MArcinBe pisze:Stoper przy trikach UH jest bardzo skutecznie zbijany przez system np double depower. Ale ale..ups to nie ten kajt
ja chyba wiem jaki to kajt, bo plywam na nim, i musze powiedziec, ze tak jak na poczatku podobal mi sie double depower, to od pewnego czasu wkurza mnie i plywam 'normalnie' zakladajac lisza....
Ostatnio po kazdej glebie gdy linki wlasnie dabldipalera juz jakos skrecone ustawily sie w pozycji dabldipaler to potem zeby wystartowac latawiec to czlowieka moze szlag trafic zanim sie linki przez stoper przewina/przesuna do pozycji 'normal' dipaler...
Nie miewasz czegos takiego?
Miewam, dla mnie system double depower jest prostym wyborem - albo go stosujesz i oszczędzasz mocno lisza, zuzywając przy tym linkę depoweru albo na odwrót. Z doświadczenia wiem że lisz puści szybciej i jest droższy :/ dlatego wciąż w silniejszym wietrze podpinam na dd. Stoper nie jest mi w ogóle potrzebny, piszę tylko jako o ciekawostce, kiedy zbicie stopera jest praktycznie pewne, bez wymyślania kulek zatrzasków i czego tam jeszcze. Osobiście jestem też przeciwnikiem używania stopera przez osoby początkujące.
Aha, a rozwiązaniem problemu o którym piszesz jest odpalenie latawca w pozycji po triku i lekkie pociągnięcie stopera "w dół". Reszta się sama ułoży

pzdr.