Kitesurfer ratowany przez SAR 14.01.2012

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
surfoteka
Deska: North Gonzales
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post16 sty 2012, 13:58

skala trudnosci jest duzo wieksza w przypadku warukow na filmiku, fala, sila pradu bez porownania. widocznosc duzo gorsza, a manewrowosc lodki mniejsza wiec SMIEM watpic w powodzenie akcji i mam ku temu odpowiednie przeslanki.

dzis jestemy szczesliwi ze, wszystko skonczylo sie pomyslnie, i wiem ze masz bardzo duzo roznych doswiadczen ( kite, deska, motorowka, przygoda na tarifie) ale nie rozumiem dlaczego watpisz w powodzenie takich akcji i nawet jest mi troche przykro ze musze to tlumaczyc.
Wyobraz sobie ze w tak skrajnych warunkach znajduje sie czlowiek ktory juz opada z sil, lodka nie moze precyjnie podplynac aby go podjac na poklad ale... daje mu nadzieje !, daje mu mozliwosc rzucenia chocby najprostszego kola ratunkowego, daje mozliwosc dokladnej i szybkiej lokalizacji przez np smiglowiec aby w ten sposob go podjac z wody ( kazda sekunda jest wazna) kto szukal motorowka kogos na morzu nawet podczas duzo mniejszego zafalowania wie o czym pisze ( Ty masz akurat bardzo duze pojecie o tym temacie bo czesto pracujesz na motorowce)

pytam retorycznie: czy w taki razie pomino tego ze go nie podjeli to taka akcja zakonczyla sie powodzeniem czy nie?

pozdrawiam
Romek

surfoteka
Deska: North Gonzales
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post16 sty 2012, 14:01

aha pierwszy akapit to cytat Freda
nie zaznaczylo mi sie :)

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post16 sty 2012, 14:01

Ziomek. pisze:poziom komentarzy jest ... BEZ KOMENTARZA :doh:

Po części się zgodzę, ale pan kapitan też nie błysnął swoją wypowiedzią:

Po prostu głupota

Jak dodał, nawet w takich warunkach nie brakuje śmiałków szukających "jakiegoś dreszczyku emocji". – No, na miłość boską, nie w takich warunkach. To niefrasobliwość, brak wyobraźni, głupota - ocenił kapitan."

Ziomek. pisze:ps: TAK, pływałem na kite w takich warunkach wiatrowo / falowych - choć nie w takiej temperaturze - nie wiem CZY bym się zdecydował - pewnie tak - ale nie odpływając od brzegu dalej, niż byłbym w stanie SAMODZIELNIE wrócić w razie awarii, a to trudo oszacować w takiej temperaturze..

Czyli w opinii pana kapitana też byłbyś głupkiem bez wyobraźni...

Awatar użytkownika
jacamakajta
Postawił piwka: 135 razy
Dostał piwko: 74 razy

Post16 sty 2012, 15:03

Jurgen pisze:
zgred pisze:Jurgen - szacun

Żeby nie było... Na większy szacunek zasługują chłopaki którzy ze mną pływali i nikt do nich SAR'u wzywać nie musiał....

Pewnie tak, ale oni chyba nie byli na dechach wake :lol: :mrgreen:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post16 sty 2012, 15:05

JastrząB pisze:
Czyli w opinii pana kapitana też byłbyś głupkiem bez wyobraźni...

możliwe :idea:
MA PRAWO do takiej opinii..

ps: znam LEPSZE warunki do pływania w wiązaniach
albo inaczej: nie znam gorszych :wink:
nie do końca rozumiem celowość takiego wyboru :hand:

pzdr

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post16 sty 2012, 15:16

Ziomek. pisze:nie do końca rozumiem celowość takiego wyboru :hand:

No jak to .... w butach ciepło w nóżki :wink:

Awatar użytkownika
Fred :: TeamKatapa
Deska: RRD Maquina 5'11
Latawiec: RRD Religion
Postawił piwka: 20 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post16 sty 2012, 15:28

Ziomek. pisze:
Fred :: TeamKatapa pisze:mi sie zdaza plywac przy 1.5m fali 30konna hybryda ..

z całym szacunkiem - porównanie "iście kajakowe" z tematem :hand:

Fred :: TeamKatapa pisze:
blad kapitana ? ewidetny, choc latwego zadania nie mial to wedlug mnie mogl to zrobic lepiej.
.

