PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post27 paź 2010, 15:24

Ja specjalistą od komorowców nie jestem, nie pływałem na nich, więc się nie wypowiadam o ich właściwościach. Poszperaj na forum, sporo tematów o ich wadach i zaletach. Mało jest osób, które je używają, dlatego pytałem czy ten speed jest świadomą decyzją. Na spotach nie widziałem w tym roku chyba żadnej komórki poza gigantami powyżej 15m2. Z takich powodów sporo osób np. nie wie jak taki sprzęt wystartować czy wylądować, nie wspominając już o ewentualnych podpowiedziach jak to używać. Ale jeśli pływałeś na speedzie i Ci pasuje, to nie widzę przeszkód.

Btw pompowane latawce też sprawdzają się w zimie. Latawców na wodę masz całe mnóstwo, szczególnie jeśli mówisz o przedziale cenowym speeda.

bart_dr

Post31 paź 2010, 22:17

z wad dla poczatkujacego to jak szmata wpadnie do wody i od razu jej nie podniesiesz to naleje sie woda , i wyciagasz worek napelniony woda, moj puls byl bardzo niestabilny przy szkwalach, i wiecznie poplatane linki, z czasem napewno to sie samo wyeliminuje ale moze opozniac lekko nauke

Awatar użytkownika
cex
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Vapor 10, Flexifoil Atom 12 15
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post01 lis 2010, 17:51

bart_dr pisze:z wad dla poczatkujacego to jak szmata wpadnie do wody i od razu jej nie podniesiesz to naleje sie woda , i wyciagasz worek napelniony woda, moj puls byl bardzo niestabilny przy szkwalach, i wiecznie poplatane linki, z czasem napewno to sie samo wyeliminuje ale moze opozniac lekko nauke

Potwierdze slowa przedmowcy, totalna lipa na szkwaly strasznie szarpie i nie za bardzo mozna plywac. Nie plywalem na tym latawcu ale mma znajomego ktory ma 12m i 19m speed3. Jak wpadnie do wody i wleje sie do srodka troche zajmie wylewanie wody, jak plywasz na falach i spadnie do wody mozesz miec niezly sajgon z linkami.
Wedlug mnie ten latawiec jest bardziej przystosowany na lad ale tez na wode raczej o plaskiej powierzchni.
Dla ciekawosci napisze ze kiedy slabo wieje ja smigam dobrze na swojej 15 Atom na falach a gosc na 19m speed 3 sie troszeczke meczy ze wzgledu na powolne poruszanie sie tego latawca... To tyle z mojego doswiadczenia.
Bede musial pogadac z kolezka zeby dal mi polatac troszeczke na tej maszynie i napisze cos wiecej.

Ps. Za jednego Flysurfera mozesz miec 2 pompowance jak dobrze poszperasz

Awatar użytkownika
lilolittle
Kontaktowanie:

Post01 lis 2010, 21:20

Potwierdze slowa przedmowcy, totalna lipa na szkwaly strasznie szarpie i nie za bardzo mozna plywac. Nie plywalem na tym latawcu ale mma znajomego ktory ma 12m i 19m speed3. Jak wpadnie do wody i wleje sie do srodka troche zajmie wylewanie wody, jak plywasz na falach i spadnie do wody mozesz miec niezly sajgon z linkami.
Wedlug mnie ten latawiec jest bardziej przystosowany na lad ale tez na wode raczej o plaskiej powierzchni.
Dla ciekawosci napisze ze kiedy slabo wieje ja smigam dobrze na swojej 15 Atom na falach a gosc na 19m speed 3 sie troszeczke meczy ze wzgledu na powolne poruszanie sie tego latawca... To tyle z mojego doswiadczenia.
Bede musial pogadac z kolezka zeby dal mi polatac troszeczke na tej maszynie i napisze cos wiecej..

No i pogadane. Cex - pogadaj z kolezka, niech da CI sie "karnac" i moze zmienisz zdanie.. zwlaszcza na temat szkwalow!

