cześc wszystkim,
czy ktos słyszał (lub może sam próbował) o patencie napompowania kite helem?
Może jestem w błędzie ale teoretycznie może to dać ciekawy efekt...
jacekdaktera pisze:Cześć. Jaką szkołę trzeba skończyć, aby pisać, że latawiec napompowany helem będzie się unosił w powietrzu. Nie chcę nikomu dokuczać, ale podstawy fizyki są już chyba w 4 klasie szkoły podstawowej, a znajomość pojęcia, ciężaru, wyporu , ciężaru właściwego uczyli w klasie 7. Chyba , że teraz są inne lepsze szkoły.
Pozdrawiam Świątecznie napompowawszy się helem. Może tym samym odlecę w ciepłe kraje.
sersciuch pisze:jacekdaktera pisze:Cześć. Jaką szkołę trzeba skończyć, aby pisać, że latawiec napompowany helem będzie się unosił w powietrzu. Nie chcę nikomu dokuczać, ale podstawy fizyki są już chyba w 4 klasie szkoły podstawowej, a znajomość pojęcia, ciężaru, wyporu , ciężaru właściwego uczyli w klasie 7. Chyba , że teraz są inne lepsze szkoły.
Pozdrawiam Świątecznie napompowawszy się helem. Może tym samym odlecę w ciepłe kraje.
a kto napisał ze latawiec napompowany helem badzie się unosił
jacekdaktera pisze:Cześć. Pan Jacek miał na myśli, że jeżeli przyszły operator tego nielota sprawdzi w danych technicznych latawca jego ciężar, następnie oszacuje objętość komór , obliczy różnicę w ciężarach właściwych powietrza i helu biorąc pod uwagę współczynnik wynikający z różnicy ciśnień atmosferycznego i tego w tubach to to cudo napompowane helem nigdy nie poleci , samo do nieba ,chyba , że maturzyście zdającym egzamin ale z polskiego lub historii. Pozdro.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości