nowy pyta :]

Forum dla początkujących
Wrobel82
Kontaktowanie:

Post16 maja 2008, 23:57

do Akir: dziekuje jestes pierwsza osoba ktora udzielila mi jakiejs konkretnej odpowiedzi odkad zalozylem ten temat, latawiec ktory wybralem poprostu zachecil mnie cena, ma mi on posluzyc jakoc zestaw do nauki, pozniej bede myslal o czyms konkretniejszym :] jak juz pisalem jestem totalnym laikiem i ciezko mi okreslic ktora firma jest renomowana :] mimo to jeszcze raz dziekuje za sugestie

Wrobel82
Kontaktowanie:

Post17 maja 2008, 00:01

do Zed92:
nie sadzisz ze rownie dobrze moglbym zrobic szkolke a pozniej i tak rozpowiadac ze nauczylem sie sam skoro to taki lans?

mam wrazenie ze jazdy na sankach tez uczyles sie w szkolce

pozdro

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post17 maja 2008, 04:09

Wrobel82 pisze:, latawiec ktory wybralem poprostu zachecil mnie cena,

skoro masz zamiar sam się uczyć, to na pewno nie potrzebujesz nówki sztuki... ;) na uk ebayu można trafić fajne tanie używki, może lepiej tam się rozejrzeć?
a skoro liczysz się z $$$ to sprawdź też usa.

co do kursu, to ja naprawdę podziwiam samouków. w czasach, gdy instruktor jest na wyciągnięcie ręki, decydowanie się na taki krok... najs ;)

każdy hardcore jest głupotą, ale nie każda głupota jest hardcorem ;)
warto pamiętać ;)
pzdr

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post17 maja 2008, 08:32

Tak myślę sobie, że to kolejny temat jaki powinien być przyklejony na początku wątku. Jaki latawiec i jaka deska. Sam całkiem niedawno byłem poczatkujący ale zanim trafiłem na forum byłem w skółce. Jeżeli natomiast ktoś zaczyna przygodę z latawcem od internetu warto by ktoś doświadczony pokusił się o napisanie takiego małego vademecum dla zupełnych laików.

Awatar użytkownika
djdaniel
Deska: SU-2 prorider
Latawiec: Liquid Force
Kontaktowanie:

Post17 maja 2008, 09:16

bitter pisze:.... by ktoś doświadczony pokusił się o napisanie takiego małego vademecum dla zupełnych laików.

Kite-Szkoła Kitesurfingu autorstwa Ziomka

fajną alternatywą było by wydanie tej pozycji w formie e-booka, ale z wiadomych powodów jest to raczej niemożliwe :roll: :evil:

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post17 maja 2008, 10:35

djdaniel pisze:
bitter pisze:.... by ktoś doświadczony pokusił się o napisanie takiego małego vademecum dla zupełnych laików.

Kite-Szkoła Kitesurfingu autorstwa Ziomka

fajną alternatywą było by wydanie tej pozycji w formie e-booka, ale z wiadomych powodów jest to raczej niemożliwe :roll: :evil:

Każdy doświadczony kitesurfer może to napisać. Można i razem w formie wikipedii - jeden moderator i każdy coś dodaje od siebie.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post17 maja 2008, 10:50

Wrobel82 pisze:

wiesz co, jeśli porównujesz naukę kitesurfingu do nauki jazdy na sankach
to może nie powinieneś zabierać się za kite :idea:

nie piszę po to by Cię zniechęcić
ale by UŚWIADOMIĆ

też wielu rzeczy nauczyłem się sam
(PODSTAW KITESURFINGU NIE :idea: )
ale np PARALOTNI czy NURKOWANIA (do tych sportów porównałbym zagrożenia wynikające z niewiedzy i braku uniejętności :idea: w kite)
NIE UCZYŁBYM SIĘ SAM :idea:

a i każdy który TU się wypowiada TEŻ NA PEWNO MIAŁ DOSTĘP choćby do znajomych lub innych ludzi którzy powiedzieli , pokazali co i jak, doradzili :idea:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post17 maja 2008, 11:18

True true ...

pawełek

Post17 maja 2008, 12:12

Ziomek. pisze:
Wrobel82 pisze:

wiesz co, jeśli porównujesz naukę kitesurfingu do nauki jazdy na sankach
to może nie powinieneś zabierać się za kite :idea:

nie piszę po to by Cię zniechęcić
ale by UŚWIADOMIĆ

też wielu rzeczy nauczyłem się sam
(PODSTAW KITESURFINGU NIE :idea: )
ale np PARALOTNI czy NURKOWANIA (do tych sportów porównałbym zagrożenia wynikające z niewiedzy i braku uniejętności :idea: w kite)
NIE UCZYŁBYM SIĘ SAM :idea:

a i każdy który TU się wypowiada TEŻ NA PEWNO MIAŁ DOSTĘP choćby do znajomych lub innych ludzi którzy powiedzieli , pokazali co i jak, doradzili :idea:

pozdrawiam

nie ują bym tego lepiej :D

Wrobel82
Kontaktowanie:

Post17 maja 2008, 18:13

dobra przyznaje z tymi sankami to mnie ponioslo, moj blad :] ale naprawde jestem zmeczony w kazdym poscie przypominac ze szkolka nie wchodzi w gre :] a potem tlumaczyc poraz kolejny dlaczego. Daje sobie glowe uciac ze wielu z obecnych na tym forum kitsurferow zaczynalo w sposob ktory wybralem ja czyli "po swojemu" :] Zakladajac ten temat chcialem sie dowiedzie jak sprzet najlepiej odpowiadalby moim oczekiwania a zamiast tego otrzymalem rady dotyczace skorzystania ze szkolki ?!

