pompowanie kite helem?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
cosmo

Post19 gru 2010, 21:59

cześc wszystkim,
czy ktos słyszał (lub może sam próbował) o patencie napompowania kite helem?
Może jestem w błędzie ale teoretycznie może to dać ciekawy efekt...

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post19 gru 2010, 22:09

było, użyj "szukaj"

cosmo

Post19 gru 2010, 23:10

Ok, thanx

sersciuch
Deska: north freestyle fish
Latawiec: rpm
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post19 gru 2010, 23:30

chyba trochę slaby pomysł
po pierwsze hel jest chyba dość drogie ale zapewne dostałeś/znalazłeś/za... z pracy lub w jakiś inny sposób zostałeś szczęśliwym posiadaczem butli z helem i nie wiesz co z tym zrobić

po drugie latawiec chyba jest trochę za ciężki żeby po napompowani helem się unosił a może i nie trzeba by było policzyć

no i w końcu po co to komu bo jeżeli latawiec jednak nie jest za ciężki żeby być unoszonym przez hel to przez cały czas będzie uciekał do zenitu

czyli żadnego pożytku latawiec dodatkowo po ewentualnej glebie od razu by wstawał w niekontrolowany sposób powodując zagrożenie

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post19 gru 2010, 23:47

pomysł słaby - pewnie tak
ad1 - nuda
ad2 nie trzeba liczyć wystarczy użyć opcji szukaj :lol: :lol: :lol:
ad3 "no i w końcu" ciekawie ;) - a mi się wydaję, że jak już by wiało to byłby tak lekki że zwiewało by go w power zone, chyba akurat prób jak wiało nie było, (albo nie znam ich/nie pamiętam), zachowywałby się jak latawiec z zbyt krótkimi sterówkami :?:
ale tylko mi się wydaję mogę być w błędzie :oops:

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post20 gru 2010, 00:24

a może by tak siarkowodorem albo iperytem...

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post20 gru 2010, 10:10

a może rtęcią i na bałtyk z nim na wodę o głebokości 10m głębszej niż zasięg linek

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post20 gru 2010, 11:27

Lepiej nabić wodorem. Jak latawiec będzie puszczał to będzie słychać :D , no i zawsze miło popatrzeć na fajerwerki :twisted:

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post20 gru 2010, 15:52

Cześć. Jaką szkołę trzeba skończyć, aby pisać, że latawiec napompowany helem będzie się unosił w powietrzu. Nie chcę nikomu dokuczać, ale podstawy fizyki są już chyba w 4 klasie szkoły podstawowej, a znajomość pojęcia, ciężaru, wyporu , ciężaru właściwego uczyli w klasie 7. Chyba , że teraz są inne lepsze szkoły.
Pozdrawiam Świątecznie napompowawszy się helem. Może tym samym odlecę w ciepłe kraje.

sersciuch

Post20 gru 2010, 15:55

jacekdaktera pisze:Cześć. Jaką szkołę trzeba skończyć, aby pisać, że latawiec napompowany helem będzie się unosił w powietrzu. Nie chcę nikomu dokuczać, ale podstawy fizyki są już chyba w 4 klasie szkoły podstawowej, a znajomość pojęcia, ciężaru, wyporu , ciężaru właściwego uczyli w klasie 7. Chyba , że teraz są inne lepsze szkoły.
Pozdrawiam Świątecznie napompowawszy się helem. Może tym samym odlecę w ciepłe kraje.

a kto napisał ze latawiec napompowany helem badzie się unosił :?:

Awatar użytkownika
slawek
Postawił piwka: 18 razy
Kontaktowanie:

Post20 gru 2010, 16:04

sersciuch pisze:
jacekdaktera pisze:Cześć. Jaką szkołę trzeba skończyć, aby pisać, że latawiec napompowany helem będzie się unosił w powietrzu. Nie chcę nikomu dokuczać, ale podstawy fizyki są już chyba w 4 klasie szkoły podstawowej, a znajomość pojęcia, ciężaru, wyporu , ciężaru właściwego uczyli w klasie 7. Chyba , że teraz są inne lepsze szkoły.

a kto napisał ze latawiec napompowany helem badzie się unosił :?:

dobra riposta co nie zmienia faktu, ze teortetycznie jest mozliwe aby latawiec napompowany helem unosil sie w powietrzu co za tym idzie ciekaw jestem co mial Pan Jacek na mysli?

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post20 gru 2010, 16:31

Cześć. Pan Jacek miał na myśli, że jeżeli przyszły operator tego nielota sprawdzi w danych technicznych latawca jego ciężar, następnie oszacuje objętość komór , obliczy różnicę w ciężarach właściwych powietrza i helu biorąc pod uwagę współczynnik wynikający z różnicy ciśnień atmosferycznego i tego w tubach to to cudo napompowane helem nigdy nie poleci , samo do nieba ,chyba , że maturzyście zdającym egzamin ale z polskiego lub historii. Pozdro.

sersciuch

Post20 gru 2010, 16:42

jacekdaktera pisze:Cześć. Pan Jacek miał na myśli, że jeżeli przyszły operator tego nielota sprawdzi w danych technicznych latawca jego ciężar, następnie oszacuje objętość komór , obliczy różnicę w ciężarach właściwych powietrza i helu biorąc pod uwagę współczynnik wynikający z różnicy ciśnień atmosferycznego i tego w tubach to to cudo napompowane helem nigdy nie poleci , samo do nieba ,chyba , że maturzyście zdającym egzamin ale z polskiego lub historii. Pozdro.

no tak tylko ze nikt nie powiedział ze latawiec będzie się unosił, dokładny obliczeń tez tu nie widzę :!:
ale zgodzę się że latawiec raczej nie będzie się unosił ale nie można tego wykluczyć dopóki nie sprawdzi/wyliczy wszystkiego dla każdego rozmiaru każdego modelu latawcy bo przecież każdy latawiec ma inna masę inną pojemność tub itd

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post20 gru 2010, 21:56

chyba jak się flysurfera nabije tym helem/wodorem czy innym lżejszym od powietrza gazem.

Innej opcji nie ma.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post20 gru 2010, 22:27

może ja się nie znam, ale latawce latają i bez helu... :think: ;)

Wróć do „Forum Główne”