PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Ten Typ

Post04 wrz 2012, 18:59

11m2 na 90 kg wagi coś za mało celowałem w jakieś 13 ;) Powiedzcie mi jeszcze jakie wymiary dechy na wodę z tą waga 138/42 ? na początek.

mastakilla
Deska: nobile nbl
Latawiec: core
Dostał piwko: 1 raz

Post05 wrz 2012, 13:51

Drodzy forumowicze,

Potrzebuje rady bardziej zaawansowanych kolegów:)
W 2010 plywalem troche na Convertach i bardzo mi lezaly. Teraz przyszla pora na zakup latawca i wlasnie Converta szukam jako pierwszy latawiec.

Ten jest w Lublinie wiec nie bardzo mam jak obejrzec. Jak myslicie po zdjeciach? Zna ktos moze tego uzytkownika? Sporo ma sprzetu.
http://allegro.pl/cabrinha-convert-12m- ... 80359.html

Ten z kolei wyglada na mniej zniszczony ale 2 lata starszy. Do tego moge podjechac i go zobaczyc bo mam znacznie blizej.
http://allegro.pl/cabrinha-convert-12m- ... 01725.html

Generalnie jak by ktos mi mogl cos wiecej o tym modelu napisac jesli chodzi o roznice miedzy 2008/2010 napisac. Rozumiem ze 2008 nie ma IDS?
Bede wdzieczny za wszelkie info bo chcialbym juz na przyszly sezon ruszyc poplywac i szlifowac technike w wlasnym sprzetem:)

Edit: A moze ktos jest z okolic Lublina lub zna kogos i za mala oplata moglby podjechac i zobaczyc ten latawiec?

Awatar użytkownika
Grzenio
Deska: Nobile NBL
Latawiec: Rebel 11, TS 9,Waroo 13
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post08 wrz 2012, 10:20

mastakilla pisze:Drodzy forumowicze,

Potrzebuje rady bardziej zaawansowanych kolegów:)
W 2010 plywalem troche na Convertach i bardzo mi lezaly. Teraz przyszla pora na zakup latawca i wlasnie Converta szukam jako pierwszy latawiec.

Ten jest w Lublinie wiec nie bardzo mam jak obejrzec. Jak myslicie po zdjeciach? Zna ktos moze tego uzytkownika? Sporo ma sprzetu.
http://allegro.pl/cabrinha-convert-12m- ... 80359.html

Ten z kolei wyglada na mniej zniszczony ale 2 lata starszy. Do tego moge podjechac i go zobaczyc bo mam znacznie blizej.
http://allegro.pl/cabrinha-convert-12m- ... 01725.html

Generalnie jak by ktos mi mogl cos wiecej o tym modelu napisac jesli chodzi o roznice miedzy 2008/2010 napisac. Rozumiem ze 2008 nie ma IDS?
Bede wdzieczny za wszelkie info bo chcialbym juz na przyszly sezon ruszyc poplywac i szlifowac technike w wlasnym sprzetem:)

Edit: A moze ktos jest z okolic Lublina lub zna kogos i za mala oplata moglby podjechac i zobaczyc ten latawiec?

Witam,
zobaczyłem twój pości odnośnie tej Cabrinhy z Lublina, sam jestem z Lublina znamy się wszyscy, i szczerze mogę polecić ten latawiec, przejżałem aukcję napewno jest zgodny z opisem aukcji, ten kolega ma duzo sprzetu, sam kupilem od niego nie jedna szmatke i sie nie zawiodłem, wiec naprawde polecam, jak chcesz moge sie z nim ustawić pocykac jakos wiecej fotek zobaczyć ja, nie ma sprawy. Mówię ja mam od niego 3 szmatki i tak jak bylo w opisie tak mam i jestem zadowolony.Moge się z Nim ustawić zobaczyć, moze gdzies na spocie jak powieje czy coś.

pozdro

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2012, 16:16

Ten Typ pisze:11m2 na 90 kg wagi coś za mało celowałem w jakieś 13 ;) Powiedzcie mi jeszcze jakie wymiary dechy na wodę z tą waga 138/42 ? na początek.