Wrobel82
Kontaktowanie:

Post17 maja 2008, 18:15

jak juz ogarne tego latawca to zapraszam do mnie na zielona wyspe na male poplywanko :] dziekuje i pozdrawiam

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post17 maja 2008, 22:47

Wrobel82 pisze: Zakladajac ten temat chcialem sie dowiedzie jak sprzet najlepiej odpowiadalby moim oczekiwania a zamiast tego otrzymalem rady dotyczace skorzystania ze szkolki ?!

ok
a podaj jeszcze (raz?) swoje wymiary?

to podamy Ci w przybliżeniu rozmiry sprzetu

ale naprawde troche lipa - bo pierwsze kroki stawiac np na desce 129 nie jest latwo
a z kolei kupować 150 cm na pierwszych kilka dni nauki tez jest średnim pomyslem...
do tego latawce - kupisz jeden rozmiar - na nauke a duzy - docelowo za mały
wiatr sie zmienia - Tobie nie pasuje..
nikt Ci nic nie powie - chyba ze masz kogos "znajomego" - kto znajdzie czas gdy zacznie wiać (z tym JEST problem :wink: )
no i w końcu byś nie zakupił (zwlaszcza na Allegro) tego co ktoś chce sprzedac - zamiast tego co powinieneśkupić :idea:

podaj wymiary - głównie wagę
POWIEMY CI TO - CO CHCESZ USŁYSZEĆ :idea:

pozdro

:/

Post17 maja 2008, 23:32

Nie ma sprawy Wrobel.
Tak na marginesie to nie jestes ze szczecina pogodno? (tzn zanim wyjechales)
Przyjrzyj sie kite'om z ebay'a tak jak wczesniej kolega zasugerowal.
Jak juz sie zaczales interesowac kitesurfingiem to sprawdz prognozy pogody
a najlepiej wykresy z poprzednich lat miesiecy jak wieje na twoim spocie (ile kt's=knots=wezły).
Wejdz na pierwsza lepsza strone kitow danej marki i dobierz rozmiar
pasujacy do przewazajacych u Ciebie warunkow. Przy czym ja nadal obstawiam
ze bedzie to 9m BOW. Deska 129 do nauki startow nie jest najwspanialsza ale...
dasz rade tylko pomeczysz sie 2h wiecej (ja sie uczylem startow na 124x32... to dopiero bylo smieszne).
Nobile 666, SS Lunacy, Naish Sol to deski ktore Cie interesuja jesli jak mowisz
interesuje Cie freestyle. Bardzo wazne. O ile zle dobrana deska to pol biedy
o tyle jesli wezmiesz za duzego kita do warunkow wiatrowych mozesz sobie
zrobic powazna krzywde wiec zwroc na to szczegolna uwage.
Pierwsze loty kitem wykonuj spory kawalek od brzegu (oczywiscie jak
wieje w jego kierunku a nie w morze!!). Zapoznaj sie z systemem bezpieczenstwa,
i naucz sie podlaczac dobrze linki !! Poczytaj co to jes power zone i skad startowac latawiec.
Reszta przyjdzie sama. :twisted: :twisted: :twisted:
Ostatnio zmieniony 17 maja 2008, 23:33 przez :/, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bronix
Postawił piwka: 1 raz

Post17 maja 2008, 23:33

Wrobel82 pisze:jak juz ogarne tego latawca to zapraszam do mnie na zielona wyspe na male poplywanko :] dziekuje i pozdrawiam

czesc z zaproszenia skorzystam jesli czas pozwoli!!!!.zauwaz ze kazdy post zachecajacy do korzystania ze szkólki pisze osoba powiazana z jakakolwiek szkolka w polsce ,jak by nie bylo jest to krypto reklama, osobiscie mam to w dupie doslownie.Sam sie ucze moi kumple tez , mamy rozum na swoim miejscu, nie mamy sprzetu za kilka tysiaków , , wszyscy juz plywamy,nikt nie miał kontuzji,fajnie sie bawimy.Sa sporty bardziej ekstremalne ludzie to uprawiaja i maja z tego niezla radoche uczac sie samemu.osobiscie uwazam ze powinienes poszukac kogos z twojej okolicy kto juz sie w to bawi, albo na najblizszym spocie zapytac o podstawy,u nas w polsce to wiadomo jest obciach zapytac bo sami pro riderzy i pro instruktorzy plywaja i nikt ci nic nie powie bo taka to juz mentalnosc polakow: po co komu pomoc jak mozna go zdolowac i klode pod nogi rzucic zeby nie mial lepiej (latwiej)ode mnie .Szkoda paliki meczyc bo wystarczy przesledzic to forum z przed kilku lat kto co pisal(odnosnie nauki i latawcow) i same sie wnioski nasowaja.pozdro i byc moze do zobaczenia!!!

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post18 maja 2008, 00:19

a ja nie jestem związany z żadną szkółką i powiem tylko, że nie takich hojraków już na drzewach widziałem... nie życzę Ci źle - po prostu jeśli nie masz kursu to musisz mieć szczęscie bo wcześniej czy później zdaży Ci sie sytuacja awaryjna i wtedy się okaże czy ogarnąles latawca....

aloha!

Wróć do „Pierwsze Kroki”