NOWY Flysurfer PULSE 2

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post03 gru 2007, 07:56

SA i 10 węzłów - ja juz nic nie powiem mam 13.

Bitwa low wind :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Onzo po co sa te supełki(kuleczki) na linkach sterowych przy barze?

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2007, 08:07

Kuleczki są zamiast oh shit handles, z mojego doświadczenia łatwiej się je obsługuje niż OSH. Jak pewnie sie spodziewasz mozesz dzieki nim łatwiej złapać latawiec i go odwrócić po upadku do wody (na śnieg/ląd) jak i wylądować w pojedynke nie używanjac do tego systemu bezpieczeństwa ;)

PS. powiedz lepiej jak Twoja kostka, bo czekamy na zimę - bo zakazałeś jej przychodzić zanim sie nózka nie naprawi ;)

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post03 gru 2007, 08:12

a ja nie używam systemu bezpieczeństwa - ja mam speeda a te latawce nie latają - sam spada :lol:

a tak poważnie to ściągam chickena z haka i ląduje sobie na leszczu - ale ja mam stary system czyli lądowanko na 2 linkach hamulcowych

jedyne co mnie wkur.... w tym latawcu to backstall ale jeszcze nie ustaliłem czy przypadkiem ktoś nie przedłużył linki od głownych do chickena, bo nie ma tam też tej pianki co to niby robiła za shockabsorber.

Przy następnym rozwinięciu mam zamiar sprawdzić tą linkę i wogóle zrobić mixer bo cosik speedzior woli w prawo skręcac niż w lewo.

A właśnie jak to jest z backstalem w tych nowych maszinkach?
Mam coola 4 i tam nie ma czegos takiego. Tzn jest przy wietrze 1,5m/s na odpuszczonej max taśmie i max zaciągniętym barze. BO już przy 2-3m/s to nie sposób go tak cofnąc w oknie.

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2007, 08:17

w nowych nie ma. Ani pulse ani psycho ani speed2 nie mają tendencji do niego. A przynajmniej ja nie zauważyłem. W moim coolu 9 z resztą też nie widać ;)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2007, 09:10

Jeżeli nie masz absorbera to może być problem. Może też tak być, że wyciągnęły się linki środkowe - czasami 2-3 cm robią róznice - sprawdź najlepiej. Speed miał trochę backstallu ale bez przesady.

Patron juz wyjasnił funkcję kuleczek - rzeczywiście sprawdza się fajnie - dobrze leży w dłoni przy restarcie i intuicyjnie wiesz, jak bardzo ściągnąłeś linki.

Backstall ciężko ocenić przy takich warunkach jakie były - ogólnie ponoć nie ma, natomiast airman mówił mi, że ten proto ma go jeszcze trochę więcej w porównaniu z ostatecznymi kite'ami. Na pewno nie ma backstallu podczas kręcenia loopów co jest dla mnie dużym +.

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post03 gru 2007, 09:37

no właśnie ten mój speed przy zawracaniu (ale tylko jak słabo wieje) ma tendencję do siadania na dupie jak ma źle taśmę ustawioną - przez co zamaist dostawac powera to go z deka traci - ale ja dojdę - jak coś to sobie skrócę po prostu linke chickena. Na zasiegniętej na maxa taśmie unhooked też zaczyna siadać ale tylko do 10 supełków potem jest cacy.

Tak czy siak na ląd za duży to jest rozmiar.

A jak się będzie miała cena tych pulsów do tych zeszłorocznych?

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post03 gru 2007, 13:29

Nie linkę chickena tylko linki środkowe. Najlepiej ten odcinek ponad taśmą trymera. Jak skrócisz linkę przy chickenie to tylko zmniejszysz sobie zakres mocy.

Co do cen - nie wiem :( Wydaje mi się, że nie będzie jakoś specjalnie różnić się od cen obecnych, ale trudno powiedzieć. Będzie bez 5 linki, więc teoretycznie mniejsze koszty produkcji, ale ponoć dodali więcej wzmocnień czaszy, więc tutaj się wyrównuje. Co więcej - nie wiem. Ciekaw jestem tak naprawdę kiedy będą wreszcie dostępne...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post03 gru 2007, 13:53

onzo pisze:Ziomek - odpuść sobie pisanie o niewyobrażalnych cenach bo nie masz racji - znasz polskie ceny SA2 :?: :?: To może sprawdź zanim napiszesz takie bzdury :idea:
:

nie jurga mnie Flysurfer
wiec tym bardziej nie interesują mnie ich ceny
jakiekolwiek by nie były

pamietam tylko że brylował w Topiku kiteforum.pl na najdrozszy latawiec
jako znawca Flysurferów - wrzuć tu po prostu cene i zakonczymy moje "bzdury" ..

onzo pisze:A już całkowicie poza tematem to w życiu nie kupowałbym kite'a dla właśnie tych 2 węzełków, bo to w ogóle nie o to chodzi w tym sporcie. I tym bardziej dziwią mnie Twoje zagrywki, bo sam kiedyś pisałeś, że to nie to co się liczy w kitesurfingu. :

jesli "zagrywką" jest komentarz o tym
ze kite który jako JEDYNĄ zaletę (znasz inną?) ma mieć dobry dolny zakres
a oblatują go stare, nienajlepsze C-szejpy
to PRZEPRASZAM za "zagrywkę"..

jak podkreslasz - PISAŁEM i ..NADAL PISZĘ :idea:
że dobry dolny zakres kajta to nieco za mało
..tym bardziej jesli potem kolo wychodzi na spot i patrzy
jak tanie C-szejpy latają lepiej..

