Handle Pass

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Cygański król
Deska: Nobile
Latawiec: Naish Torche 09

Post30 mar 2008, 23:35

Dzisiaj udało mi się zrobić pierwszego Hapeka na kiteroomie takiego od a do z ;]

A męczyłęm się dłuugo bardzo bo nie umiałęm nigdy utrzymać się na tyle długo na jednej ręce żeby przełożyć drugą

A jak zrobiłęm raz i wyszło, to potem już light!!

No i się jaram strasznie i chciąłem wszem i wobec wszystkim oznajmić.

I chciałęm zapytać tych doświadczonych, czy jak umiem zrobić HP na kiteroomie z deską i ogarniam w miarę panowanie nad kitem unhooked to czy uda mi się bez większych problemów zrobić trick na wodzie?

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post30 mar 2008, 23:51

Z wiekszymi porblemami zrobisz i na wodzie.

Zacznij od ustalenia halsu, czyli takiego, zebys po przelapaniu zostawal na przedniej rece.
B. Wazne jest zeby przy prostym skokou UH kite ladnie zostal w zenicie i zeby nie zostal ci gdzies za glowa z tylu, czyli zeby nie przelecial przez zenit :idea: :!:

Pamietaj zeby przed wybiciem przelozyc leasha na odpowienia strone, czyli z tej strony przez ktora reke przekladasz :wink:

Wysokosc z umiarem, lepiej za nisko, niz zebys wywalil na 5-6m i nieprzelapal, bo bedzie bolalo :D

Co wiecej na poczatek :?: pytaj...

Awatar użytkownika
swistak
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post31 mar 2008, 00:10

pamietaj tez o tym, ze najwazniejsze jest wyczucie odpowiedniego momentu,w ktorym zaczynasz przekladac bardz za plecami- jesli bedziesz porbowal to zrobic odrazu po skoku to bedzie tobie bardzo trudno wyrzucic nogi w gore, na tyle dynamicznie, aby przelapac bar

kluczem do sukcesu jest wyrzucenie nog , w momencie kiedy kite przestaje ciagnac ciebie w gore ( wtedy caly hp wymaga od ciebie najmniej sily, przez co jest najlatwiejszy). Do tego momentu polecam tobie zostawic nogi podgiete z tylu ( troche tak jak przy raily) - to z kolei umzliwi ci zrobienie sporego zamchu.

jesli chodzi o samego kite - to tak jak napisal koniu - na poczatk nie za wysoko, ale skok nie moze byc "flegmatyczny" gdyz wtedy latawiec wyciagnie cie w gore tosunkowo powoli i nie wyczujesz momentu ( szarpniecia)w ktorym przestaje ciebie ciagnac w gore.

Z tego wzgledu polecam takie warunki, zebys nie byl zbytnio przezaglowany i zdecydowany ruch latawcem do skoku - bedzie latwiej

no i gleeboka woda ( ja raz z jakeis 2m zapikowalem glowa)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
don Komorro
Latawiec: ss fuel
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post31 mar 2008, 16:12

Cygański król pisze:Dzisiaj udało mi się zrobić pierwszego Hapeka na kiteroomie takiego od a do z ;]

dzieki ci Królu za to ze mnie zmotywowałes... i ja poszedłem pocwiczyc i wyszło. bez kitu po 1 razie juz lajcik. mam juz na koncie ze 30 hehe

kanon45

Post31 mar 2008, 18:07

A jak jest z 313 (raley handelpass) z filmow wyglada na latwiejszy ale czy jest tak w rzeczywistosci?

Cygański król

Post31 mar 2008, 19:35

No to ja mam jeszcze takie pytanko, bo w teorii sporo się naczytałem , ale jak to jest w praktyce, zaznacze żę latam na c-shape (torch3) czy przekłądać bar trzeba dokłądnie w momęcie gdy latawiec przestaje ciągnąć? Bo ja słyszałem żę można później jak już się opada, żę jak wcześniej to bardzo ciężko ale żę przy opadaniu już można?

Drugie pytanko to taka sprawa, żę przy przełąpaniu wychodzi mi różnie, raz się uda złapać prawie idealnie na środku a czasami za końcówkę... I teraz pytanie, czy lepiej po hp zaciągnąć tego loopa żęby nie runąć jak kamień w dół czy lepiej jednak łąpać po środku idealnie? Bo domyślam się że jak złapię ani w środku ani na końcu to walne downloopa i zaboli?

Pozdrawiam i dzięki

Awatar użytkownika
Belzebub_Wro

Post31 mar 2008, 19:46

z mojego malego dowswiadczenia wynika ze kiteloop po przelapaniu zwykle odbywa sie na mniejszej niz normalnie mocy (bo przed podejciem do hp dobrze jest odpasc z wiatrem (co daje bardziej pionowe wybicie i zmniejsza moc)no chyba ze jest sie miszczem i robi sie ho wysoko i jescze w przezegowaniu Latwiejsze niz klasyczny hp sa moim zdaniem power handlepassy jak blind judge/313 ale tu znowu trzeba byc bardziej gibkim szybkim i zrecznym To tyle z moich doswiadczen z sezonu 2007 gdzie na 10 prob glebilem 9

Cygański król

Post31 mar 2008, 21:04

A no i jeszcze jedno. Jak ja robie moje HP to generalnie jak nagrałem filmik i oglądałem, to jak przekłądam bar to nie obracam gopodczas przełożenia a dopiero po kiedy opadam, a na wielu filmach widziałęm że ludzie już w momęcie przełożenia bar mają obrócony jakby o 180*?

