Kite na IO w Rio 2016

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 22:57

hmm tak się zastanawiam czy to dużo czy mało - w sumie tylko kilkanaście krajów startuje w WSie na olimpiadzie - czy to może być jeden z powodów?

Gdybym PISał spiskową teorię dziejów należałoby zbojkotować olimpiadę bo to na pewno na przekór Polakom usunięto WS z IO. ;)

Awatar użytkownika
Sniady
Deska: Laluz 135, FreestylFish NKB
Latawiec: Torch 8, RPM 12, Dyno 16
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2012, 00:01

Chciałeś koniu głos za Kitem na IO.:P
Moim zdanie to bardzo dobra decyzja.

Pierwsze sprawa to chyba się każdy zgodzi że Igrzyska to event medialny, dyscypliny które reprezentują odpowiednie "sposoby uprawiania sportu" im są bardziej widowiskowe tym lepiej dla nich.

Może i RSX jest widowiskową rywalizacją, lecz bardziej ograniczoną w stosunku do kita.
Ja się patrzę na to tak, ściga się 30 typów, każdy ma ten sam żagiel, a to co ich wyróżnia to flaga i numerek na żaglu. Patrząc z perspektywy lewego żółtodzioba co nigdy nie miał styczności z takim sportem ani sławami w tym sporcie jest dość męczące, mało atrakcyjne, trudne do oglądania bez pomocy.
Natomiast jeśli chodzi o kita, któremu można pomalować skrzydło na znak przynależności narodowej, informacji osobistych(nazwisko, nr, itd.), pomaga to Stefanowi z Kasińki Dolnej (bez obrazy:P) przed telewizorem samodzielnie analizować co się dzieje na wodzie. Fakt że piękne kolorowe, DUŻE latawce które są widoczne idealnie z daleka dodają całemu oglądaniu pewien przyjemny aspekt estetyczny jest plusem, moim zdaniem bardzo w dobie tv ważnym.

Jeśli śledziliście wątek z zawodów-prezentacji w Sandtander, to widzieliście jaką miało propozycje ISAF na oznakowanie kita, moim zdanie rewelacyjny pomysł który był jednym z powodów zwycięstwa nad WS.

Kolejna spraw to i pewnie kasa, a i owszem NeilPride trzepie taki szmal że to się w głowach nie mieści, ale przez monopol nie dba o jakość sprzętu(nikt mi nie powie że jeden set wystarcza zawodnikowi na cały sezon....)
Natomiast w kicie mamy rynek otwarty gdzie "wojna zbrojeń" powoduje ciągłe unowocześnianie sprzętu, co za tym idzie całego kitesurfingu.

Ostatnia istotna moim zdaniem kwestia to finanse związków, klubów.
Oczywiste jest że wyjazd\zgrupowanie\treningi kadry RS:X to kopiec kasy, a co za tym idzie kupa szmalu do kieszeni.

A i jeszcze jedno, ktoś tu, bądź na siepływa rzucił żałosne hasło że kluby na tym stracą bo nie można trenować na jeziorach i jedynym akwenem na treningi jest puck i 3city. Ludzie puknijcie się w łeb jak macie takie myśli, Nobla tym odkryciem nie dostaniecie. Nie znam sportu w którym nie ma czegoś podobnego, kluby powstają albo "lokalnie- bazowo", albo są to kluby wypadowe. I to się na świecie kręci od hohho lat. I powiem wam ze u nas wcale nie krócej ...

Prawie każdy klub, reprezentacja tak działa chcąc czy nie chcą. Narciarstwo, żeglarstwo, głupie pływanie(chodź można trenować w bajorku, czy jeziorku u babci na polu...)

I na koniec. Powinniście się wszyscy cieszyć że Race został wybrany, w porównaniu do fusballu mamy tu zawodników którzy mogą dokopać reszcie świata, i prawda szkoda że RSX wychodzi( że mamy tam takich typów jak Piotrek,Przemek czy Zosia)
ale taka jest kolej rzeczy, każda dyscyplina ma prawo zabłysnąć na IO, a to że to się dzieje na stratę drugiej to jest normalne, kiedyś coś i kita zastąpi.

P.S.
Żeby nikt się nie srał.
Obrażać nikogo nie chciałem, jeśli ktoś czuje się pokrzywdzony moją opinią to szczerze przepraszam.

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2012, 01:05

Sniady pisze:Obrażać nikogo nie chciałem, jeśli ktoś czuje się pokrzywdzony moją opinią to szczerze przepraszam.

