Opiszcie latawke Best Waroo

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
cyberdog1899

Post03 maja 2009, 23:42

Ziomek. pisze:
kiedyś pływanie w takich wiatrach to było tylko dla kozaków
teraz przy 40 węzłach to pływało na wyjezdzie 80% osób
..pozostałe nie miały latawców 9m2 lub mniejszych

Mała gęstość wiatru w Egipcie ma jednak znaczenie. A z tymi cyferkami to lepiej trochę uważać, na forum publicznym, szczególnie jako instruktor.

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post04 maja 2009, 08:55

Ziomek odwala kawał brudnej roboty.
Niech ludzie zaczną się uczyć przy 40knt :clap: ubędzie kilku potencjalnych kitesurferów, sporo zwątpi i będzie luźniej na zatoce :D

RAFAŁ

Post04 maja 2009, 11:48

Ziomek. pisze:
- ani wtedy gdy Przemassa złapała w Ras Sudr burza piaskowa w okolicy 45 węzłów na ..Waroo '09 13m2 :shock:
nie liszował się, popływał jeszcze chwilę, ale że nie było to już "rozwojowe" ;) pływanie - ze spokojem wylądował kajta i zmienił rozmiar..

Ziomkowi chyba chodziło 45 km/h na 13m2 :lol: :lol: ,
albo kogoś poniosła fantazja. :wink:

ps. Co wy tam w tym Egipcie palicie? :wink:

Awatar użytkownika
terranborn

Post04 maja 2009, 12:29

Mnie najbardziej rozbawiła sytuacja jak ojciec 8-9-latka wyciągał go do wody za trapez, był na 4,5m2 kite przy 40knt, dawał radę ;) Zacytuję jednego Cypryjczyka: " Unhooked railey?! I'm gonna kill him! :lol: ".

A żeby nie był w 100% offtop, to co do waroo:
Pływałem na 9m 2009, chwilkę... lekki na barze, szybki jak większość latawców w tym rozmiarze, fajna winda, przyjemny do UH, przyjemniejszy na pewno niż mój sport2 7m ( i nie chodzi mi o prędkość kite-a). Zachowaniem w oknie wiatrowym przypominał mi ozone edge-a, ale specem nie jestem ;) Jedyne co zauwazyłem a mi nie podeszło to ten "szalony bar", który według mnie dziwnie się trzęsie.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post04 maja 2009, 22:34

cyberdog1899 pisze:
Mała gęstość wiatru w Egipcie ma jednak znaczenie. A z tymi cyferkami to lepiej trochę uważać, na forum publicznym, szczególnie jako instruktor.

gestosc powietrza zalezy nie tylko od temperatury, nie ma problema zeby w Egipcie było gestsze niz w Bolandii.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 maja 2009, 01:52

maski pisze:
rewelacja :!:
mam nadzieje ze nie bedziesz powtarzal tego swoim kursantom,
będzie problem jak któryś uwierzy

..dlatego też nigdzie nie napisałem że wtedy na wodzie był Maski czy inny kurczak na kwadratowej sigmie naisha :idea:
tylko , iż był to Przemass na Waroo 13m2 2009 :idea:

fakt faktem, że sytuację z zaciekawieniem obserwowało jedynie ze 20 z ponad 30 uczestników jesiennego wyjazdu WAKE.PL do Ras Sudr
więc niedowiarkom którym kolejny raz trza "pozamykać japy" fotkami
wstawimy takowe kolejny raz..

tyle w tomacie ;D

Awatar użytkownika
Maslak
Dostał piwko: 2 razy

Post11 maja 2009, 13:08

Troszke moze nie za bardzo na temat ale zastanawiam sie dlaczego sie tak malo pisze o nemesisach i nawet nie za baaardzo widze ogrom ludzi mieszajacych tego kajta z blotem jak w przypadku waroo :lol:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2009, 14:39

Powiem tak, nie ma możliwości pływania na takim latawcu na takim wietrze.
Nie chodzi już nawet o składanie czy inwertowanie.

MOżna co najwyżej sztormować :!: :idea: a to duża różnica, bo tego to też moge podjąć się bez wachania :wink:

Pływanie to dla mnie mniejszy lub wiekszy power, kontrolowane skoki i sporadyczna walka o utrzymanie krawędzi.

Jak przyjdzie 45knts to robie downwind na 7m FULL POWER i wyciagam przemasa na wode na 13m.

P.S. B dobrze maitema jak wyglądało "pływanie" tego dnia:
http://www.youtube.com/watch?v=9YLfgK0JHxc
a wiało 40-50+ knts

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post11 maja 2009, 16:58

Crazy Horse pisze:Powiem tak, nie ma możliwości pływania na takim latawcu na takim wietrze.
Nie chodzi już nawet o składanie czy inwertowanie.