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post01 lis 2010, 22:14

lilolittle pisze:No i pogadane

...no właśnie :!:
Se chłopaki pogadali :lol:

barnej

Post09 lis 2010, 01:44

Odrazu napisze z gory - Swierzak, 22 lata,zero pojecia o kajcie !!! zarazony przez kumpla ktory lata w powietrzu jak jakas malpa

WZROST NIE MA ZNACZENIA DLA WYBORU SPRZETU

Waga ridera (kg):---------------90-100-------75-90-------65-75-------<65

Rozmiar KITE (m2):
PODSTAWOWY:------------------13-14-------12-13-------11-12-------10-11
SILNOWIATROWY:----------------9-10--------8-9---------7-8----------6-8

Nie wiem o co kaman podstawowy i silnowiatrowy :(((((((( waga 80 kg czyli mam rozumiec 13 na 9 ? moze ktos zapodac linka jak wyglada w przyblizeniu taki latawiec ?Czy firma Ozon jest dobra marka dla poczatkujacych ? Jak myslicie ile warto wydac na taki sprzecik ? jakie wymiary mam podac przy kupnie sprzetu interesuje mnie freestyle - lubie adrenalinke. Jak z decha ? 128 na 38 ? Jaka firma

DZIEKI I SORY Z GORY !!!

recha

Post09 lis 2010, 18:53

Jak masz kumpla co lata to go podpytaj o takie podstawowe rzeczy. Jeśli ma zajawkę na kajta to będzie Ci o tym nawijał godzinami :)
Latawiec podstawowy to szmatka na nasze, polskie warunki (np. 12m2); silnowiatrowy to mniejsza zabawka na okres jesienny, kiedy wieje trochę więcej (np. 8m2).
Na kitesurfing warto wydać wszystkie oszczędności życia - nie będziesz żałować :thumb:
Na pozostałe pytania znajdziesz odpowiedź w poprzednich postach, poczytaj trochę.

barnej

Post09 lis 2010, 23:50

Hahahhaha moj kolega niestety nawet nie ma wlasnego sprzetu tylko latal na pozyczonym i takze nie ma zbytnio pojecia o tym sporcie, liczy sie to ze zlapalismy zajawke :D dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
cex
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Vapor 10, Flexifoil Atom 12 15
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post10 lis 2010, 00:35

Kolejnosc w tym sporcie
*poczytaj duzo na necie o bezpieczenstwie, poruszaniu sie latawca w oknie wiatrowym, co jak i od czego zaczac
*jak juz bedziesz mial ogolny zarys co to kite i z czym sie go je poswiec troche kasy na kurs oszczedzisz na zdrowiu i czasie ktory zaowocuje w szybszy progress /zakladajac ze miales wczesniej dczynienia z podobnymi sportami /
*jak juz przejdziesz kurs zacznij szukac sprzetu ktory cie zainteresuje, kazdy tutaj ma swoja marke i jak ktos cos poleci zaraz bedzie mega dyskusja dlaczego ten jest lepszy od tamtego

Poszukaj raczej opinii negatywnych i bedziesz wiedzial czzago nie kupywac :!:
Poswiecic warto wszystko co masz do wydania, kazda zlotowke wynagrodzi odpowiedni powiew wiatru :)
powodzenia i do uslyszenia

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post10 lis 2010, 00:42

kup latawiec przeznaczony dla początkujących/freeride, jakiejś renomowanej marki, (znajdziesz trochę tego na forum szukaj nie boli ;) nie starocia z allegro, tylko jakiś powiedzmy 2007 lub nowszy latawiec typu BOW/SLE/hybrid również znajdziesz na forum
Zapewne już zdąrzyłeś uznać pierwsza radę (tą o wyborze latawca dla początkującego) jako zbędną (sorry jak nie prawda), ale uwierz mi nie jest to na zasadzie "ja się szybciej uczę to i od razu chcę ... to będzie fajniej etc itd itp" wręcz przeciwnie, freestyle'owy latawiec, a przynajmniej ich większość utrudni CI tylko początki, a wszystko jest do wykonania na latawcu dla poczatkującego... oczywiście (w uproszczeniu) wyżej skoczysz na latawcu bardziej pod to stworzonym, ale na początku te różnice średnio odczujesz, a łatwiej się nauczyć itd itp etc jak dojdziesz do odpowiedniego poziomu sam będziesz wiedział, że latawiec zaczął Cię ograniczać, albo chcesz wyzej lepiej itd etc
12 + 8m to standardowy zestaw, oczywiście możesz na początek kupić tylko 1 kite, wtedy najlepiej12m jako pierwszy - częściej z niego skorzystasz. Sprostuje poprzednia wypowiedz - jesienia czesciej uzyjesz mniejszego, a latem częściej większego, ale nie ma reguły.
Deska - za małą podaleś zdecydowanie. Tak w okolicach 135cm dlugosci będzie ok, na początek może być na przykład Nobile NBL czy Su-2 Big-Foot bądź pochodne - większy rozmiar ułatwi początki i tu podobnie jak z latawcem, na początku troszkę większa deska przyspieszy naukę i raczej nie spowolni jej później, a jak odczujesz to - zmienisz i tyle;)

