Wrogu pisze:Albo płatny egzamin na uzycie deski TT poznizej 140cm.
Nie razy robi tricki na pelnej mocy z kajtem ponizej 45. Od czegos sie zaczyna, czyli od 60 i schodzi nizej

Ten sport jest dla ludzi a nie ludzie dla sportu.
Jak najbardziej racja. Nie każę nikomu robić tricków z kajtem na 30 stopniach i pływać cały czas na jak największym latawcu itd. Jednak przemass dobrze zauważył, że skakanie z kajtem wysoko jest pewnie tak samo niebezpieczne. Sama nauka tricków w ten sposób jest też trudniejsza (chodzi mi o nauczenia się tricku z kajtem nisko, czyli stopniowe obniżanie go z zenitu aż to jakoś wygląda). Według mnie taką metodą traci się dużo czasu i lepiej jest zacząć próby z kajtem od razu na powerze. Ułatwieniem wtedy będzie np. zdepowerowanie latawca albo wolniejsze najeżdżanie do wybicia. Oczywiście w Polsce trudno o tak komfortowe warunki (równy wiatr, dużo miejsca do wybicia), żeby się tak idealnie dopasować. Także trenowanie nowych rzeczy z kajtem wysoko wydaje się być bardziej uniwersalne. Podstawową wadą danglowania jest nabieranie złych nawyków przy pierwszych próbach. Często musisz uczyć się każdego tricku od nowa.
Mat dobrze zauważył, że bardzo ważne jest to, żeby kajt na powerze nie poruszał się w oknie wiatrowym podczas tricku. Wydaje mi się, że jest to chyba najtrudniejszy element tricku i bardzo cenię sobie zawodników, którzy robią tak dużo tricków (ja tam pewnie tylko połowę swoich hp tak mogę zrobić). Jeżeli ktoś robi trick z kajtem nisko, ale podczas skoku latawiec podchodzi w górę i później wraca do tej samej pozycji to ja dałbym więcej punktów zawodnikowi, który robi trick z nieruchomym latawcem trzymanym nieco wyżej. Tak swoją drogą takie invertowanie kajta w górę i potem wracanie nim do pierwotnej pozycji to super sposób na uzyskanie o wiele więcej wysokości. W tym sezonie wiatr nie dopisywał na zawodach, także wszystkie trudniejsze tricki robiłem właśnie tak.
A tak w ogóle to nie spinam się o tą ankietę tylko napisałem jak ja ogólnie widzę podział freestylu. Trochę w sumie odjechałem od tematu. A sama ankieta nawet fajna. Nawet na skimie ktoś pływa, ciekawe kto.