suchar czy dobra pianka?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Romulus
Deska: SU-2
Latawiec: RRD Obsession
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2010, 17:54

Ja używam butów BARE 7 mm z tym bieżnikiem i nie zmarzły mi stopy a w zeszły sezon zakończyłem w grudniu.

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2010, 20:03

Jestem raczej zmarzlak, więc zdecydowanie suchy bolo :)
Ja mam akurat DryFashion i nie narzekam, model z zamkiem z przodu (wygodne, bo można się spokojnie odsikać bez zdejmowania połowy uniformu :lol: )
Zaczynam w nim pływać od ok 10-12*C w dół, choć czasem, tak jak dzisiaj, też w wyższych temperatuarch (ok.13-14*C), ale jak słoneczko wychodzi zza chmurki to troszkę się spocić można, szczególnie jak sie dużo fika :)

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2010, 21:51

yanosik:
ten model ma suuuper + w porównaniu do niektórych sucharów... - można spokojnie na t-shirt'a i krótkie spodenki założyć - wszystko wygodnie i można tak pływać nawet latem jak się spuści większość powietrza ;)
a wg mnie suchar sporo wygodniejszy do pływania niż pianka
teraz zmieniłem na mystic'a (dzisiaj 1 testy) i jest lepszy mystic, zobaczymy jak na długą metę to się sprawdzi... ;)

immune69

Post19 wrz 2010, 20:29

waldace1904 pisze:powiedźcie czy te buty nadają się na kite, szukałem czegoś cieplejszego i jedyne co to znalazłem te (wszystkie sklepy ks chyba juz sezon skończyły bo rozmiarówek nie ma)
Obrazek, i znalazłem te co na fotce ale mają dojść intensywny bierznik

Kapek off top - nie wiem jak u wam ale mi buty z oddzieloym palcem (mystic, oneill) chyba bardziej podchodzą, większe czucie i paluchy na siebie nie zachodzą.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 00:24

sersciuch pisze:Co do rękawiczek to mogę poradzić mystick drygloves,faktem jest że nigdy w takim mrozie nie pływałem ale w ręce w nich nigdy nie zmarzłem co jest sukcesem biorąc pod uwagę to że nawet czasem w dość cieple dni marzną mi ręce.

sa spoko mam takie ale i tak po takim czasie palce kostnieja

roonek
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 10:41

to jak już temat dość mocno się rozwinął to może jeszcze jakieś porady
jak dbać o suchara by posłużył na długie lata a nie tylko na jeden sezon jak pianka;)

co po pływaniu?-płukać go woda całego? w środku i zewnątrz?
coś tam pisaliście o talku i sprayu do elementów gumowych-kiedy z tego korzystać?
rozumiem ze albo talk albo spray? (jakich produktów używacie do konserwacji?:)
jakieś genialne sposoby na zakładanie i zdejmowanie suchara?

--

pozdrawiam roonek

Awatar użytkownika
smithpl
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 17:06

To i ja sie podlacze z pytaniem.

Chyba jestem zmarzluch. W ostatni weekend i jakie 2 tyg. temu bylo mi juz zimno w czasie plywania i to wygania mnie z wody.

W zwiazku z tym padl pomysl aby jednak odziac suchara MYSTIC'a.

Oczywiscie tuz przed kupnem pojawil sie dylemat - chyba jestem na pograniczu rozmiarowki :-)

Aktualnie 177cm , 75kg wagi budowa ciala normalna ( to w ramach informacji a nie reklamy :D )
Przymierzalem 2 suchary Mistic'a M i L
1. M - wyglada ze ok, dosc ciasno trzymaja kryzy w nogach i rekach oraz na szyji. Jedynie jak sie w pelni skulilem to czulem ze napiely sie plecy.
2. L - wyglada ze ok ale.... kryza szyjna moze nie luzna ale bez problemu wklada sie palce czy tez ja odciaga od szyji. Boje sie czy przy upadkach po lotach nie bedzie walic woda pod suchar. Po prostu czy nie jest za luzna kryza jak na mnie.

