Już było:
Level 2I
* Water starts in both directions and ride a short distance
* Come to a controlled stop
* Understand weather forecast, tidal- and wind effects * Determine the wind strength, direction and quality * Know the right of way rules
* Know equipment set up and choice according to the weather conditionspokaż mi kto tego uczy skoro nawet z Twojej wypowiedzi można wywnioskować, że jest to nowość i temat niszowy.
Pokaż mi kursanta, który tylko po kursie IKO2 potrafi określić siłę wiatru inaczej niż: wieje, wieje mocniej, nie wieje, głowę urywa.
Pokaż mi kursanta, który świadomie i bez pomocy instruktora dobiera sprzęt do warunków wiatrowych już po IKO2
Nikt nie wymaga żeby robić doktorat - jak byłem dawno temu na kursie żeglarskim to o meteorologii było "tylko" kilkanaście minut teorii, dostałem książkę i mogłem przeczytać więcej. Te kilkanaście minut poszerzone o wiedzę zdobytą samodzielnie pozwala na w miarę bezpieczne pływanie na dowolnym sprzęcie.
Jednak gdyby ktoś mi nie powiedział czegokolwiek na ten temat to pewnie też nie zwracałbym uwagi na to co się dzieje nad głową...
Aha - dla mnie słowo "understand" znaczy dużo więcej niż "know" więc powiedzenie kursantowi, że wiatr wieje z różnych kierunków i może być silny lub słaby nie do końca wystarcza.
Ziomek nie wiedziałem też, że Twój czas tyle kosztuje i że podstawową wiedzę o przechodzeniu frontów będziesz przekazywał przez 4 lata