..

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post03 gru 2007, 16:25

Ceny masz na stronce www.airman.pl. Nie znam ich na pamięć - znam latawce a nie ich ceny. I tak zawsze negocjuję przed zakupem ;) Zresztą jak w każdej firmie ;)
Silver arrow 17 (SA2 jest chyba tylko w rozmiarze 19, zresztą 17 była tylko w zeszłym roku) w tym roku powinien kosztować jako używka nie więcej niż jakieś 3-4 tysie w zależności od stopnia zużycia, natomiast nówka speed 2 17 kosztuje cos ok. 5700 więc zakładam, że speed 1 17 silverarrow kosztowałby podobnie - trzeba zapytać airmana jakie były ceny oficjalne i nieoficjalne po sezonie.

Jeżeli chodzi o pisanie o dolnym zakresie to powtarzam - nie liczy się to dla mnie przy dużych latawcach i nie o to mi chodzi. Dla niektórych to może być zaleta - dla mnie to nieistotne. Pływałem kilka razy na duuużych FS i owszem - można fajnie poszpanować jak się wie jak je prowadzić (są po prostu baaardzo czułe na umiejętności i własnie dlatego uważam, że kolo w Egipcie po prostu nie umiał tego i owego) - ale to jest dla mnie po prostu nuuudne :( Dużo przyjemniejsza jest większa deska i mniejszy latawiec.

A zalety SA - obiektywnie to pewnie dolny zakres, lekka konstrukcja i niska waga, do tego mała paczuszka po zwinięciu. reszta to pozostałe zalety speeda - bardzo ostre chodzenie na wiatr, łatwość odpalenia i lądowania samemu, szybkie przygotowanie i zwinięcie sprzętu itd.

Subiektywnie - czyli gdybym ja miał kupować speeda czy nawet silverarrow to dla mnie zalet nie ma prawie żadnych z wyjątkiem przygotowania sprzętu i możliwości używania samemu. Jest wielki więc zajmuje sporo miejsca na plaży i w powietrzu, jest wolny, zapewne ciężko się go restartuje w wodzie, jest biały więc się brudzi, nie nadaje się do niczego więcej niż do pływania i prostych skoków, nie pisząc o jakimkolwiek freestylu. Nie ma szans na kiteloopy (prawdziwe kiteloopy ;) ) nie ma szans na fajne skoki unhooked.
I właśnie dlatego ja nie kupuję SA ani nawet speeda - po prostu nie lubię takich latawców.

I zgadzam się z Tobą, że komicznie i idiotycznie wygląda kolo, który wywalił dużą kasę na latawiec, na którym nie umie płwyać a inni kolesie na latawcach pompowanych pływają kiedy on nie może. Musiał być naprawdę kiepski bo przy 10 węzełkach to ja na psycho3 13 popłynę, a na p3 10 dam spokojnie radę, tyle że na większej desce.... tylko pytam po raz kolejny - PO CO :?: ;)

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post03 gru 2007, 20:15

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post04 gru 2007, 21:12

PIERWSZE SZTUKI PULSE 2 JUŻ W POLSCE

więcej info na www.airman.pl

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post09 gru 2007, 18:53

Pierwsze sztuki już po pierwszym lataniu - więcej wkrótce w dziale recenzje :!:

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post09 gru 2007, 21:47

Noooo :clap: :clap: :clap: zapowiada się SUUUPEEER :D:D:D :!: :!: :!:

Według opisu, to zapowiada się na super łatwy latawiec do nauki :thumbsup: :thumbsup:
...a i dla bardziej zaawansowanych będzie bardzo satysfakcjonujący pewnie :!: :!: :!:

Chciałbym kiedyś popróbować :roll:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post09 gru 2007, 22:12

Do nauki powinien być bardzo przyjemny bo jest zwrotny, reaktywny, intuicyjny. Jak się sprawdzi dla bardziej zaawansowanych to trzeba sprawdzić już na śniegu.

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post10 gru 2007, 09:35

No ja juz prawie wyzdrowiałem to i w prognozach cośtam przebakują o ochłodzeniu :)

recka fajna

Jak onzo uważasz pulsik2 8m2 byby dobrym uzupełnieniem do speeda 13? Tak sobei dumam że 8 powinna mnie już nieźle powozić od 20 węzłów?

Wróć do „Forum Główne”