Nie wiem co wiecie na ten temat. Poniżej znajdziecie wszystko co się dowiedziałem w sprawie udziału w zawodach PKRA i IKA.
Jeśli planujecie startowac w powyższych zawodach to musicie być członkami narodowego stowarzyszenia zawodnikow KS oraz nie wolno wam będzie startowac w KPWT.
Pierwsze zawody PKRA 10 kwiecień. Do tego czasu musicie założyć sobie stowarzyszenie o charakterze non-profit i oczywiście stac się członkiem.
W miedzyczasie powyzsze stowarzyszenie ma stowarzyszyc się z IKA.
Jak widzicie czasu zostalo troche malo. Pisze o tym bo chyba nikt inny tego tematu nie poruszy. Markus Schwendtner (jeden z szefow IKA), zwrocil się do mnie z prosba abym wyjaśnił to na naszym podwórku.
Dodatkowo zalezy mi na tym aby mój syn wystartowal w PKRA i KiteTour Europe. Poza nim na pewno będą startowac inni KiteTeamowcy.
Mam gorącą prośbe do wszystkich czytelnikow KF.pl aby przekazac tą wiadomość zawodnikom, którzy nie koniecznie zaglądają na to forum.
Oczywiście powyższe nie dotyczy zawodow KPWT gdzie nie ma absolutnie zadnych ograniczen a startowanie w zawodach konkurencji nie jest brane wogole pod uwage.
W Polsce nie ma zadnej organizacji, stowarzyszenia KS. Jedynie są kluby lub towarzystwa wzajemnej adoracji. Kitesurfing u nas rozwija się normalnie i powstaje pytanie czy tego potrzebuja zawodnicy?
Wg mnie w tej chwili nie, bo wszyscy rozwija ja się indywidualnie. Jednak z czasem (olimpiada) takie stowarzyszenie zawodnikow może łatwiej pozyskiwac fundusze na przygotowania do zawodow, ubezpieczac zawodnikow na korzystnych warunkach i reprezentowac interesy samych zawodnikow w kraju i zagranica. Tutaj przede wszystkim chodzi o to, aby wszystkie zawody odbywaly się wg ustalonych standardow a nie widzi misie organizatorow (włącznie z sędziowaniem – co wg mnie jest dla was bardzo wazne)
Na dzisiaj uwazam, ze będzie trzeba powołać takie stowarzyszenie przede wszystkim w jednym celu – dac wam mozliwosc startu w poniższych zawodach w 2010:
http://www.internationalkiteboarding.or ... &Itemid=81
Wg wymogow IKA takie stowarzyszenie ma wyglądać tak:
Nazwa,
Siedziba glowna,
Cele,
Czlonkowie (Pelni, Wspolpracujacy, Stowarzyszeni),
Zarzadzanie poprzez Komisję Wykonawczą skladajaca się z prezesa, wiceprezesa, sekretarza wykonawczego i skarbnika (jeśli będzie potrzebny). Drugim cialem zarządzającym jest Zgromadzenie Ogolne czyli wszyscy czlonkowie),
Zasady wyboru KW i ZO,
Konstytucja.
Jeśli jesteście zainteresowani powstaniem takiego stowarzyszenia to się tutaj odezwijcie lub napiszcie do mnie na maila: BraCuru@interia.pl
Nie chciałbym się mylic ale uwazam ze sprawa jest pilna.