mastakilla pisze:Drodzy forumowicze,
Potrzebuje rady bardziej zaawansowanych kolegów:)
W 2010 plywalem troche na Convertach i bardzo mi lezaly. Teraz przyszla pora na zakup latawca i wlasnie Converta szukam jako pierwszy latawiec.
Ten jest w Lublinie wiec nie bardzo mam jak obejrzec. Jak myslicie po zdjeciach? Zna ktos moze tego uzytkownika? Sporo ma sprzetu.
http://allegro.pl/cabrinha-convert-12m- ... 80359.html
Ten z kolei wyglada na mniej zniszczony ale 2 lata starszy. Do tego moge podjechac i go zobaczyc bo mam znacznie blizej.
http://allegro.pl/cabrinha-convert-12m- ... 01725.html
Generalnie jak by ktos mi mogl cos wiecej o tym modelu napisac jesli chodzi o roznice miedzy 2008/2010 napisac. Rozumiem ze 2008 nie ma IDS?
Bede wdzieczny za wszelkie info bo chcialbym juz na przyszly sezon ruszyc poplywac i szlifowac technike w wlasnym sprzetem:)
Edit: A moze ktos jest z okolic Lublina lub zna kogos i za mala oplata moglby podjechac i zobaczyc ten latawiec?
Ten Typ pisze:11m2 na 90 kg wagi coś za mało celowałem w jakieś 13Powiedzcie mi jeszcze jakie wymiary dechy na wodę z tą waga 138/42 ? na początek.
juker161 pisze:
najlepiej jakbys mogl caly zestaw mi zlozyc wtedy byloby najlepiej i moze jeszcze jakas znizka bylaby do tego
r4dek pisze:Dla początkującego, wysokiego, o wadze ok. 90-92 kg (chociaż zobaczymy w jakiej formie stawię się na następny sezon) lepszy byłby Nobile NBL 138 czy 142?
koni74 pisze:Witam,
chciałem się poradzić w sprawie długości baru. Chcę kupić bar 2012 do Besta Kahoony uniwersalny do 2 latawców 11,5 i 13,5. Zastanawiam się między 47, a 52cm. Częściej pływam na 11,5. Co byście doradzili?
Fryta pisze:Mam ~ 182cm wzrostu i ok 65kg wagi(po zimie max 70) i prubuje ustalic jaka deska(bo takową chcialbym kupić) bedzie dla mnie ok,
Z tym nobilem kilka razu udalo mi sie wyjsc z wody na kilka m ale potem czulem jakby braklo mi mocy by latawiec ciagnął dalej :/ i z dechą pod wodę a potem juz bylo trundo spowrotem wypłynąć...
Fryta pisze:Siema jestem nowy na forum,
kompletuję dla siebie sprzęt i powili uczylem sie plywac/latac samouk zwany z przyczyn strikte racjonalnych.
Nie będę się rozwodził jak mi idzie bo to zostawie w określeniu nadal początkujący
Posiadam 2 kajty Nobile 555: 7 i 10(na 1 uczylem sie podstaw itd a 2 dokupiłem by zwiększyć zakres wiatrowy do latania)
1 kroski stawiałem na desce rowniez Nobile 555 bodajze z 2009 134/41 ale jako ze uczylem sie sam i uczylem sie w kraju ktorego jezyka technicznego zbytnio nie ogarniałem na kurs sie nie wybrałem bo stwierdziłem ze to strata mojego i instruktora czasu (a raczej mojego i moich pieniędzy, bo jemu to pewnie rybka skoro kursant zaplacil a sie nei zdazyl nauczyc a monopol w obrębie kilkudziesięciu mil mieli z uwagi na ichniejsze ustawodastwo :/ )
Ale do rzeczy
Mam ~ 182cm wzrostu i ok 65kg wagi(po zimie max 70) i prubuje ustalic jaka deska(bo takową chcialbym kupić) bedzie dla mnie ok,
Z tym nobilem kilka razu udalo mi sie wyjsc z wody na kilka m ale potem czulem jakby braklo mi mocy by latawiec ciagnął dalej :/ i z dechą pod wodę a potem juz bylo trundo spowrotem wypłynąć...
wiem ze wizyta w PL u instruktora nieunikniona ale pytanie czy prubować pierw coś wypozyczyc i isc do instruktora czy kupowac dalej cos w rozmiarze 134/41 bo to bedzie odpowiedni rozmiar? jak uważacie?
Harness w rozmiarze M bedzie ok? ten któy miałęm nie miał podanego rozmiaru :/
Wrogu pisze:Stivi, z tymi granicznymi rozmiarami nie przesadzaj - na 65kg polecasz 135x42, to taka nieco sporawa dechan a ta wage. 135x41 to imo absolutny max na uniwersalna deske. Na 70kg dalej 135x41 jest deska ok/sporawa. Na 134x42 sam plywam przy 75-76kg i czasem mogla by byc mniejsza, na tak szerokich deskach plywaja duzi chlopcy. Te centymetry w szerokosci baaardzo duza rozncie robia.
Do nauki oczywiscie im wieksza tym lepsza - ale na zwyklej tez sie nauczysz. Ja ledwo startujac lewo-prawo od razu wsiadlem na 130x40 i bylo ok. Pomeczylem sie troche i potem jakos poszlo. Inna opcja to wypozyczenie samej deski, jesli jakas szkolka sie zdecyduje na to - wezmiesz drzwi i do boju. Albo godzinka/dwie z instruktorem i nie bedziesz potrzebowal drzwi od stodoly.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości