pianki mystic kontra o'neill jakość wykonania/ciepłota

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post24 mar 2012, 22:58

pytanko dla tych co mieli/mają przynajmniej dwie pianeczki ww marek. Jak ze szczelnością, elastycznością, jakością wykonania. Ogolne informacje. Proszę o szczere odpowiedzi ludzi niezwiązanych ze sprzedażą danych marek. Z góry dziękuję za pomoc. Potrzebuję uniwersalnej pianki od teraz az do chwili kiedy bedzie mozna plywac w t-shircie. zawsze plywalem w 3jce aqualunga - nie marzlem mocno ze wzgledu na spory zapas tluszczu. tragicznie dopasowana i beznadziejnie sztywna i ciezko sie zaklada/zdejmuje. nogawki zawsze podwijaja sie do kolan. jak jest z "onilem i mistikiem"-ktora lepsza. piszę o porownywalnych modelach.

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post24 mar 2012, 23:09

Andrzej - o mysticu gdzieś było. Są opinie skrajnie różne - np Ziomek chwali (twierdzi, że nigdy nie miał problemów) a ja natomiast ganię albo miałem pecha. 3 pianki Mystica, które miałem bądź miał Michał (od nowości) się rozkleiły na szwach. Dziwna sprawa bo o ile można by powiedzieć, ze moja jest "bardzo dopasowana" to Michała jest zwyczajnie za duża i mimo to nie wytrzymała JEDNEGO sezonu. Osobiście nigdy już tych pianek nie kupię.

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post24 mar 2012, 23:58

z O'neillem nie miałem nigdy do czynienia. Za to Mysticów z 4 sztuki opływałem.
Niski model (Star) 5/3 był strasznie sztywny i krępował ruchy. Do tego w pierwszym po sezonie urwał się cały element dookoła szyi (pękł po szwie). Dostałem nową, na gwarancji, następny model rocznikowy. W tej pękały dookoła wzmocnienia na kolanach (nie tylko mi, koledze w tej samej piance stało się dokładnie tak samo).
Następny kupiłem wysoki model Crossfire 5/3. Jest bardzo elastyczny, nie krępuje ruchów, pływa się w nim bardzo dobrze. Jest ciepły, pływałem w nim w maju w temp. powietrza 5*C i było OK. Używany od maja do początku października nie nosi najmniejszych śladów zużycia.
Do tego mam 3/2 też crossfire - nietypową bo długie rękawy i krótkie nogawki. Dobrze sprawdza się w lecie, gdy woda już jest nagrzana a wieje trochę chłodniej... no i na wake.

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2012, 00:17

Ja mam mystica Crosfire 2010 i daje rade. Nic się nie pruje itd. Ogólnie polecam. Więcej na priv jak wytrzeźwieję.

bolocork
Deska: clash/50
Latawiec: Ts
Postawił piwka: 1 raz

Post25 mar 2012, 00:34

Czesc
Mam mystica crossfire 2010 i 2 oneilla (psycho 5/3 i gooru 4/3 (dlugosc 3/4))
Z zadna dotychczas nie mialem problemow
Mystica katowalem 2 sezony i do dzisiaj jest ok
Problem w mysticu i psycho (szczegolnie w psycho) to balony w nogawach
Niestety dostaje sie dosc duzo wody
rozwiazaniem sa rzepy
Psycho jest cieplejsza i jest w niej wieksza swoboda ruchow
Chociaz obydwie sa 5/3 psycho oneilla wydaje sie byc duzo grubsza
Osobiscie polecalbym ci gooru 4/3 za kolana
Nie ma problemu z nogawkami, jest bardzo wygodna no i polowe tansza od psycho
Pzdr

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2012, 14:21

peg pisze:Andrzej - o mysticu gdzieś było. Są opinie skrajnie różne - np Ziomek chwali (twierdzi, że nigdy nie miał problemów) a ja natomiast ganię albo miałem pecha...

jak kupujesz najtańszą na rynku - około 400-500 pln za długą piankę 5/3 mm - a następnie używasz jak pro - co dzień - możesz mieć z dużym prawdopodobieństwem problemy :idea:
jak kupisz wysoki model , przeznaczony dla wymagających - w okolicach 900-1200 pln - o problemach w Mystic - NIE SŁYSZAŁEM NIGDY idea:

pzdr

bolocork pisze:Problem w mysticu i psycho (szczegolnie w psycho) to balony w nogawach
Niestety dostaje sie dosc duzo wody
rozwiazaniem sa rzepy
r

na ten problem, niezależnie CZY Mystic

Obrazek

czy O'Neill

Obrazek

JEST rozwiązanie: 5 minut inwestycji w czas + ..

