EVO TRAINER 2,0 m2

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
Czarny
Kontaktowanie:

Post23 lip 2009, 21:36

Witam.

Jestem po kursie, chociaż do stwierdzenia, że umiem pływać troche mi brakuje. Wiem jednak, że nie zrobie sobie krzywdy przez moją niewiedze, co najwyżej brak wprawy lub pecha.

Piszę tutaj ponieważ tak jak Ty nie jestem osobą którą stać na kurs i sprzęt za 3tyś zł. Kupiłem pierwszego kite'a za 1300 zł i stwierdziłem, że nauczę się sam. Kilka filmików instruktażowych, książka Ziomka i bylem pewien, że dam radę.

Skończyło się prawie tragedią, przy próbie wykonania jednego z manewrów opisanych w książce. Latawiec wyciągnął w powietrze mnie i kolegę który mnie trzymał za trapez (wiało jednak "trochę" za mocno...). Miałem szczęście, że mój latawiec nie był wyposażony w tzw. "Finger" i w momencie kiedy kolega mnie puscił linki sie zluzowały a kite sie odpiął (wylądował na drzewie).

Po tym incydencie stwierdziłem, że posłucham ludzi którzy tak usilnie mnie wysyłali na kurs.

Jeśli chodzi o latawiec szkoleniowy, jestem pewien że za te 400zł (mniej więcej tyle kosztuje IKO1, można też wziąć prywatne lekcje) kurs da Ci o wiele więcej niż jesteś w stanie sie na nim nauczyć, a później juz bedziesz mogła się spokojnie i bezpiecznie sama doszkalać.

Pozdrawiam.

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post23 lip 2009, 22:02

Czarny pisze:..Kupiłem pierwszego kite'a za 1300 zł i stwierdziłem, że nauczę się sam. ...

Tak z ciekawości, co kupiłeś?

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post23 lip 2009, 22:27

Fruziai - podsumowując to co koledzy napisali NAJBEZPIECZNIEJ i chyba najsprawniej nauczyć się idąc do szkółki. Trochę mniej bezpiecznie i sprawnie jest nauczyć się z kolegą/koleżanką, który/która już pływa i DOKŁADNIE Ci WSZYSTKO WYTŁUMACZY. Natomiast uczyć się samemu jest bardzo niebezpiecznie i to czy Ci się uda nic sobie nie zrobić jest raczej kwestią przypadku. Kręcenie ósemek treningówką 2m oczywiście Ci pomoże jednak ma się to nijak do mocy, szybkości, możliwości latawca do kitesurfingu.

Poznaj ten sport bo warto. Wypowiadającym się tutaj zależy na tym by Ci się nic nie stało - jedni prezentują pogląd "szkółkowy" inni "samouka". Jeśli chodzi o mnie - gdybym nie miał dobrego kolegi, który mnie nauczy, na 100% poszedłbym do szkółki i NIGDY nie uczył się sam.

Awatar użytkownika
Czarny
Kontaktowanie:

Post23 lip 2009, 23:17

Jurgen pisze:Tak z ciekawości, co kupiłeś?

naish boxer z 2005r. Było to w 2007 roku.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2009, 23:32 przez Czarny, łącznie zmieniany 1 raz.

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post23 lip 2009, 23:29

Czarny pisze:naish boxer z 2005r. Było to w 2007 roku.

Bardziej interesował mnie rozmiar i twoja waga :)

Awatar użytkownika
Czarny
Kontaktowanie:

Post23 lip 2009, 23:33

Jurgen pisze:
Bardziej interesował mnie rozmiar i twoja waga :)

stary C-shape 12m2 a waga... teraz 70 i rosnie, ale wtedy 65 ;P

Angoola
Deska: North Pro Models
Latawiec: North For All
Lokalizacja: . Ustka . Rowy . Łeba . Słupsk . www.angoola.pl, Evo , Select , WHIP, NKB, 2011 .
Kontaktowanie:

Post06 sie 2009, 22:56

szed pisze:
Lida pisze:..będziesz potem chciała czegoś większego ;)

Lidia, nie we wszystkim ta teoria sie sprawdza :wink:

:shock: :lol: :lol: :lol: :thumb:

Wróć do „Pierwsze Kroki”