TAK, dobre to wymiary idea:

peace

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2012, 16:22

juker161 pisze:
najlepiej jakbys mogl caly zestaw mi zlozyc wtedy byloby najlepiej i moze jeszcze jakas znizka bylaby do tego

nie ma sprawy, czy zniżka 35 % na NOWY sprzęt 2012 jest odpowiednia?
bo mamy ostatnie latawce NOWE 2012 w takiej cenie :]

peace

r4dek

Post08 wrz 2012, 22:29

Dla początkującego, wysokiego, o wadze ok. 90-92 kg (chociaż zobaczymy w jakiej formie stawię się na następny sezon) lepszy byłby Nobile NBL 138 czy 142?

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2012, 23:45

r4dek pisze:Dla początkującego, wysokiego, o wadze ok. 90-92 kg (chociaż zobaczymy w jakiej formie stawię się na następny sezon) lepszy byłby Nobile NBL 138 czy 142?

a to ja mam np. WYWRÓŻYĆ CI ile będziesz ważył na następny sezon???:) Twoje pytanie jest mało precyzyjne. ale doskonale rozumiem rozterki:) Oprócz samej wagi ridera jest jeszcze sporo innych czynników...
1 - latawce: jeden, dwa, czy może nawet 3?
2 - warunki wiatrowe gdzie będziesz pływać najczęściej(polska 1-2 razy na wakacje, czy brazylia, rodos, kanary kilka razy w roku???)
3 - no i CO chcesz pływaĆ? FREERIDE, FRYSTYLE, czy WAVE?

Oczywiście za dużo pytań na raz do ogarnięcia, jednak bardzo są one istotne. Spróbuj się do mnie dodzwonić na początku tygodnia, to 10-15 min rozmowy może rozwieje część twoich wątpliwości.

pozdrawim

stiv a
512 490 080
travel@kitepro.pl

Awatar użytkownika
koni74
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone Edge
Postawił piwka: 2 razy

Post10 wrz 2012, 16:46

Witam,
chciałem się poradzić w sprawie długości baru. Chcę kupić bar 2012 do Besta Kahoony uniwersalny do 2 latawców 11,5 i 13,5. Zastanawiam się między 47, a 52cm. Częściej pływam na 11,5. Co byście doradzili?

stiv amoralny
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2012, 01:36

koni74 pisze:Witam,
chciałem się poradzić w sprawie długości baru. Chcę kupić bar 2012 do Besta Kahoony uniwersalny do 2 latawców 11,5 i 13,5. Zastanawiam się między 47, a 52cm. Częściej pływam na 11,5. Co byście doradzili?

Oczywiście wyrocznią i OMEGą w tej materii jest Ziomek.., taki gościu z Ekolaguny. Ale w związku z tym, że czasami bywa zajęty i nie ma czasu odpisywać na posty, podpowiem Ci,.. że na pewno weź bar mniejszy, czyli 47 w tym wypadku. Nie pożałujesz. Wyprzedzając Twoje dalsze pytania,.. najlepiej mieć bar dedykowany do danego latawca, jednak jeśli czynnik ekonomiczny przemawia za zestawem : 2 latawce + 1 bar, to zawsze bierzesz ten mniejszy bar. Nie rozwijam się dlaczego. Po prostu tak bierz.