I na koniec poleca kursik, jeśli czujesz że się przyda dla bezpieczeństwa to super, ale zapewne właśnie stwierdziłeś że dasz radę sam i nie będziesz tracił x stówek skoro możesz się nauczyć sam
odpowiedz? a bezpieczenstwo
b) szybciej sie nauczysz
c) nie musisz kupowac sprzetu przed kursem - nie napier... o wodę nie swoim sprzętem
d) jak już tak bardzo nie chcesz wydawać kasy - ok nie ma problemu, ale zainwestuj chociaż w bezpieczeństwo - a jak już będziesz wiedział co i jak będziesz mógł doskonalić swoje umiejętności sam, ale względnie bezpiecznie dla siebie i innych :)
e) nie nie jest to lobby szkółek kite- możesz też poprosić kogoś doświadczonego o pomoc, ale to oczywiście nie to samo...
jeśli dalej myślisz "eee juz tylu dalo rade samemu się nauczyć... dam radę.."
"ja nie dam rady?"
ok nie wątpię, ale bezpieczenstwo jednak jest trochę ważniejsze
viewtopic.php?f=22&t=31473
to daję trochę do myślenia, nie?
Nie jest to tak, że odstraszam od sportu, jak widać wypadki względem ilości osób to uprawiających nie są wcale częste i często spowodowane głupotą lub ignorancja... ale w rękach początkującego, bądź ignorującego niebezpieczeństwo kite może być bardzo niebezpieczny :) To ryzyko możesz zminimalizować, więc dobrze być jego świadomym i potrafić jego uniknąć...
pzdr
P.S. sorry za błędy itd zwykle piszę i dopiero potem poprawiam wszystko, ale teraz mi się chce spać;p

barnej

Post10 lis 2010, 03:25

Hmm po tym wszytkim co przeczytalem to chyba jednak pojde sobie na jakis kursik :D hahah a kaske moge wydac na sprzecik tak do 3 klockow zal mi tylka nie sciska :p

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post10 lis 2010, 17:37

to za 3 klocki za bardzo nie zaszalejesz :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post10 lis 2010, 17:49

Ceny tak na początek :arrow:
Kursik 4 -5 godzin 500 zł
Jakiś sensowny używany latawiec 2000zł
Trapez i pianka 1000zł
Deska 1000zł
Można jeszcze przyciąć do 5 stówek
I kupić coś taniej ale za bardzo się już nie da
Ale to wersja optymistyczna

A można wersje „mamy kryzys”
Filmy youtube + książka+ kolega ?? zł :wink:
Latawiec 1000 zł
Pianka i trapez 400zł
Deska 500zł
Wychodzi niecałe 2 koła

Którą wersję wolicie :?:
Ja mam swoją wersję ale tu ceny są już całkiem dziwne aloha :wink:

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post10 lis 2010, 18:39

Dopisz w wersji B - nauka solo na glebokim jeziorze.

serekt
Kontaktowanie:

Post10 lis 2010, 20:57

Witam

Mam pytano apropo latawca komorowego, chcę kupić jeden z dwóch naish lub pansh, linki poniżej:

http://www.24-7boardsports.com/products ... -kite.html
lub
http://allegro.pl/latawiec-komorowy-pan ... 97260.html
ewentualnie
http://allegro.pl/latawiec-komorowy-pan ... 57655.html

Jestem początkujący, chcę zimą pobawić się z deską lub nartami i którymś z tych latawców.
Mam 185 cm wzrostu i moja waga waha się od 80 do 85 kg w zależności od pory roku:)
Naish jest zdecydowanie droższy, z trapezem i dpowerem, a pansh tańszy manetkowy.
Proszę mi napisać czy dla początkującego warto od raz zainwestować w tego naisha czy kupić na początek pansha, których dużo na allegro i pouczyć się na nim!?
Ewentualnie może macie jakieś inne propozycje.
I jeśli którychś z nich miał bym wziąć to jaki rozmiar?
Z góry dzięki.

Wróć do „Pierwsze Kroki”