Najlepszy stoper w barach Cabrinhy

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post03 paź 2009, 19:53

MArcinBe pisze:
Stoper przy trikach UH jest bardzo skutecznie zbijany przez system np double depower. Ale ale..ups to nie ten kajt

ja chyba wiem jaki to kajt, bo plywam na nim, i musze powiedziec, ze tak jak na poczatku podobal mi sie double depower, to od pewnego czasu wkurza mnie i plywam 'normalnie' zakladajac lisza....
Ostatnio po kazdej glebie gdy linki wlasnie dabldipalera juz jakos skrecone ustawily sie w pozycji dabldipaler to potem zeby wystartowac latawiec to czlowieka moze szlag trafic zanim sie linki przez stoper przewina/przesuna do pozycji 'normal' dipaler...
Nie miewasz czegos takiego?

Miewam, dla mnie system double depower jest prostym wyborem - albo go stosujesz i oszczędzasz mocno lisza, zuzywając przy tym linkę depoweru albo na odwrót. Z doświadczenia wiem że lisz puści szybciej i jest droższy :/ dlatego wciąż w silniejszym wietrze podpinam na dd. Stoper nie jest mi w ogóle potrzebny, piszę tylko jako o ciekawostce, kiedy zbicie stopera jest praktycznie pewne, bez wymyślania kulek zatrzasków i czego tam jeszcze. Osobiście jestem też przeciwnikiem używania stopera przez osoby początkujące.

Aha, a rozwiązaniem problemu o którym piszesz jest odpalenie latawca w pozycji po triku i lekkie pociągnięcie stopera "w dół". Reszta się sama ułoży ;) No ale to wszystko już wiesz zapewne.

pzdr.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post04 paź 2009, 10:30

BraCuru pisze:
waldir pisze:Jak dla mnie szkoda że nie jest tak stabilny jak te stopery z bodajże 2008 które nie przesuwały się zupełnie. Chyba najbardziej podoba mi się pomysł ze stałym zamontowaniem stopera i w razie "W" zbicia jego.

Wszystko jest fajnie ze stoperami wersji 2006-2008 jak swieci sloneczko, wieje 15kt, jestes na swiezutkim sprzecie a dookola zywej duszy.

W momencie wybicia godziny "W" pojawiało sie znane "Houston mamy problem" I wtedy zaczybal sie rock&roll :twisted: :twisted: :twisted:

Stad też ewolucja w kierunku popuszczającego stopera w modelach 2009 i 2010.

Dokładnie, takiego samego jestem zdania.

Awatar użytkownika
3msto
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 45 razy

Post04 paź 2009, 20:51

pływam na CB09 i jako początkujący potwierdzam Wasze opinie że, na początek brak stopera jest bardzo bezpiecznym rozwiazaniem ( dobra rada Horsa przy zakupie aby go nie zakładać :) )
Mam równiez wrażenie że, nie posiadanie stopera pozwala mi pływać przy silniejszym wietrze bo mogę mocniej odpuścić bar, mocno wyciągniete ręce ale daję rade. w takich samych warunkach próbowałem ze stoperem zaciśnietym na max i było za dużo mocy.

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post04 paź 2009, 20:55

Pytanie tylko jak chcesz użyć systemu bezpieczeństwa, kiedy trzymasz już na nim bar w warunkach overpower. Jedyne co możesz zrobić to się zupełnie odpiąć wówczas. Zawsze mnie to zastanawiało u wielu użytkowników Cabrinhy.

Awatar użytkownika
SWIRUS
Kontaktowanie:

Post04 paź 2009, 21:22

patron pisze:Pytanie tylko jak chcesz użyć systemu bezpieczeństwa, kiedy trzymasz już na nim bar w warunkach overpower. Jedyne co możesz zrobić to się zupełnie odpiąć wówczas. Zawsze mnie to zastanawiało u wielu użytkowników Cabrinhy.

Wystarczy zbić stopper.
A jak jesteś grubo overpower to nie pływasz ze stopperem.
Gabryśki naprawdę dużo więcej wytrzymują ponad podany górny zakres producenta.

Awatar użytkownika
3msto

Post04 paź 2009, 21:40

fakt,
przy ostatnim sobotnim pływaniu na maszo ( mocno było dla mnie ...) na 11-tce CB dało mi to do myslenia ale przy wspomnianych wyprostowanych łapkach bar nie był całkowicie odpuszczony więc miałem chyba jeszcze jakiś bufor bezpieczeństwa?
zaciśniety stoper i tak po chwili "zbijałem" lub sam sie zsuwał.
wiem jedno że, w razie niemca bar odjedzie mi maksymalnie a nie zatrzyma się na stoperze i to w przypadku początkującego jest na pewno mega zaletą.
Na spotach spotkałem się już z opinią że to lipa ten stoper bo odjeżdza,problem z odkręcaniem, bo ręce bolą przy długim pływaniu....
dla mnie osobiście nie ma problemu kwestia chyba przyzwyczajenia , na pewno jest bezpiecznie
co do skoków typu deadman itp. - jeszcze przede mną więc może wtedy pomarudze na to rozwiązanie. :wink:

Awatar użytkownika
3msto

Post04 paź 2009, 21:46

SWIRUS
zgadzam się,
oczywiście w ramach rozsądku ale maksymalny zakres wiatrowy mozna przeskoczyc i to sporo :lol:

Awatar użytkownika
rapanui
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post04 paź 2009, 22:23

W temacie watku -> efekty stopera zacisnietego na maksa przy wietrze 15-30 wezlow, chyba przez tate tego mlodego chlopaczka ktory zaparkowal w tym aucie, bo on sam nie byl nawet w stanie zbic go barem kiedy latawiec ciagnal go po trawie (jego plus kilku gosci ktorzy probowali go zatrzymac)..
Jak zwocilem facetowi uwage ze to przez ten stoper to uslyszalem ze "to nie do tego sluzy". Takze Panowie albo wywalajmy ten patent w cholere albo przynajmniej zaciskajmy zatrzask tak aby umiec go uruchomic w razie potrzeby..

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... &start=915

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post04 paź 2009, 22:27

SWIRUS pisze:Wystarczy zbić stopper.

Wielokrotnie widzę ludzi pływających w overpower z barem za miejscem na stoper - ze zbitym (zdjętym?) stoperem. Wtedy już nie ma jak go zbić ;)

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2009, 16:49

rapanui pisze:Takze Panowie albo wywalajmy ten patent w cholere albo przynajmniej zaciskajmy zatrzask tak aby umiec go uruchomic w razie potrzeby..

WYWALAJMY - Raz :!:

Zatrzask potrafi się blokować w najmniej odpowiednim momencie, jeśli się go nie sprawdza przed każdym pływaniem.
Także też nie ma co psioczyć na Cabrinhe, bo dużo zależy od rajdera.
Jeśli nie przegląda się regularnie sprzętu to często ma się nieuzasadnione tendencje aby wieszać psy na konkretnym producencie.
A jeśli ktoś nie rozumie do czego sluży stoper i jak go się obsługuje, to najzwyklej gra w rosyjską ruletkę :idea:

Ps.
Ciekaw jestem miny właściciela Toyoty :lol: Ktoś wyskoczy z 1500PLN za blacharke....

Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post07 paź 2009, 16:59

WYWALAJMY - Raz

Sorry za offtop ale jaka jest wtedy najlepsza technika odkręcenia baru? :oops:

P.S. Ja w swoich wywalilem już dawno. W barze z 07 byla wąska przelotka i czasem haczyło przy mocnym zaciągnieciu baru na jedna stronę.

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2009, 17:20

Piotrekb pisze:Sorry za offtop ale jaka jest wtedy najlepsza technika odkręcenia baru? :oops:

Moja babcia nazywała tą technike bodajże szydełkowaniem :wink:

Jak ktoś ma mało sprawne paluszki to po potrójnej rotacji w lewo proponuje zrobić zwrot i chwilę potem np potrójnego kajtloopa na prawym halsie. Albo jakąś bardziej skomplikowaną rotację :wink:

Powazniej pisząc to bar przekręca się trzymając go cały czas w rękach.
Po 10-20 razach mozna się całkowicie do tego przyzwyczaić

A Ty jak odkręcasz?

Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post08 paź 2009, 10:49

Dokladnie tak jak napisałeś tzn bez puszczania baru, tylko że zanim bar wróci do ustawienia pierwotnego - stoję już w miejscu :lol: .

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post09 paź 2009, 13:07

moim zdaniem stoper w 2010 jest wreszcie dobry i jak najbardziej przydatny. Ja np w Nomadzie zaciągałem go tylko na tele żeby linki d-powera były lekko napięte , więc może jakieś tylko 10 cm od maksymalnego odpuszczenia baru. W takim położeniu po puszczeniu baru po jakiejś rotacji jest o wiele łatwiej jednak mi go przechwycić, a i w razie "w" jest ten stoper na tyle daleko, że jeszcze kite bardzo dużo mocy odpuszcza. Natomiast jak potrzebuję to go "odepchnę" barem do końca i tyle.

a "ósemkę" pinia widziałem i jest żeczywiście mega genialnie prosta i funkcjonalna :idea: :idea: :idea:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post12 paź 2009, 11:46

MArcinBe pisze:
Stoper przy trikach UH jest bardzo skutecznie zbijany przez system np double depower. Ale ale..ups to nie ten kajt

Ostatnio po kazdej glebie gdy linki wlasnie dabldipalera juz jakos skrecone ustawily sie w pozycji dabldipaler to potem zeby wystartowac latawiec to czlowieka moze szlag trafic zanim sie linki przez stoper przewina/przesuna do pozycji 'normal' dipaler...
Nie miewasz czegos takiego?

ja mam też TAKI "problem" :idea:
złożenie tego zajmuje mi około 2 sekund :wink:

pzdr

Wróć do „Recenzje & Opinie”