pozdrawim

stiv a

Fryta
Latawiec: Nobile 555

Post11 wrz 2012, 11:49

Siema jestem nowy na forum,
kompletuję dla siebie sprzęt i powili uczylem sie plywac/latac samouk zwany z przyczyn strikte racjonalnych.
Nie będę się rozwodził jak mi idzie bo to zostawie w określeniu nadal początkujący
Posiadam 2 kajty Nobile 555: 7 i 10(na 1 uczylem sie podstaw itd a 2 dokupiłem by zwiększyć zakres wiatrowy do latania)
1 kroski stawiałem na desce rowniez Nobile 555 bodajze z 2009 134/41 ale jako ze uczylem sie sam i uczylem sie w kraju ktorego jezyka technicznego zbytnio nie ogarniałem na kurs sie nie wybrałem bo stwierdziłem ze to strata mojego i instruktora czasu (a raczej mojego i moich pieniędzy, bo jemu to pewnie rybka skoro kursant zaplacil a sie nei zdazyl nauczyc a monopol w obrębie kilkudziesięciu mil mieli z uwagi na ichniejsze ustawodastwo :/ )
Ale do rzeczy
Mam ~ 182cm wzrostu i ok 65kg wagi(po zimie max 70) i prubuje ustalic jaka deska(bo takową chcialbym kupić) bedzie dla mnie ok,
Z tym nobilem kilka razu udalo mi sie wyjsc z wody na kilka m ale potem czulem jakby braklo mi mocy by latawiec ciagnął dalej :/ i z dechą pod wodę a potem juz bylo trundo spowrotem wypłynąć...
wiem ze wizyta w PL u instruktora nieunikniona ale pytanie czy prubować pierw coś wypozyczyc i isc do instruktora czy kupowac dalej cos w rozmiarze 134/41 bo to bedzie odpowiedni rozmiar? jak uważacie?
Harness w rozmiarze M bedzie ok? ten któy miałęm nie miał podanego rozmiaru :/

Awatar użytkownika
Butcher
Deska: SS Crisis
Latawiec: SS Rally
Postawił piwka: 27 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post11 wrz 2012, 12:17

Fryta pisze:Mam ~ 182cm wzrostu i ok 65kg wagi(po zimie max 70) i prubuje ustalic jaka deska(bo takową chcialbym kupić) bedzie dla mnie ok,
Z tym nobilem kilka razu udalo mi sie wyjsc z wody na kilka m ale potem czulem jakby braklo mi mocy by latawiec ciagnął dalej :/ i z dechą pod wodę a potem juz bylo trundo spowrotem wypłynąć...

hej,

ja waze niecale 80kg i mam deche w takim samym rozmiarze jak pisales - 134. i daje rade na tym plywac. czasami przy slabszym wietrze na moim SS 13m, przydalaby sie wieksza deska, ale ogolnie na Twoja wage to wydaje mi sie, ze ten rozmiar powinien byc ok, aczkolwiek nie jestem expertem ;)

pozdro.

stiv amoralny
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2012, 13:19

Fryta pisze:Siema jestem nowy na forum,
kompletuję dla siebie sprzęt i powili uczylem sie plywac/latac samouk zwany z przyczyn strikte racjonalnych.
Nie będę się rozwodził jak mi idzie bo to zostawie w określeniu nadal początkujący
Posiadam 2 kajty Nobile 555: 7 i 10(na 1 uczylem sie podstaw itd a 2 dokupiłem by zwiększyć zakres wiatrowy do latania)
1 kroski stawiałem na desce rowniez Nobile 555 bodajze z 2009 134/41 ale jako ze uczylem sie sam i uczylem sie w kraju ktorego jezyka technicznego zbytnio nie ogarniałem na kurs sie nie wybrałem bo stwierdziłem ze to strata mojego i instruktora czasu (a raczej mojego i moich pieniędzy, bo jemu to pewnie rybka skoro kursant zaplacil a sie nei zdazyl nauczyc a monopol w obrębie kilkudziesięciu mil mieli z uwagi na ichniejsze ustawodastwo :/ )
Ale do rzeczy
Mam ~ 182cm wzrostu i ok 65kg wagi(po zimie max 70) i prubuje ustalic jaka deska(bo takową chcialbym kupić) bedzie dla mnie ok,
wiem ze wizyta w PL u instruktora nieunikniona ale pytanie czy prubować pierw coś wypozyczyc i isc do instruktora czy kupowac dalej cos w rozmiarze 134/41 bo to bedzie odpowiedni rozmiar? jak uważacie?
Harness w rozmiarze M bedzie ok? ten któy miałęm nie miał podanego rozmiaru :/