Z tego co slyszalem to lepiej kupic luzniejszego suchara ale czy az tak?

Moze sie ze mna podzielic ktos kto uzytkuje suchara, jak scislo one powinny trzymac ?
A moze ktos o podobnych wymiarach wybral ktorys z rozmiarow?

No i ostatnie pytanie, ja planuje wyeliminowac swoja pianke 5/3 na rzecz suchara. Po pierwsze nie chce mi sie juz nasiakac woda, przebierac czy tez rano zakladac mokrej pianki. Jednak tak jak pisze - zastapic chce 5/3 ktora uzywam w maju/poczatek czerwca/koniec sierpnia i wrzesien - pytanie tylko czy w sucharze nie bedzie mi za cieplo ? :-)

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 17:24

smithpl pisze:
Jednak tak jak pisze - zastapic chce 5/3 ktora uzywam w maju/poczatek czerwca/koniec sierpnia i wrzesien - pytanie tylko czy w sucharze nie bedzie mi za cieplo ? :-)

...ciepłotę w Bolku, regulujesz tym co założysz pod niego[ jak jest zimno polarki, jak cieplej bielizna aktywna]

...przy Twoich parametrach weź L-kę :!: nie ma nic gorszego niż za mały Bolek :wink:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 17:31

smithpl pisze:To i ja sie podlacze z pytaniem.

Chyba jestem zmarzluch. W ostatni weekend i jakie 2 tyg. temu bylo mi juz zimno w czasie plywania i to wygania mnie z wody.
...

No i ostatnie pytanie, ja planuje wyeliminowac swoja pianke 5/3 na rzecz suchara. Po pierwsze nie chce mi sie juz nasiakac woda, przebierac czy tez rano zakladac mokrej pianki. Jednak tak jak pisze - zastapic chce 5/3 ktora uzywam w maju/poczatek czerwca/koniec sierpnia i wrzesien - pytanie tylko czy w sucharze nie bedzie mi za cieplo ? :-)

Ty jesteś zmarzluch :?: Ja to pływam w 5/3 długi rękaw/nogawka praktycznie zawsze - tylko sporadycznie zakładam 3 z krótkim rękawem ale to musi być naprawdę wyjątkowa lipcowo-sierpniowa aura z wiatrem ;)
A jak nie ma słońca, daje ponad 20 węzełków i po południu mam założyć mokrą piankę to... brrrr....

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2010, 17:33

immune69 pisze:
waldace1904 pisze:powiedźcie czy te buty nadają się na kite, szukałem czegoś cieplejszego i jedyne co to znalazłem te (wszystkie sklepy ks chyba juz sezon skończyły bo rozmiarówek nie ma).

... te butki odpuść, będą za zimne [ spora cyrkulacja wody przez zamek, zupełnie bez sensu na zimne klimaty :? ]

...mam sprawdzone butki Gul'a 6mm neopren z paskiem fiksujacym środstopie, nawet jak jest kra na wodzie to jest w nich ciepło[ serio :shock: , sam się dziwię :doh: ]

http://surfmix.com/index.php?mod=detail&id=739#

...tyle, że ja mam 6mm starszy model, a te z linka są 5mm :think:

Picu
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz

Post19 paź 2010, 10:05

To i ja mam pytanko do rozmiaru bolka mystic
właśnie przyszła mi kurierem L-ka, którą zmierzyłem i wydaje się być za duża, tzn. za długa
mam 182 cm wzostu, 104 w klacie i 91 w pasie, 80 kg wagi
gdy ubrałem pod spód bieliznę termo, spodnie i bluzę polarową, oczywiście po spuszczeniu powietrza - na sucharze robią się dość spore fałdy poprzeczne w okolicy brzucha. Jakby był nadmiar materiału wzdłuż. Boję się, że M-ka z kolei będzie za wąska, krępująca ruchy i ciężko będzie ręce do baru wyciągnąć.
Czy takie fałdy mogą być, czy nie poprzeciera się to od trapezu?