MOżna co najwyżej sztormować :!: :idea: a to duża różnica, bo tego to też moge podjąć się bez wachania :wink:

Pływanie to dla mnie mniejszy lub wiekszy power, kontrolowane skoki i sporadyczna walka o utrzymanie krawędzi.

Jak przyjdzie 45knts to robie downwind na 7m FULL POWER i wyciagam przemasa na wode na 13m.

P.S. B dobrze maitema jak wyglądało "pływanie" tego dnia:
http://www.youtube.com/watch?v=9YLfgK0JHxc
a wiało 40-50+ knts

A ja już uwierzyłem :(

RAFAŁ

Post11 maja 2009, 18:41

Ziomek jak na 13 waroo pływa się do 45 knts to nemesis 12 pewnie do 50knts. Już myślałem :wink: żeby sprzedać swoją 12 i 9 i zakupić jedną
sztukę 13 waroo lub 12 nemi i mieć tylko jednego kita bo przecież u nas
żadko tyle wieje.Ale przeczytałem post Przemasa :

"No nie wiem czy tak fajowsko - przy takim wietrze raczej nie licz na przyjemne pływanie.:/ Twisted Evil

Dziś na 7,5 m raczej dość grubo można było być przeżaglowanym."

Temat był o podobnych warunkach.
To w końcu jak to jest? :wink:

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2009, 18:44

jest tak że się da, ale to nie jest przyjemne pływanie

Awatar użytkownika
Adiq

Post11 maja 2009, 19:03

Ostatnio w Austrii na Neusiedler See jak było 21-23 węzełki to wskakiwałem na 7m waroo i miałem w sam raz (75 kilo) . Pewnie 30 knot to przydało by się 5m ... powyżej to już nie wiem :roll:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2009, 21:11

No dobrze, to może ja napiszę "jak było" bo mnie dotyczy w tym momencie temat, choć nie ja go zacząłem.

Trzecia bodajże sesja tamtego dnia była już zdecydowanie planowana jako chillout, zwłaszcza że wiatr siadł do ok 13-15 knts, wyciągnąłem więc z worka 13, podczas gdy Ziomek dawał radę spokojnie na 11.

Obrazek

Obrazek

po ok 45 minutach pływania wiatr zaczął się nagle wzmagać i zrobiło się "troszkę" dużo - typowe uderzenie chamsinu, teraz to wiem, wcześniej jakoś duża ilość piachu w powietrzu na nawietrznej nie miała takiego znaczenia. Po Hellu przyzwyczajeni jesteśmy do gustu i cumulonibusów, w Egipcie oczywiście tego nie ma...

Kotwi miał dość dużo na 11 m Ozone sport

Obrazek

a ja po chwili faktycznie wylądowałem 13, taśma depowera ściągnięta oczywiście od razu, ale samo w sobie zejście z wody bez jakichś traumatycznych przeżyć.

Obrazek

NIe mierzyłem wtedy wiatru, bo, jak widzicie ręce miałem zajęte czym innym, więc nie wypowiadam się ILE dokladnie wiało - oceńcie to sami po stanie morza i piasku na plaży.

Z mojej strony mogę jedynie dodać, że dużo bezpieczniejsze jest egipskie stałe 40-45 knts niż polski "szkwalik" 12 - 25 knts :/ No ale wszycy o tym zapewne doskonale wiecie....

W zeszłym tygodniu, kiedy pływałem na Kahoonie 7,5 problemem nie była tyle siła wiatru, co jego nierówność.

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich, tych złośliwych też ;)

aha, sorki za duże zdjęcia, ale znowu zarzucicie photoshopa czy coś... :wink:
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, 23:20 przez przemass, łącznie zmieniany 1 raz.

adamo
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2009, 23:08

Adiq pisze:Ostatnio w Austrii na Neusiedler See jak było 21-23 węzełki to wskakiwałem na 7m waroo i miałem w sam raz (75 kilo) . Pewnie 30 knot to przydało by się 5m ... powyżej to już nie wiem :roll:

W ubiegłym roku we wrześniu dzięki Przemasowi chyba jako jeden z pierwszych miałem okazję potestować waroo 09’
Wnioski podobne do Twoich: 9m 09’ pływanie z "wyciągniętymi grabiami" no, trochę się zdziwiłem bo na moje 9m 07’ było za mało

:wink:

cyberdog1899

Post11 maja 2009, 23:58

To nie o to chodzi Przemas, czy ktoś wierzy, czy nie, ale pewne rzeczy szczególnie jako instruktor można zatrzymać dla siebie, zamiast używać ich jako reklamy latawca. Dziś w Southend (Anglia), ktoś odpalał 15m Shockwave'a przy wietrze 30-35 węzłow jak wszyscy pływali na 6-7m. Raz go pociągnęło to zdecydował..., że przepnie węzełki. Co się okazuje - Polak... Kalkulacja jakby z tego tematu - 13m do 45knts, to na 15m przy 35 będzie ok :?

Wróć do „Recenzje & Opinie”