ION DRYSUIT 4/3 FUSION

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post28 paź 2009, 07:48

Od kilku tygodni mam mozliwość testowania nowego produktu ION'a - suchego bolka FUSION.
Osobiście nazwałbym go kombinezonem półsuchym, ponieważ jest wykonany z neoprenu. Ma oczywiście kryzy na nogawkach, szyi, rękach i rzeczywiście nic się nie nalewa. Po kilku godzinach pływania robi się lekko wilgotny w środku (po prostu nasiąka materiał z którego jest zrobiony).
Wygląd i design - kwestia gustu, sami ocenić musicie - dla mnie się podoba.
Tu macie link do zdjęć i krótkiego opisu po angielsku:
http://www.ion-essentials.com/public/co ... on/fusion/

Jeżeli chodzi o samo użytkowanie, to porównam go do poprzedniego Mystica który był przeze mnie używany 2 sezony.
Dzięki temu, że jest zrobiony z neoprenu, daje dodatkową pływalność w wodzie, co uważam ża duży plus.
Nie ma żadnego spuszczania powietrza po wejściu do wody, nic po glebach nie bąbluje po nogawkach, plecach itp.
Po ostrej glebie - gdy naleci zimnej wody - po chwili jest oki ponieważ woda wsiąka w piankę i nie przelewa się tak jak w moim poprzednim.
Sprawa istotna dla bezpieczeństwa - długie stanie w zimnej wodzie nie powoduje dyskomfortu - jest naprawdę ciepło, po rozcięciu lub nalaniu się wody przez kryzę zostaje ona tak jak wcześniej napisałem ogrzana i co najważniejsze nie ciągnie do dna jak w worku foliowym pełnym zimnej wody.
Sucharek ma kieszeń wewnątrz, mozna tam wsadzić np. klucze od samochodu, kieszeń na udzie i klatce piersiowej do której wkładam rękawice i aparat.
Wykonanie - jak to w ION'e - górna półka, wzmocnienia na kolanach, kaptur z dziurkami odprowadzającymi wodę itp.
Najmocniejszym argumentem przemawiającym za używaniem Fusion jest
KOMFORT CIEPLNY
Przy temperaturze do 5 stopni celsjusza, nie wkładam pod spód nic :idea: i jest mi po cholerze ciepło - gruby neopren robi swoje.
Poniżej 5 stopni, wkładam pod spód lycrę i ....... to wszystko!
Jest cały czas super ciepło, po wyjściu na brzeg na krótką przerwę w pływaniu nie telepie mnie i nie podwiewa po plecach.
To tyle na szybko, jeżeli macie pytania walcie śmiało, a ja jak sobie coś przypomnę to tu wrzucę.
Przepraszam, że ten opis taki beznadziejny, ale na szybko w pracy :oops:
pozdrawiam
Obrazek

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post28 paź 2009, 07:55

Na miejscu mam do obejrzenia i sprawdzenia rozmiar L i XL.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hersones
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2009, 14:57

gdzie mozna kupic? jaka cena?

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post28 paź 2009, 16:05

Hersones pisze:gdzie mozna kupic? jaka cena?

U mnie :oops: też są.
Detal 1999 zł
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hersones
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2009, 23:56

tzn ełk? jak mój 3bolek znowu zawiedzie /bede testować w nastepnym tygodniu/to chyba podjade pomierzyc?

a duzo wody naciaga? czujesz ze jestes mokry? bo ze zdjec wyglada ze to taka duża luźna pianka

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post29 paź 2009, 07:23

Hersones pisze:tzn ełk? jak mój 3bolek znowu zawiedzie /bede testować w nastepnym tygodniu/to chyba podjade pomierzyc?

a duzo wody naciaga? czujesz ze jestes mokry? bo ze zdjec wyglada ze to taka duża luźna pianka

Nie naciąga wody, tylko tak jak pisałem robi sie od środka wilgotny. Wylewać z niego nie muszę :) . Rzeczywiście ma wygląd takiej luźnej pianki i tak się w tym człowiek czuje. Najważniejsze, że ruchów nie ogranicza.
pozdrawiam

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post29 paź 2009, 10:04

Hersones napisał:

U mnie też są.
Detal 1999 zł
pozdrawiam

to troche tlumaczy recenzje.... niestety...
naprawde wierzysz we wszystko to co napisales?