Bo jeszcze taka uwaga żę ja bardziej się kręce jakby w osi pionowej niż poziomej jeśli zrozumiałe jest co mam na myśli :D

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post31 mar 2008, 23:40

co do przelapywania w czasie opadania - mozna, ale jest trudniej --- kiedy lecisz, za sprawa kite w gore, posiadasz pewien ped skierowany w tym samym kierunku w ktorym musisz wyrzucic nogi. Z tego wlasnie wzgledu moment kiedy konczy sie winda jest najbardziej odpowiedni do zaczecia hp ( wykorzystujesz ped jaki posiadasz, a w tym przypadku twoje nogi i deska, do wyrzucenia ich w gore)

jesli chodzi o przelapywanie baru i loopy to tak jak wspomnial belzebub zwykle to nie sa kolosalne kiteloopy, ktore wyrywaja z papci. Pamietaj jednak ze bardzije "poprawny" hp jest w momencie, kiedy ladujesz bez loopa ( masz wieksza kontrole, mozesz w przyszlosci wyjsc do podwojnego itp.) Wazne natomiast jest to, aby dolapac jak najszybciej 2 reke, a to wlasnie od niej zalezy czy zrobisz loopa czy nie ( mi niestety czesciej dolapuje sie reke tak, ze krece kiteloopa, co nie jest najlepsze) - jesli zlapiesz 2 reka bar po tej samaj stronie
Obrazek
to bez petli sie nie obedzie,( na zdjeciu prawa reka "zaraz" zlapie lewa strone baru i bede ladowal z kiteloopem czyli mniej poprawnie)

dlatego staraj sie probowac dokladac 2 reke po wlasciwej stronie Obrazek ( tak wedlug mnie powinno wygladac ulozenie rak po wykonaniu hp)

Tutaj moja rada - kiedy cwiczysz na kiteroomingu nie zapominaj o tym , aby po wykoannym hp momentalnie dokladac 2 reke na bar. Ten nawyk zapewne przyda sie tobie w przyszlosci.

Co do twoich watpliwosci to trudno powiedziec bez zadnego filmu czy sekwencji. prz hp bar musi wykonac obrot o 360 stopni i w momencie przelozenia, dlonie powiny znajdowac sie po 2 stronach, trzmajac bar podchwytem?( nie jestem w 100% pewien jaka jest definicjia, wiec jak cos to poprawcie
na tym zdjeciu nogi sa bardzo nisko, ale jest zlapany moment zaraz przed przelozeniem baru, ktory wykonal polowe obortu (180) przed przechwyceniem. Kolejna polowa obrotu, nastepuje zaraz po przelapaniu
Obrazek
(reka na ktorej jest zegarek to reka lewa i na tym zdjeciu bar wedrowal od prawej ręki do lewej.

Pozdrawiam i mam nadziej ze cos zrozumiecie z mojego wywodu :)

Cygański król

Post31 mar 2008, 23:46

NO ja świst rozumiem, tylko włąśnie z tym pytaniem z kręceniem barem to chodzi oto, żę jak robię hp na kiteroomie to jakby moje nogi są w drugą stronę niż na ostatnim zdjęciu, czyli jakby w strone kajta a nie w przeciwną, jak wydaje mi się żę powinno być i jak jest na ostatniom zdjęciu?

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post31 mar 2008, 23:53

na ostanim zdjeciu nogi sa "od strony" kite czyli na zawietrznej wzgledem glowy

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post31 mar 2008, 23:56

Obrazek

na tej fotce moze lepiej widac "kierunek ulozenia nog wzgldem latawca"

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2008, 11:11

Na tym ostatnim zdjęciu widać też luźne linki - czy wynika to z faktu trafienia w "dobry" moment na hp czy akurat w tym przypadku chodziło o coś innego :?: Pamiętam z rozmów w RSZ, że przy hp istotne jest też to, że nie tylko wyrzucasz nogi do góry, ale również mocno odchylasz głowę do dołu dzięki czemu łatwiej jest wykonać cały trick.

Awatar użytkownika
swistak
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2008, 18:45

taki luz na linkach jest normalny i jak onzo dobrze zauwazyles jest wynikiem wyczucia odpowiedniego momentu( dltego jesli nauczymy sie wyczuc odpowidni moment to samo przelozenie jest czesto latwiejsze na kiteci, niz na kiteroomingu

Co do glowy to oczywiscie jest b wazna, gdyz to ona nadaje nam odpowiedni kierunek rotacji "zmuszajac" do tego cale cialo ( tak samo jak przy np zwyklych rotacjach)

Jesli jednak ktos sporo cwiczy na kiteroomingu, to nawyk odpowiednio ulozonej glowy na 100% bedzie owocowal na wodzie

pozdrawiam

Cygański król

Post01 kwie 2008, 19:33

swistak pisze:taki luz na linkach jest normalny i jak onzo dobrze zauwazyles jest wynikiem wyczucia odpowiedniego momentu( dltego jesli nauczymy sie wyczuc odpowidni moment to samo przelozenie jest czesto latwiejsze na kiteci, niz na kiteroomingu

Co do glowy to oczywiscie jest b wazna, gdyz to ona nadaje nam odpowiedni kierunek rotacji "zmuszajac" do tego cale cialo ( tak samo jak przy np zwyklych rotacjach)

Jesli jednak ktos sporo cwiczy na kiteroomingu, to nawyk odpowiednio ulozonej glowy na 100% bedzie owocowal na wodzie

pozdrawiam

A czy mógł byś świstak nakręcić jakiś kródki film jak robić hp na kiteroomingu i wrzycić go na youtube? to ja sobie puszczę klatka po latce i będe ćwiczył żeby wychodziło tak samo;D

Wróć do „Forum Główne”