Sniady - przybijam z Tobą piątkę :thumb:
Klamka zapadła. Nie pomogą petycje, inne szlachetne akcje lub przeprosiny za błąd w głosowaniu. Nie chce mi się tego komentować bo najzwyklej szkoda mi czasu. Czas lepiej poświęcić na trening race lub na promocje WS na 2020. Kto tego nie rozumie ten trąba :lol:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2012, 11:06

Sorry, nie przekoniacie mnie, jak i nadal smiem twierdzić zdecydowanej większośći, że to dobrze, że kite wyparł z IO WS 8)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post11 maja 2012, 11:29

Crazy Horse pisze:Sorry, nie przekoniacie mnie, jak i nadal smiem twierdzić zdecydowanej większośći, że to dobrze, że kite wyparł z IO WS 8)

Łukasz,
Nikt z rejsiarzy nie twierdzi, że dobrze się stało bo wypadł WS. To dramat dla złomiarzy ale i jednocześnie sygnał, że warto zrobić cos z windsurfingiem olimpijskim. Petycje i Twoje linki do niej nic nie pomogą. To co robią teraz Hiszpanie to jakiś kutfa absurd i totalna kompromitacja w stylu Barbary Kendall. Windsurferom zabrakło zdrowego rozsądku i działają w amoku pogarszając swoję dramatyczną pozycję. Nie mieli i nadal nie mają planu B. Nie byli na to przygotowani, bo uważali że ich pozycja była nie do ruszenia a pan NP ma wszystko pod kontrolą. Było wiele powodów ale teraz jest za wcześnie by to analizować. Polecam artykuł, który wstepnie podsumowuje ostatnie dni:
http://www.iksurfmag.com/kitesurfing-ne ... n-looming/

Na miejscu złomiarzy nie marnowałbym paliwa na akcje na FB itd. Będą potrzebować dużo paliwa na to, aby pogonić Neil Pryde i na 2020 wejśc z FW. Czego gorąco i szczerze im życzę.

mrmateo
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post11 maja 2012, 15:05

Sniady pisze:Kolejna spraw to i pewnie kasa, a i owszem NeilPride trzepie taki szmal że to się w głowach nie mieści, ale przez monopol nie dba o jakość sprzętu(nikt mi nie powie że jeden set wystarcza zawodnikowi na cały sezon....)
Natomiast w kicie mamy rynek otwarty gdzie "wojna zbrojeń" powoduje ciągłe unowocześnianie sprzętu, co za tym idzie całego kitesurfingu.

Teraz kto inny będzie trzepał kasę bo chyba nie myślisz, że każdy będzie pływał na innym sprzęcie? Brak konkurencji do niczego dobrego nie prowadzi, monotypowy sprzęt będzie ograniczony tak samo jak to się stało z RSXem.

Sniady pisze:A i jeszcze jedno, ktoś tu, bądź na siepływa rzucił żałosne hasło że kluby na tym stracą bo nie można trenować na jeziorach i jedynym akwenem na treningi jest puck i 3city. Ludzie puknijcie się w łeb jak macie takie myśli, Nobla tym odkryciem nie dostaniecie. Nie znam sportu w którym nie ma czegoś podobnego, kluby powstają albo "lokalnie- bazowo", albo są to kluby wypadowe. I to się na świecie kręci od hohho lat. I powiem wam ze u nas wcale nie krócej ...

Prawie każdy klub, reprezentacja tak działa chcąc czy nie chcą. Narciarstwo, żeglarstwo, głupie pływanie(chodź można trenować w bajorku, czy jeziorku u babci na polu...)

Na wyjazdy potrzebna jest kasa kasa kasa i długoletnie tradycje. Z technicznego punktu widzenia szkolenie dzieciaków będzie dużo bardziej skomplikowane niż na ws. Żeby wyłapać jeden talent najpierw musi przewinąć się tysiące średniaków, żeby rozwijać tysiące potrzebne są lokalne bazy kluby itd.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post11 maja 2012, 15:55

mrmateo pisze:Teraz kto inny będzie trzepał kasę bo chyba nie myślisz, że każdy będzie pływał na innym sprzęcie? Brak konkurencji do niczego dobrego nie prowadzi, monotypowy sprzęt będzie ograniczony tak samo jak to się stało z RSXem.

Kocham kiteforum.pl i jego ekspertów :doh:

surfoteka
Deska: North Gonzales
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 8 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2012, 17:24

onzo pisze:hmm tak się zastanawiam czy to dużo czy mało - w sumie tylko kilkanaście krajów startuje w WSie na olimpiadzie - czy to może być jeden z powodów?