Po ostrej glebie - gdy naleci zimnej wody - po chwili jest oki ponieważ woda wsiąka w piankę i nie przelewa się tak jak w moim poprzednim.
Sprawa istotna dla bezpieczeństwa - długie stanie w zimnej wodzie nie powoduje dyskomfortu - jest naprawdę ciepło, po rozcięciu lub nalaniu się wody przez kryzę zostaje ona tak jak wcześniej napisałem ogrzana

chodzi mi o to nalewanie sie wody do srodka... czy naprawde woda o temp 0-5 stopni tak szybko sie nagrzeje??? chyba nie bardzo. i tak przypadkiem mam 'twojego poprzedniego' bolka, czyli mystica i mnie osobiscie nic sie nie leje...

Przy temperaturze do 5 stopni celsjusza, nie wkładam pod spód nic i jest mi po cholerze ciepło - gruby neopren robi swoje.

kazdy inaczej odczuwa zimno i cieplo(na moim spocie gdy 90% ludzi plywa w bolkach, kapturach, butach, zawsze sie znajda twardzi mlodzicy w normalnych pianach, bez butow i rekawiczek - tez im jest cieplo), ale z nazwy mniemam, ze ta piana ma grubosc 4/3 mm, czy moze sie myle? bo jezeli tak, to 'gruby neopren' to nie jest...

choc musze przyznac, ze ta 'twoja' piana fajnie wyglada.

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post29 paź 2009, 10:15

MArcinBe pisze:
Hersones napisał:

U mnie też są.
Detal 1999 zł
pozdrawiam

to troche tlumaczy recenzje.... niestety...
naprawde wierzysz we wszystko to co napisales?

Sprawa istotna dla bezpieczeństwa - długie stanie w zimnej wodzie nie powoduje dyskomfortu - jest naprawdę ciepło, po rozcięciu lub nalaniu się wody przez kryzę zostaje ona tak jak wcześniej napisałem ogrzana

chodzi mi o to nalewanie sie wody do srodka... czy naprawde woda o temp 0-5 stopni tak szybko sie nagrzeje??? chyba nie bardzo. i tak przypadkiem mam 'twojego poprzedniego' bolka, czyli mystica i mnie osobiscie nic sie nie leje...

Przy temperaturze do 5 stopni celsjusza, nie wkładam pod spód nic i jest mi po cholerze ciepło - gruby neopren robi swoje.

kazdy inaczej odczuwa zimno i cieplo(na moim spocie gdy 90% ludzi plywa w bolkach, kapturach, butach, zawsze sie znajda twardzi mlodzicy w normalnych pianach, bez butow i rekawiczek - tez im jest cieplo), ale z nazwy mniemam, ze ta piana ma grubosc 4/3 mm, czy moze sie myle? bo jezeli tak, to 'gruby neopren' to nie jest...

choc musze przyznac, ze ta 'twoja' piana fajnie wyglada.

Najlepiej sam sprawdż.
W to, że nigdy ci się woda nie nalała nie wierzę
A to, że w suchaczu Misica było zimno - nie jest to odosobniona opinia, na 4 używających u nas - 3 narzekało, że zimno.
W ION'ie nie czuję "orzeżwiających" cieków wodnych...
pozdrawiam

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post29 paź 2009, 10:41

evolutionVIII pisze:...A to, że w suchaczu Misica było zimno - nie jest to odosobniona opinia, na 4 używających u nas - 3 narzekało, że zimno.

Trzeba się ruszać :) I się człowiek nawet zgrzać może ;) Poza tym zawsze można się cieplej pod spód ubrać wiec narzekania na chłód nie kumam :)

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post29 paź 2009, 10:47

Jurgen pisze:
evolutionVIII pisze:...A to, że w suchaczu Misica było zimno - nie jest to odosobniona opinia, na 4 używających u nas - 3 narzekało, że zimno.