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post19 paź 2010, 10:25

Picu pisze:Czy takie fałdy mogą być, czy nie poprzeciera się to od trapezu?

Oczywiście mogą być. Mi się nic nie przetarło jeszcze i raczej nie widzę na to szans.
L-ka na pewno będzie lepsza niż M-ka.
Ja mam 175cm i 78kg i widzę że M-ka jest lekko na mnie za mała jak ubieram się na zimę (cebulka 2 lub 3 warstwy pod suchara).

Awatar użytkownika
sebro
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post19 paź 2010, 20:44

Picu
nawet nie myśl o M-ce
mam ten rozmiar przy 180cm i 78kg
i żałuję, że nie wziąłem L
na samej bieliźnie jest ok, ale przy polarach robi się ciasno

Picu
Dostał piwko: 1 raz

Post19 paź 2010, 21:48

Dzięki za info
udało mi się dziś zmierzyć M-kę na bieliznę termo+cienka bluza polarowa i cienkie spodnie
leżała jak ulał, zero fałd itp
tylko niestety jak wyciągnąłem ręce do przodu - ciągnęło pod pachami, jak zgiąłem ręce do tyłu - ciągnęło z przodu - za wąska w klacie
mając do wyboru fałdy na brzuchu i tyłku za to swobodne ruchy, kontra wdzianko pasujące wizualnie, ale krępujące ruchy rąk - wybiorę to pierwsze
późną jesienią i zimą i tak mało lasek na plażach, więc lans i dopasowane wdzianka można odłożyć na lato 8)

szkoda tylko, że niedostępne są w PL rozmiary pośrednie z tabelki mystica (LS, LT)
wtedy można byłoby dobrać coś bardziej pasującego

Awatar użytkownika
bronix

Post23 paź 2010, 19:31

Cześć wszystkim ,jeśli chodzi o eksploatacje bolka to powinno sie go płukać po pływaniu szczególnie w słonej wodzie i wystarczy z zewn.letnią wodą no chyba że ktoś sie wybitnie poci :wink: , nie należy mokrego zwijać w rolade i chomikować w jakimś worze bo będziecie grzyby zbierać i pleśnie :doh: ,zwracać uwagę trzeba na połączenia mankietów rąk i nóg z kryzami żeby się piaseczek nie zbierał bo tarcie swoje zrobi i wymiana kryzy (150zł) :twisted: .Do konserwacji kryz można używać silikonu w sprayu lub talku a do zameczka tylko silikonu :!: :!: :!: ,ułtwi to zamykanie i otwieranie o szczelności nie wspomnę.Osobiście używam smaru silikonowego w sprayu do konserwacji uszczelek gumowych (9zł) i jest wszystko sikalafo :thumb: .Kiedy już zdarzy sie rozciąć bolesława to można niewielkie uszkodzenia zakleić od wewn. łatkami do dętek rowerowych np. :twisted: .Najważniejszy w bolku jest zamek i trzeba na niego zwracać uwagę żeby przy składaniu nie przełamać go bo straci szczelność i sie nie będzie zamykać a wymiana to praktycznie 3/4 kosztu nowego :twisted: .Co do rozmiarówki to polecam większy niż bardziej dopasowany bo ma być wygodnie a nie jak w smokingu leży jak ulał ale weź pan sznurówkę w bucie zawiąż .Padło pytanie o luźną kryze szyjną powiem tak ,jak jest luźniejsza to cię nie udusi i łatwiej wbić w nią makówke a ją najłatwiej uszkodzić, a jak będziesz miał ciasną to po 15 min będziesz czerwony jak burak na buźce i ciśnienie skoczy .Ja mam taką luźną że kluczyki wkładam przez nią na szyje i jeszcze nigdy mi nie ciekła ,ALEEE polak potrafi więc reguły nie ma.Sie rozpisałem no, pewnie ktoś ma inne patenty na bolka ja mam takie i jestem szczęśliwym posiadaczem już 3 sezon bez awarii :thumbsup: Pozdro all

Wróć do „Forum Główne”