Gdybym PISał spiskową teorię dziejów należałoby zbojkotować olimpiadę bo to na pewno na przekór Polakom usunięto WS z IO. ;)

malo krajow... liczba miejsc jest ograniczona przez MKOL - dokladnie 38 w facetach i 28 w kobietach, no i jest to po eliminacjach - MS 2011 i 2011, w systemie rywalizacji okolo 70 panstw...
moze to i malo

odnosnie drugiej teorii to tez gdybym PISal itd to prawie sie zgadzam :)

mrmateo
Kontaktowanie:

Post11 maja 2012, 21:53

BraCuru pisze:
mrmateo pisze:Teraz kto inny będzie trzepał kasę bo chyba nie myślisz, że każdy będzie pływał na innym sprzęcie? Brak konkurencji do niczego dobrego nie prowadzi, monotypowy sprzęt będzie ograniczony tak samo jak to się stało z RSXem.

Kocham kiteforum.pl i jego ekspertów :doh:

Skoro się mylę to napisz proszę jak będzie ze sprzętem na IO. Każdy pływa na czym chce (marka, model) ile np. rozmiarów latawców będzie można mieć do dyspozycji, ile desek itp itd.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post12 maja 2012, 08:49

mrmateo pisze:Skoro się mylę to napisz proszę jak będzie ze sprzętem na IO. Każdy pływa na czym chce (marka, model) ile np. rozmiarów latawców będzie można mieć do dyspozycji, ile desek itp itd.

Byłbym wdzięczny gdybyś najpierw zadał takie pytanie a potem stawiał śmiałe tezy. Trochę więcej odpowiedzialności za to co się pisze a będzie mniej krwi na tym forum :idea:
Odpowiadając na pytanie to najbardziej prawdopodobny (tak na 90%) wygląd klasy kite racing będzie wygładał jak punkt 2:
http://pskite.pl/images/pliki/zawody-pr ... 202012.pdf

Na 100% nie będzie żadnego monotypu. Kiteracing będzie pierwszą klasą w żeglarstwie opartą o box rules. Każdy producent będzie mógł mieć wpływ na sprzęt. Każdy zawodnik będzie mógł wybrać sobie dowolny sprzęt produkcyjny. Czy ktoś jeszcze wątpi, że KS na olimpiadzie może pomóc cywilom KS?
Jak teraz patrzysz na decydentów KS, którzy doprowadzili do rewolucji w ISAF?

Koniu - jeśli naprawdę Ci zależy na WS na igrzyskach to zamiast pakować na siłę linki z petycją pod najmniej właściwymi wątkami (brzydko to wygląda :oops: ) pomyśl lepiej jak zakończyć dominację Twojego przełożonego NP. Marnujesz potrzebne windsurfingowi pociski :idea: Niech złomiarze dopracują klasę box rules, usuną monopol NP i parę innych szczegółów a będą z powrotem na igrzyskach w 2020. Czego im szczerze i gorąco życzę. Ale nie będę teraz rwał włosów z głowy za to, że byli tak krótkowzroczni i zignorowali ISAF. Cieszę się potwornie naszym sukcesem i tutaj skupiam swoją energię :D :D :D

mrmateo
Kontaktowanie:

Post12 maja 2012, 10:43

BraCuru pisze:Byłbym wdzięczny gdybyś najpierw zadał takie pytanie a potem stawiał śmiałe tezy. Trochę więcej odpowiedzialności za to co się pisze a będzie mniej krwi na tym forum :idea:
Odpowiadając na pytanie to najbardziej prawdopodobny (tak na 90%) wygląd klasy kite racing będzie wygładał jak punkt 2:
http://pskite.pl/images/pliki/zawody-pr ... 202012.pdf

Napisałem to co gdzieś tam usłyszałem - bez sensu - mój błąd.

Jeśli rzeczywiście będzie tak jak piszesz to bardzo dobrze, wręcz rewelacyjnie. Bez wątpienia wpłynie to w jakimś stopniu na rozwój dyscypliny i technologii, ws powinien tylko wziąć dobry przykład i przegonić całe to prajdowe towarzystwo.

surfoteka
Deska: North Gonzales
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 8 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2012, 11:03

BraCuru pisze:
mrmateo pisze:Na 100% nie będzie żadnego monotypu.