Obrazek

..i problem "balonów w nogawkach" znika..

minusów? ..nie zauważyłem..

pzdr

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post25 mar 2012, 14:36

mnie też wkurza moja długa pianka, ale nie ze względu na balony na nogawkach, bo takie w moim gulu się nie robią, ale obciskanie kostek, no i wkładanie... szczególnie kiedy pianka mokra...
czyli co Ziomek, mam ją sobie po prostu nożyczkami chlasnąć?... serio?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post25 mar 2012, 14:55

surfbabe pisze:czyli co Ziomek, mam ją sobie po prostu nożyczkami chlasnąć?... serio?

nie wiem :hand:
ja swoich kilka ciąłem, kilka mi znanych osób również i ..SĄ ZADOWOLENI :thumb:

pzdr

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2012, 15:21

Ziomek. pisze:[...]
jak kupisz wysoki model , przeznaczony dla wymagających - w okolicach 900-1200 pln - o problemach w Mystic - NIE SŁYSZAŁEM NIGDY
[...]

No to jak bedziesz chciał w majówkę będę mógł opowiedzieć o swoich przygodach z mystickiem.
Ale pierwsza była Cure 6/3, rozwaliła się guma na rękawach co dowiedziałem się że jest notoryczne, dostałem nową w tym wypadku crossfire Len10
Crossfire 2011 rozleciała mi się bardzo szybko, odkleiła się cała na klatce, ponieważ rzekomo użyto złego kleju (panowie w Mysticu tak stwierdzili) dostałem nową w tym wypadku Volatage na 2012
Jak ona się spiszę? Jeszcze nie wiem bo nie była używana ani razu, ale na pewno po sezonie będę to mógł powiedzieć.

Jak widać nie jest wcale tak kolorowo z tymi piankami, może po prostu miałem pecha. Niemniej jednak sam fakt że reklamacje mystic przyjmuje i potrafi przyznać się do błędu to wielki plus.

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post25 mar 2012, 18:00

Ziomek. pisze:na ten problem, niezależnie CZY Mystic czy O'Neill

JEST rozwiązanie: 5 minut inwestycji w czas + ...

Tak się właśnie też przymierzam do skrócenia jednej ze swoich pianek i mam pytanie - Ziomek, czy po obcięciu nogawek nic Ci się w tym miejscu nie "pruje"? W sensie szwy, miejsca klejenia, materiał? Czy jednak lepiej profilaktycznie oddać to krawcowej do jakiegoś obszycia tych "świeżych" brzegów?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post25 mar 2012, 20:21

nie - NIC Mi się nigdzie nie pruje
kilka pianek tak ciąłem...

pzdr

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post25 mar 2012, 20:38

andrzejwodejszo pisze:pytanko dla tych co mieli/mają przynajmniej dwie pianeczki ww marek. Jak ze szczelnością, elastycznością, jakością wykonania. Ogolne informacje. Proszę o szczere odpowiedzi ludzi niezwiązanych ze sprzedażą danych marek. Z góry dziękuję za pomoc. Potrzebuję uniwersalnej pianki od teraz az do chwili kiedy bedzie mozna plywac w t-shircie. zawsze plywalem w 3jce aqualunga - nie marzlem mocno ze wzgledu na spory zapas tluszczu. tragicznie dopasowana i beznadziejnie sztywna i ciezko sie zaklada/zdejmuje. nogawki zawsze podwijaja sie do kolan. jak jest z "onilem i mistikiem"-ktora lepsza. piszę o porownywalnych modelach.

A czemu nie np. Neilpreide NPX? Porownywanie "onil czy mystic" to troche jak "bmw czy audi"? Nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi.

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2012, 21:26

Ziomek. pisze:ja swoich kilka ciąłem, kilka mi znanych osób również i ..SĄ ZADOWOLENI :thumb:
pzdr

ja także jestem zadowolony i u mnie także się nic nie pruje PO odcięciu poza tym co się rozkleiło PRZED :)

co do modeli to rzeczywiście moja nie jest "najlepsza" ale Michałowa to Crossfire - sytuacja IDENTYKO jak u Bobka. Ja niestety się zraziłem do Mystica. Mam STAREGO NP - ma chyba z 5 lat (może więcej) i wygląda 5x lepiej niż Mystic... Właściwie to wygląda prawie jak nowa. Żadnych uszkodzeń.

ps - ostrzę sobie teraz ząbki na IONa :)

Obrazek

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post25 mar 2012, 21:59

Widzialem dzis na plazy, ladna piana ;)

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2012, 22:12

unhooked pisze:
andrzejwodejszo pisze:pytanko dla tych co mieli/mają przynajmniej dwie pianeczki ww marek. Jak ze szczelnością, elastycznością, jakością wykonania. Ogolne informacje. Proszę o szczere odpowiedzi ludzi niezwiązanych ze sprzedażą danych marek. Z góry dziękuję za pomoc. Potrzebuję uniwersalnej pianki od teraz az do chwili kiedy bedzie mozna plywac w t-shircie. zawsze plywalem w 3jce aqualunga - nie marzlem mocno ze wzgledu na spory zapas tluszczu. tragicznie dopasowana i beznadziejnie sztywna i ciezko sie zaklada/zdejmuje. nogawki zawsze podwijaja sie do kolan. jak jest z "onilem i mistikiem"-ktora lepsza. piszę o porownywalnych modelach.

A czemu nie np. Neilpreide NPX? Porownywanie "onil czy mystic" to troche jak "bmw czy audi"? Nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi.

gdyz tylko te dwie marki mam do wyboru.

Wróć do „Recenzje & Opinie”