Trzeba się ruszać :) I się człowiek nawet zgrzać może ;) Poza tym zawsze można się cieplej pod spód ubrać wiec narzekania na chłód nie kumam :)

No ja się ruszam jak szalony :lol:
Tylko Ty w wodzie po szyję, albo lepiej się nie moczysz :wink:
Po co mam pod spód coś jeszcze ładować jak w ION'e mi ciepło?
Zresztą co tu gadać, jak ty ostatnio na bosaka smigałeś :shock:
pozdrawiam

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post29 paź 2009, 10:51

Przypomniało mi się :!:
Wczoraj, na pływaniu kolega stwierdził, że dobra konstrukcja bo można nasikać jak w piankę :idea:
pozdrawiam

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post29 paź 2009, 10:53

evolutionVIII pisze:No ja się ruszam jak szalony :lol:

Nie wątpię ;)
evolutionVIII pisze:Tylko Ty w wodzie po szyję, albo lepiej się nie moczysz :wink:

Bo ja jestem mistrzem body dragów po plaży :)
Obrazek

evolutionVIII pisze:Po co mam pod spód coś jeszcze ładować jak w ION'e mi ciepło?

O mystic mówiłem :)
evolutionVIII pisze:Zresztą co tu gadać, jak ty ostatnio na bosaka smigałeś :shock:

Bo ciepło jeszcze :)

MArcinBe

Post29 paź 2009, 11:17

A to, że w suchaczu Misica było zimno - nie jest to odosobniona opinia, na 4 używających u nas - 3 narzekało, że zimno.

tak samo ja nie wierze w to co ty piszesz, ze jak bedziesz mial dziure w twojej pianie to nie problem, bo woda sie bedzie ogrzewac....

Moze mam po prostu dobrze dobrany rozmiar i dlatego mi sie nic nie leje. Pozatym mystic byl juz czesto opisywany i jedyne co sobie przypominam, to ewentualnie wilgotne koncowki nogawek i rekawow, ty jestes chyba pierwszym ktory pisze o srumieniach wody wlewajacych sie do srodka...

Zimno? Nikt nigdy nie napisal, ze bolek mystica czy tez inne ubiera sie na gole cialo gdy jest zimno...Chyba normalne, ze jak jest bardzo zimno to zakladasz cos cieplejszego pod spod - przynajmniej ja tak rozumie funkcje 'bolkow'.... i chyba znowu jestes pierwszym ktory pisze, ze w mysticu jest zimno...

i nie byloby w tym nic dziwnego bo zdania sa podzielone, tylko niestety "recenzja" kogos kto sprzedaje cos i porownoje to do czegos, czego nie sprzedaje okazuje sie po raz kolejny...niestety troche "naciagana"...

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post29 paź 2009, 12:04

MArcinBe pisze:

tak samo ja nie wierze w to co ty piszesz, ze jak bedziesz mial dziure w twojej pianie to nie problem, bo woda sie bedzie ogrzewac....

Moze mam po prostu dobrze dobrany rozmiar i dlatego mi sie nic nie leje. Pozatym mystic byl juz czesto opisywany i jedyne co sobie przypominam, to ewentualnie wilgotne koncowki nogawek i rekawow, ty jestes chyba pierwszym ktory pisze o srumieniach wody wlewajacych sie do srodka...

Zimno? Nikt nigdy nie napisal, ze bolek mystica czy tez inne ubiera sie na gole cialo gdy jest zimno...Chyba normalne, ze jak jest bardzo zimno to zakladasz cos cieplejszego pod spod - przynajmniej ja tak rozumie funkcje 'bolkow'.... i chyba znowu jestes pierwszym ktory pisze, ze w mysticu jest zimno...

i nie byloby w tym nic dziwnego bo zdania sa podzielone, tylko niestety "recenzja" kogos kto sprzedaje cos i porownoje to do czegos, czego nie sprzedaje okazuje sie po raz kolejny...niestety troche "naciagana"...

Przyjedź, przetestuj i sam oceń tak będzie najrzetelniej bo przecież na oczy nie widziałeś ION'a.
pozdrawiam

MArcinBe

Post29 paź 2009, 14:13

masz racje, w ionie nie plywalem.
mimo wszystko uwazam twoja recenzje niestety za "reklame sprzedawcy", szczegolnie tekst o bezpieczenstwie, rozcieciu i ogrzewaniu sie wody.

Wróć do „Recenzje & Opinie”