Tak jak pisałem wcześniej, trochę detali po powrocie .. może się komuś przyda
Spoty :
Robiąc w tydzień ca 1000 km zjechałem tylko 3
1. Flag Beach
Najlepiej pływać +/- 2 godz. od wysokiej wody. Na niskiej tez się da, ale trzeba uważać na rafy i skały, najlepiej sie powoli wydragować z 20-30 m od brzegu i wtedy wejść na deskę . Nawet to co wydaje się wyglądać jak piasek na dnie to może być skała i można się trochę pociąć [ tak doradzał mi lokales na spocie]. Pomimo ze na tablicy piszą ze baza ma asekuracje to aktualnie nic takiego nie oferują. Często wieje cross off. Na wysokiej wodzie piękny spocik , robią się przyjemne falki. Pływałem krótko 1 dzień do czasu jak ktoś z bazy zasiał panikę że pojawił się żeglarz portugalski, 3 duże okazy.... po czym większość dała nogę z wody

2. Sotavento
O tym spocie duzo już było na kf napisane. Baza z barem, kibelkiem, leżakami i prysznicem ze słodką wodą. W czasie kiedy ja byłem lagunki były bardzo płytkie, średnio nadawały się do pływania. Asekuracja - za 1 zwózkę kasują 30 eur. Jednego dnia jak wiało 25 kt+ w ciągu 3 godzin widziałem jak podjęli 3 gości. Podobnie jak na Flag często wieje cross off. Pływałem tam tylko 3 dni z tego 2 dni było cross off z wiatrem pow. 25kt, a jednego odkręciło na moment centralnie do brzegu, tyle ze tego dnia było bardzo słabo tj 12-15 kt i to nie długo

3. Cotillo
Jak podjechałem to wiało ca 12 kt , trochę mało żeby zejść na wodę, poza tym nie było nikogo na kajcie tylko surferzy. Miejsce jest piękne i warto je odwiedzić . Lokalni surferzy ostrzegali przed silnym prądem w wodzie i skałami , także spot raczej nie dla początkujących. Nie ma asekuracji. Dojazd na spot po bardzo wyboistej drodze. Miałem wrażenie ze Fabia którą pożyczyłem zaraz zostawi tam podwozie.

Jednego dnia na cały wyjazd nie wiało totalnie nic. W takiej opcji polecam wypożyczyć sobie deskę do surfa – poniżej jeden z lokalesów na plazy ca 4 km na południe od flag

Mieszkałem w Corallejo, Oasis Papagayo, gdyby ktoś potrzebował jakieś info o hotelu to pytajcie
Wyjazd bukowały mi dziewczyny z Cocotours - polecam.
p.s. Stiv, coś na razie widzę ze deko pechowo trafiliście z wiatrem.. życzę żeby Wam sie szybko pozmieniało, od Soboty ma wiać według wf.