPTSK naciskałem Darka ale byłem najwyraźniej mało przekonywujący :oops:
Jeśli zasady są niejasne lub złe zawodnicy na pierwszym skipeersie muszą cisnąć dyrektora z żądaniem jasnego określenia tych zasad oraz wywieszania ich na IŻ.

Słowo wyjaśnienia: w przepisach slalomu downloop to obowiązek ale w sytuacjach kiedy istnieje ryzyko przeszkodzenia innemu zawodnikowi. W zawodach o wyrównanej stawce oznacza to, że 100% zwrotów to downloopy. Inaczej wykonany zwrot i oprotestowany przez kogokolwiek zawsze kończył się DSQ.
Gościu, który jedzie ostatni może robić sobie megaloopy, kiteloopy, triple loopy, death loopy, face-first-entry-loopy itd.

W zawodach longdistance lub slalom o zróżnicowanej stawce można poprowadzić latawiec przez zenit jeśli nikt za nami nie jedzie i ma się pewność, że nie będzie się oprotestowanym.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post05 lut 2014, 12:45

Regulamin regulaminem a zdrowy rozsadek zdrowym rozsadkiem. Jak kolega z przodu chciał dalej kontynuować wyścig a nie plątać się z kolegą z tyłu to oczywiste jest że wali downloopa a nie ciągnie kajta przez zenit. Jak tego nie wie to raczej nie wybiera się na zawody ;)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post05 lut 2014, 15:46

Smokie pisze:Regulamin regulaminem a zdrowy rozsadek zdrowym rozsadkiem. Jak kolega z przodu chciał dalej kontynuować wyścig a nie plątać się z kolegą z tyłu to oczywiste jest że wali downloopa a nie ciągnie kajta przez zenit. Jak tego nie wie to raczej nie wybiera się na zawody ;)

..nie zgadzam się z Tobą Smokie :hand:
po pierwsze TE zawody są jednak też/GŁÓWNIE dla amatorów
po drugie - robienie downloopa przy silniejszym wietrze i ŻYWYM lodzie :hand:
to ten z tyłu powinien uważać - jakby się uparł to i przy downloopie pierwszego może mieć z nim "kontakt"..

peace
Ostatnio zmieniony 06 lut 2014, 10:03 przez Ziomek., łącznie zmieniany 1 raz.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post05 lut 2014, 19:42

.. a jak mówią windsurferzy od amatora do pro w kitesurfingu .... to 1 tydzień ;)

Ale oczywiście racje ma Marek z regulaminem zawodów, i z propozycjami sprawdzonego regulaminu, który proponował organizatorom zawodów jeszcze przed ich rozegraniem. No ale cóż .... Jak sam zauważyłeś to zawody głównie dla amatorów :)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post06 lut 2014, 10:07

Smokie pisze:.. .... Jak sam zauważyłeś to zawody głównie dla amatorów :)

..i bardzo dobrze :thumb: popieram i oby TAKICH Jak najwięcej :thumb: emocje uczestników jednak są pewnie większe niż na Fordach :hand:

jednak jak się okazuje i czołówka bywa :thumb: ..zastanawia mnie dość odległy wynik jednego z top polskich rejsiarzy :think:

spotkam - zapytam, wydaje mi się, że mógł nie dobrać slalomówek a jakieś freestylówki? a w tym wypadku było to kluczowe..

peace

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post06 lut 2014, 10:16

Slalomówki? Freestylówki? Przestań.
Aby myśleć o wygranej nie trzeba mega umiejętności lecz narty stare jak świat, proste, niekarwowane gigantówki najlepiej 2 metry +
No i oczywiście krawędzie robione na brzytew 10 minut przed wyścigiem.
Nie mam już takowych, więc rok temu, na swoich Salomonach slalom 2013, brałem udział raczej jako kibic i dokumentalista :D

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post06 lut 2014, 10:24

BraCuru pisze:Aby myśleć o wygranej nie trzeba mega umiejętności lecz narty stare jak świat, proste, niekarwowane gigantówki najlepiej 2 metry +
No i oczywiście krawędzie robione na brzytew 10 minut przed wyścigiem.

..ciekawe ILU z czołówki takowe miało - obstawiam że ..zero :wink:

peace

Awatar użytkownika
feel
Kontaktowanie:

Post06 lut 2014, 10:28

Ziomek. pisze:wydaje mi się, że mógł nie dobrać slalomówek a jakieś freestylówki? a w tym wypadku było to kluczowe..

byl na twintipach

Ziomek. pisze:ciekawe ILU z czołówki takowe miało - obstawiam że ..zero

zdziwilbys sie :wink:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post07 lut 2014, 10:05

feel pisze:
Ziomek. pisze:wydaje mi się, że mógł nie dobrać slalomówek a jakieś freestylówki? a w tym wypadku było to kluczowe..

byl na twintipach

..no to ma mam odpowiedź, jak przypuszczałem :thumb:

Ziomek. pisze:spotkam - zapytam, wydaje mi się, że mógł nie dobrać slalomówek a jakieś freestylówki? a w tym wypadku było to kluczowe..

peace

Wróć do „Forum Główne”