Jaką dyscyplinę KS głównie uprawiasz?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.

Jaką dyscyplinę KS głównie uprawiasz?

Speed
2
1%
Freestyle (new school)
36
23%
Freestyle (old school)
16
10%
Skim
3
2%
Wake Style
6
4%
Racing
5
3%
Freeride (lewo-prawo)
13
8%
Freeride (z obsesją skakania)
61
40%
Wave (w strapach)
6
4%
Wave (bezstrapowy)
6
4%

Liczba głosów: 154

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post10 sty 2011, 16:54

Probem w tym ze robienie trikow z latawcem na 60-90 stopniach bywa niebezpieczniejsze niz ich prawidlowe wykonianie - dla barkow na przyklad...

Jak na razie spine lapia tylko pasjonaci :wink:

*sorry za brak pl znakow, portugalski windows

Awatar użytkownika
MatDe
Deska: Su-2
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post10 sty 2011, 18:42

przy robieniu tricków z kajtem nisko jest jeszcze jedna sprawa. Jeżeli to naprawdę ma być wake style to w trakcie robienia całego tricku latawiec nie powinien się poruszać w ogóle, a już na pewno nie do góry.

Według mnie nie po to mamy latawiec żeby udawać że pływamy na cablu

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post10 sty 2011, 20:25

MatDe pisze:Według mnie nie po to mamy latawiec żeby udawać że pływamy na cablu

sedno. :thumbsup:

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post10 sty 2011, 21:58

Wrogu pisze:Albo płatny egzamin na uzycie deski TT poznizej 140cm.

Nie razy robi tricki na pelnej mocy z kajtem ponizej 45. Od czegos sie zaczyna, czyli od 60 i schodzi nizej :wink: Ten sport jest dla ludzi a nie ludzie dla sportu.

Jak najbardziej racja. Nie każę nikomu robić tricków z kajtem na 30 stopniach i pływać cały czas na jak największym latawcu itd. Jednak przemass dobrze zauważył, że skakanie z kajtem wysoko jest pewnie tak samo niebezpieczne. Sama nauka tricków w ten sposób jest też trudniejsza (chodzi mi o nauczenia się tricku z kajtem nisko, czyli stopniowe obniżanie go z zenitu aż to jakoś wygląda). Według mnie taką metodą traci się dużo czasu i lepiej jest zacząć próby z kajtem od razu na powerze. Ułatwieniem wtedy będzie np. zdepowerowanie latawca albo wolniejsze najeżdżanie do wybicia. Oczywiście w Polsce trudno o tak komfortowe warunki (równy wiatr, dużo miejsca do wybicia), żeby się tak idealnie dopasować. Także trenowanie nowych rzeczy z kajtem wysoko wydaje się być bardziej uniwersalne. Podstawową wadą danglowania jest nabieranie złych nawyków przy pierwszych próbach. Często musisz uczyć się każdego tricku od nowa.
Mat dobrze zauważył, że bardzo ważne jest to, żeby kajt na powerze nie poruszał się w oknie wiatrowym podczas tricku. Wydaje mi się, że jest to chyba najtrudniejszy element tricku i bardzo cenię sobie zawodników, którzy robią tak dużo tricków (ja tam pewnie tylko połowę swoich hp tak mogę zrobić). Jeżeli ktoś robi trick z kajtem nisko, ale podczas skoku latawiec podchodzi w górę i później wraca do tej samej pozycji to ja dałbym więcej punktów zawodnikowi, który robi trick z nieruchomym latawcem trzymanym nieco wyżej. Tak swoją drogą takie invertowanie kajta w górę i potem wracanie nim do pierwotnej pozycji to super sposób na uzyskanie o wiele więcej wysokości. W tym sezonie wiatr nie dopisywał na zawodach, także wszystkie trudniejsze tricki robiłem właśnie tak.

A tak w ogóle to nie spinam się o tą ankietę tylko napisałem jak ja ogólnie widzę podział freestylu. Trochę w sumie odjechałem od tematu. A sama ankieta nawet fajna. Nawet na skimie ktoś pływa, ciekawe kto.

bart_dr

Post10 sty 2011, 22:01

TIKKO_aloha pisze:

sedno. :thumbsup:

niby czego sedno ?

