Kilka pytań odnosnie obsługi deski wave

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post06 lis 2014, 02:39

kupilem wlasnie deske, piekna i pachnaca ;)

kupilem tez przedni pad, ale z racji ze mam zamiar plywac strapless, zastanawiam sie czy ten pad naklejac (wczesniej plywalem na wosku, bylo nawet ok, dobre czucie pod stopą - z przednim padem nie probowalem), a jak juz nakleje to czy da rade go bezbolesnie odkleic ?
druga rzecz: jak zaczne smarowac woskiem (bez pada), to czy da rade ten wosk calkowicie potem usunąć (czym) na wypadek koniecznosci naklejenia pada ?
trzecia rzecz: czy przedni strap moze byc uzywany "na wosk" ? tzn. bez pada. no i gdzie w wawie moge kupic wosk do deski ?

ponadto: mam komplet wkretow do mocowania strapow, sa to wkrety ktore gwintuja otworki w desce do tego przeznaczone - czy po odkreceniu strapow nie bedzie z tym jakis problemow (woda) ?

chetnie poznam kilka cennych i praktycznych wskazowek od wave-iarzy ;)

maryjka
Deska: 50/50
Latawiec: 50/50 FUEL GP
Postawił piwka: 65 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post06 lis 2014, 05:30

Do strapów prawie nigdy się nie wraca.
Jak masz pokład w komplecie, to wosk niepotrzebny.
Wosk możesz dać na krawędź deski do chwytania.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post06 lis 2014, 16:40

Bez pada noga w strapie może bardziej latać, pytanie jak z regulacja strapa i jaka wielkośc stopy.

Każdy wosk bezproblemu zmyjesz "do błysku - jak nowa" wrzątkiem i szmatką, większą ilość dobrze jest wcześniej jednak zdrapać grzebykiem do wosku, jakimś starym - zwykłym, czy naet jakimś nożykiem/łyżką.

Pad da rade odklieć i nie powinien przy tym uszkodzić deski, choć nie jest to raczej łatwa robota, może być, że się "rozerwie w pół i część odejdzie i część zostanie przy desce ale najczęściej jednak jak podważyszostrym nożykiem, to odejdzie.

Jeśli bardziej nastawiasz się na US to ja bymnie przyklejał, nawet jak przykleisz to i tak między padami musisz deskę smarować :wink:

pedros_85
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post06 lis 2014, 23:06

Tak jak pisali koledzy wcześniej wosk możesz usunąć bez problemów, ja stary zdrapuję kartą np starą do bankomatu albo jakaś rabatową, i szmatka z mleczkiem jakimś spoko daje rade, z tym odklejaniem pada starego różnie bywa, jak na mase mocno trzyma to rwiesz po kawałeczku a puźniej pozbywasz sie kleju i innych pozostałości jakimś rozpuszczlnikiem lub zmywaczem do paznokci jak Ci kobita użyczy, zmywaczem na pewno nie uszkodzisz.
Inserty że by nie zaśniedziały możesz zalać woskiem, a sex wax mieli w decathlonie :)
Ja na Twoim miejscu również darował bym sobie strapy:) cała esencja to panowanie i czucie deski wolna stopą :)

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post11 lis 2014, 19:36

Po odkreceniu strapow nic sie nie bedzie dzialo,
mozesz do woli zakladac i sciagac.
Reszta juz napisana.

Pozdro...

Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post03 gru 2014, 03:23

dzięki za info... suma summarum czeka mnie chyba jednak odklejanie przedniego pada ;)
pozdro.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”