Koniu - jeśli naprawdę Ci zależy na WS na igrzyskach to zamiast pakować na siłę linki z petycją pod najmniej właściwymi wątkami (brzydko to wygląda :oops: ) pomyśl lepiej jak zakończyć dominację Twojego przełożonego NP. Marnujesz potrzebne windsurfingowi pociski :idea: Niech złomiarze dopracują klasę box rules, usuną monopol NP i parę innych szczegółów a będą z powrotem na igrzyskach w 2020. Czego im szczerze i gorąco życzę. Ale nie będę teraz rwał włosów z głowy za to, że byli tak krótkowzroczni i zignorowali ISAF. Cieszę się potwornie naszym sukcesem i tutaj skupiam swoją energię :D :D :D

Jak nie bedzie monotypu to super :)

ale Lukasza prosze sie nie czepiac, dlaczego brzydko to wyglada? obrazil kogos czy co? Moim zdaniem trzeba go szanowac ze nawet na tym forum ma odwage wyrazac swoje poglady nt klasy olimpijskiej, a jak malo kto ma pojecie o jednym, o drugim no i o trzecim tzn calym tym "biznesie"

a swoja droga: dlaczego zlomiarze? akurat mnie nie obraza, usmiechnalem sie.... no i akurat ja bede kibicowal tzw tutaj "zlomiarzom" :)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post12 maja 2012, 13:37

surfoteka pisze:ale Lukasza prosze sie nie czepiac, dlaczego brzydko to wyglada? obrazil kogos czy co?

Czy uważasz że to smaczne (zobacz komentarz) dla autora artykułu (choćby jakieś :thumb: lub well done Tomek).
http://www.sieplywa.pl/siewie/5578/Tome ... dersdorfie.

a swoja droga: dlaczego zlomiarze? akurat mnie nie obraza, usmiechnalem sie.... no i akurat ja bede kibicowal tzw tutaj "zlomiarzom" :)

Złomiarze - nie ma na celu obrażać. Tak w naszym środowisku popularnie mówi się o WS. Nazwa zaakceptowana przez windsurferów, bo i kupę prawdy w tym jest :wink: Sam brykałem coś koło 15 lat na tym i zdziwisz się, bo mam większy szacunek dla złomiarzy niż dla kiciarzy lub kiterów (oni tak on nas mówią).
Będę wspierał powrót WS na igrzyska, bo to co się stało to katastrofa dla złomiarzy. Ale nie dla KS. Dla nas to święto i jak ktoś czuje się winny że KS wyparł WS to jest w błędzie. Nie nam zamiaru ciąć żył z tego powodu. Niech windsurferzy obudzą się i mądrzejsi wrócą na igrzyska. Tam jest miejsce dla obu dyscyplin, tylko trzeba się dostosowac a nie robić czarny PR dla KS. Nie tędy droga. Mniej emocji, więcej konkretów. Są pomysły jak to ułożyć w rozsądną całość i razem wejść na igrzyska w 2020. Ale o tym za parę tygodni. Cierpliwości pliss.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2012, 12:46

Super że nie będzie monotypu. Mam nadzieję że WS wróci w takim kształcie jak piszesz, na pewno z korzyścią dla rozwoju sportu...

Jeśli mogę spytać, jak będą teraz wyglądały stosunki PSK - PZŻ oraz PSK - PKOl ?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post14 maja 2012, 00:46

przemass pisze:Mam nadzieję że WS wróci w takim kształcie jak piszesz, na pewno z korzyścią dla rozwoju sportu...
Jeśli mogę spytać, jak będą teraz wyglądały stosunki PSK - PZŻ oraz PSK - PKOl ?

Przemass - życzę złomiarzom aby odeszli od monotypu bo dominacja Mr.NP była jednym z pośrednich gwoździ do ich trumny (a gwożdzi było więcej). Windsurferzy mają wśród swoich tęgie głowy, które niestety były zduszone przez monotypowe układy. Nie wątpię, że teraz będzie im łatwiej mieć wpływ na przyszłości WS. Jednakże temat wydaje się być ekstremalnie skomplikowany. Przypuszczam, że minie trochę czasu zanim dojdą do stworzenia skutecznego planu ratunkowego (to moja prywatna opinia i mogę się mylić bo naprawdę nie znam szczegółów tylko ogólne opinie).
Chciałbym odpowiedzieć już teraz na drugie pytanie lecz poproszę Cię jeszcze o 2-3 tygodnie wstrzemięźliwości. Napiszę wówczas konkrety a nie widzi-mi-się...

Wróć do „Forum Główne”