Twoje rozterki słuszne bardzo. Podszkolenie techniki pod okiem instruktora przyspieszy na pewno twój progres. Jeśli uczysz się na własną rękę na swoim sprzęcie - jest to dość mozolne, ale nie niemożliwe:) jak dużo czasu poświęcisz to cel osiągniesz. Deska w okolicach rozmiaru 134-135 x 41-42 będzie dla ciebie docelowo ok. Jednak pierwsze ślizgi będzie ci na niej trudniej zrobić, a to co piszesz o utracie ciągu po starcie, to połączony efekt słabej jeszcze techniki plus jak na pierwsze starty - za małej deski. No ale jak chcesz się sam uczyć, bez sensu jest kupować deskę 155 na kilka godzin nauki. Lepiej ją sobie właśnie wypożycz. Trapez M jak najbardziej powinien być ok.

pozdrawiam
stiv a

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post11 wrz 2012, 13:26

Stivi, z tymi granicznymi rozmiarami nie przesadzaj - na 65kg polecasz 135x42, to taka nieco sporawa dechan a ta wage. 135x41 to imo absolutny max na uniwersalna deske. Na 70kg dalej 135x41 jest deska ok/sporawa. Na 134x42 sam plywam przy 75-76kg i czasem mogla by byc mniejsza, na tak szerokich deskach plywaja duzi chlopcy :wink: . Te centymetry w szerokosci baaardzo duza rozncie robia.

Do nauki oczywiscie im wieksza tym lepsza - ale na zwyklej tez sie nauczysz. Ja ledwo startujac lewo-prawo od razu wsiadlem na 130x40 i bylo ok. Pomeczylem sie troche i potem jakos poszlo. Inna opcja to wypozyczenie samej deski, jesli jakas szkolka sie zdecyduje na to - wezmiesz drzwi i do boju. Albo godzinka/dwie z instruktorem i nie bedziesz potrzebowal drzwi od stodoly.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2012, 14:16

stiv amoralny pisze:Trapez M jak najbardziej powinien być ok.

S, mam podobne wymiary

stiv amoralny
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2012, 17:27

Wrogu pisze:Stivi, z tymi granicznymi rozmiarami nie przesadzaj - na 65kg polecasz 135x42, to taka nieco sporawa dechan a ta wage. 135x41 to imo absolutny max na uniwersalna deske. Na 70kg dalej 135x41 jest deska ok/sporawa. Na 134x42 sam plywam przy 75-76kg i czasem mogla by byc mniejsza, na tak szerokich deskach plywaja duzi chlopcy :wink: . Te centymetry w szerokosci baaardzo duza rozncie robia.

Do nauki oczywiscie im wieksza tym lepsza - ale na zwyklej tez sie nauczysz. Ja ledwo startujac lewo-prawo od razu wsiadlem na 130x40 i bylo ok. Pomeczylem sie troche i potem jakos poszlo. Inna opcja to wypozyczenie samej deski, jesli jakas szkolka sie zdecyduje na to - wezmiesz drzwi i do boju. Albo godzinka/dwie z instruktorem i nie bedziesz potrzebowal drzwi od stodoly.

nie przesadzam, różne deski(modele) mają po cm różnicy w tą czy w tą. Np: Nobile NHP 134x42 a np. SU2 - prorider 135x41 . Zauważ też, że kolega ma raczej silno-wiatrowy set latawców, więc tym bardziej w obszarze trochę większej deski może uderzać, zdecydowanie rozmiary około tych co podałem wyżej. A że "da się" nauczyć nawet na 128x37 i potem "jakoś idzie" jak to słusznie zauważyłeś, to inna sprawa:)

pozdrawiam

stiv a

Wróć do „Pierwsze Kroki”