..czekaj, dosłodzę kawe, podkręcę ogrzewanie w kominku i przemyślę ..

pzdr :hand:

chyba kawa oblales spodnie, stad ta niecierpliwosc i nieuwaga w czytaniu i rozumieniu mojego tekstu.

zaznaczylem roznice skali mojego doswiadczenia co przeoczyles w swoim komentarzu.

klawiaturowe bohaterstwo mnie nie interesuje wiec zostawmy ten temat Ziomku, szkoda czasu, mam inne niz Ty zdanie.
Ty bedziesz SAR bronil bo Ci zycie uratowali, ja z kolei mam odwrotne doswiadczenia.

bylemtam

Post16 sty 2012, 15:59

co do 10m
polecam obejrzenie odczytów z lubiatowa (bodajże mile od brzegu)
http://mlb.ibwpan.gda.pl/index.php/pl/camera/
wczoraj fala miała nawet 11m : )

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post16 sty 2012, 16:10

bylemtam pisze:co do 10m
polecam obejrzenie odczytów z lubiatowa (bodajże mile od brzegu)
http://mlb.ibwpan.gda.pl/index.php/pl/camera/
wczoraj fala miała nawet 11m : )

Chyba sekund (okresu)

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post16 sty 2012, 16:59

Ziomek. pisze:koszt paliwa ( a jest on i tak niewielką tylko częścią "amortyzacji" ..ale .. :roll: ) chyba w 50 KM pontonie wyniesie 50 pln :wink:

No BA! Cale forum wie, ze w Twojej szkole nawet kajaki sa na paliwo rakietowe :lol:

Karol <Mosty>
Deska: Nobile 666
Latawiec: Nobile 50/Fifty
Kontaktowanie:

Post16 sty 2012, 17:03

Witam,
nie za często wdaje się tu w różnego rodzaju wątki ale powiem jedno i krótko, z facetami z SAR miałem przyjemność przebywać na ćwiczeniach na otwartym Bałtyku i nie tylko ja ;) , wiem również że są gotowi na każde wezwanie wyjść w morze nie patrząc na własne życie tylko przyświeca im jeden cel RATOWAĆ :!: i to jest piękne i tak być powinno, że wychodząc w morze wiem, że zawsze ktoś będzie w stanie wyjść z portu i mi pomoc jeżeli będzie taka konieczność i za to CHWAŁA TYM FACETOM...

a jeżeli chodzi o wyczyn Jurgena hmmm dla mnie przykład nieodpowiedzialności tylko tyle można powiedzieć albo inaczej po prostu chęć popisania się przed kolegami...

i chcąc uciąć komentarze na mój post, które na pewno będą, nie jestem początkującym i wiem co to żywioł i Kitesurfing, widziałem na prawdę nie jedno a to co zrobiono 14 stycznia można skomentować tylko tak jak wyżej to zrobiłem...

Dzięki...

Awatar użytkownika
andi
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post16 sty 2012, 17:23

Awatar użytkownika
bronix
Postawił piwka: 1 raz

Post16 sty 2012, 18:47

andi pisze:http://stats.grok.se/pl/201201/kitesurfing

;)

hehe ale to inni celebryci kietsurfingu z west coast chcą zaistnieć w wikipedii andi nie my ,chyba :mrgreen:

MASTER KITEBOARDING fuu1
Deska: Nobile Infinity 5'7
Latawiec: Nobile T 5
Kontaktowanie:

Post16 sty 2012, 19:15

Karol <Mosty> pisze:

a jeżeli chodzi o wyczyn Jurgena hmmm dla mnie przykład nieodpowiedzialności tylko tyle można powiedzieć albo inaczej po prostu chęć popisania się przed kolegami.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, 19:56 przez MASTER KITEBOARDING fuu1, łącznie zmieniany 1 raz.

MASTER KITEBOARDING fuu1
Deska: Nobile Infinity 5'7
Latawiec: Nobile T 5
Kontaktowanie:

Post16 sty 2012, 19:22

Karol <Mosty> pisze:

a jeżeli chodzi o wyczyn Jurgena hmmm dla mnie przykład nieodpowiedzialności tylko tyle można powiedzieć albo inaczej po prostu chęć popisania się przed kolegami.

ale o co kaman? Jurgen ciśnie na każdym sztormie od kilku lat więc o jakie"popisy " chodzi? Jak by grzbka nikt nie nagrał i puścił do Tvn to nie bylo by tej medialnej "sensacji" .a ! no i kapitan musiał zwalić na kogoś uszkodzenia(bo przecież nie przyzna się do tego że plyną złym kursem . Moim zdani
em powinien ostrzej ciąć fale a potem z nią spłynąć do portu , na filmie na youtube widać też źe plyną w przyboju "w poprzek fal" co jest nie dopuszczalne. ...Tyle z mojej strony. Pozdro. Janek

Wróć do „Forum Główne”