Awatar użytkownika
TrueKejner

Post10 sty 2011, 22:08

To wiadomo! Niech się tam wejkciarze cieszą sami z tych swoich railey do switcha i dziwnych grabów z kickera. :lol:
Mimo to myślę, że naturalnym progresem freestylu będzie coraz większa moc i trudność tricków. Według mnie zawodnicy będą pływać teraz na coraz większych rozmiarach (głównie po to, żeby móc obniżyć kajta i wybijać się wystarczająco wysoko do najtrudniejszych tricków) i powszechne staną się kombosy (czyli robienie kilku tricków bez wpinania się z powrotem w hak).

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post10 sty 2011, 22:19

TrueKejner pisze: A sama ankieta nawet fajna. Nawet na skimie ktoś pływa, ciekawe kto.

Mnie bardziej ciekawi kto robi speed :shock: :thumb:

Mam nawet swoje podejrzenia - Karol to ty?

Uuuuuu - race gubi wave :wink: 5 do 8

markko
Postawił piwka: 20 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post11 sty 2011, 08:13

BraCuru pisze:

Mam nawet swoje podejrzenia - Karol to ty?

tez jestem ciekaw, bo to nie ja w tej ankiecie :)

Awatar użytkownika
MatDe
Kontaktowanie:

Post11 sty 2011, 17:58

no to wiadomo. trik z latawcem nisko to zupełnie inne uczucie niż z latawcem powyżej 45 stopni. Piękne ujęcie jest z finałowego heatu w New Cal pomiędzy Yourim a Yatesem gdy Yourii robi 4 triki bez wpięcia (front mobe, bj3, 313 i NIS)

Awatar użytkownika
TrueKejner

Post11 sty 2011, 18:20

MatDe pisze:Piękne ujęcie jest z finałowego heatu w New Cal pomiędzy Yourim a Yatesem gdy Yourii robi 4 triki bez wpięcia (front mobe, bj3, 313 i NIS)

Łoooooo :!: :!: :!: Nie wierzę w to. Czytałem u niego na stronie o jakimś 4-trickowym combo ale myślałem, że to po prostu na jednym halsie wszystko robił. Ale KOT! Kurde jak patrzę na ten poziom pekry to chyba jednak powinien zaznaczyć w ankiecie "freeride z obsesją skakania" :D :doh:

dla tych co nie widzieli:
http://www.youtube.com/user/ExtremeElem ... EBQ_j0bHaM
(2:44- ten moment)

Awatar użytkownika
MatDe
Kontaktowanie:

Post11 sty 2011, 19:34

TrueKejner pisze: Kurde jak patrzę na ten poziom pekry to chyba jednak powinien zaznaczyć w ankiecie "freeride z obsesją skakania" :D :doh:

to ja chyba wave :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post11 sty 2011, 19:39

niesamowite gość się w ogóle nie wpina :twisted: :twisted:
........i nie wygrał :doh:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post11 sty 2011, 22:04

obczajcie to. to z przed zawodów ...

phpBB [video]

Awatar użytkownika
TrueKejner

Post11 sty 2011, 22:31

No, ładne przepałowanie.
Kurde czasami wolałbym, żeby ten kajt został taki spokojny jak był jakiś rok temu. Wystarczało umieć podwójne, pływać z ładnym stylem w każdych warunkach i było się mistrzem świata. Wydaje mi się, że właśnie przekroczono pewną granicę we freestylu i poziom pekry pójdzie ostro w górę. Przez ostatnie 3 lata królowali Aaron i Kevin i wiele się nie zmieniało. Może się mylę, ale brak tej dwójki i coraz więcej dobrych zawodników (plasujących się gdzieś w pierwszej 10 lub 15) sprawi, że poziom freestylu zmieni się nie do poznania.

Zajebisty blind judge 7 poza tym...

Gumi$
Deska: Cabrinha Custom + LF Vantage
Latawiec: Torch
Kontaktowanie:

Post11 sty 2011, 23:55

Jak dla mnie to wole mega techniczne aarona od jakiś combosów.
Ogólnie nie lubie stylu Jurka.

Wróć do „Forum Główne”